Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Pēdējos trīs gados iedzīvotāju skaits kopumā sarūk lēnāk – samazinājuma temps pērn bija 0,74% salīdzinājumā ar 0,96% 2016. gadā.

Latvijā krītas dzimstība un turpina samazināties migrācija

2019. gada sākumā Latvijā dzīvoja nepilni divi miljoni (1 920 000 milj.) iedzīvotāju, kas ir par 14,4 tūkstošiem mazāk nekā pirms gada, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati.

2018. gadā starptautiskās ilgtermiņa migrācijas rezultātā iedzīvotāju skaits samazinājās par 4,9 tūkstošiem, kas ir zemākais rādītājs pēdējo 20 gadu laikā, bet negatīva dabiskā pieauguma rezultātā divas reizes vairāk – par 9,5 tūkstošiem.

Aizbraucēju pārsvars pār atbraucējiem iedzīvotāju skaita samazinājumā dominēja no 2008. līdz 2016. gadam, bet, sarūkot emigrācijai, pēdējos divos gados negatīvais dabiskais pieaugums ir bijis lielāks par negatīvo migrācijas plūsmu starpību. 

Pagājušajā gadā Latvijā piedzima 19,3 tūkstoši bērnu, kas ir par 1 514 tūkstoti mazāk nekā 2017. gadā, bet nomira 28,8 tūkstoši cilvēku jeb par 63 vairāk.

Negatīvais dabiskais pieaugums (9,5 tūkstoši) ir lielākais pēdējo septiņu gadu laikā.

2018. gadā Latvijā no citām valstīm ieradās 10,9 tūkstoši cilvēku jeb par tūkstoti vairāk nekā 2017. gadā, un izceļoja 15,8 tūkstoši jeb par 1,9 tūkstošiem mazāk.

4,5 tūkstoši jeb 41% iebraucēju ieradās no Eiropas Savienības (ES) valstīm. Lielāko daļu Latvijā ieradušos iedzīvotāju – 8,7 tūkstošus jeb 77% - veidoja Latvijas pilsoņi un nepilsoņi, kā arī iedzīvotāji, kuru valstiskā piederība ir cita, bet dzimšanas valsts ir Latvija. Atlikušo daļu veidoja iebraucēji, kuriem ar Latviju nav juridiskas saistības.

Uz ES valstīm emigrēja 13,2 tūkstoši iedzīvotāju, no kuriem 82% aizbraucēju bija Latvijas valstspiederīgie. Galvenās emigrācijas mērķvalstis bija Apvienotā Karaliste un Vācija.

Reģionu skatījumā iedzīvotāju skaits 2018. gadā palielinājās tikai Pierīgā – par 0,9% jeb 3,3 tūkstošiem, savukārt vislielākais iedzīvotāju skaita samazinājums bija Latgales reģionā – par 1,7% jeb 4,6 tūkstošiem.

Pēc valstiskās piederības 86,1% Latvijas iedzīvotāju ir pilsoņi, 10,7% nepilsoņi, 2,2% – Krievijas pilsoņi. 51% visu nepilsoņu dzīvo Rīgā, un tie ir 17% no visiem Rīgas iedzīvotājiem. No visiem Latvijas nepilsoņiem 71% iedzīvotāju ir vecumā virs 50 gadiem, no visiem ārvalstniekiem šādā vecumā ir 64%, kamēr no Latvijas pilsoņiem šādā vecumā ir tikai 37%.

Iedzīvotāju skaits darbspējas vecumā turpina samazināties - par 16,5 tūkstošiem jeb 1,4%, kamēr turpina palielināties iedzīvotāju skaits virs darbspējas vecuma – 2018. gadā par 2,3 tūkstošiem. To īpatsvars iedzīvotāju kopskaitā palielinājās no 22,5% 2018. gada sākumā līdz 22,8% 2019. gada sākumā.

 

Top komentāri

šķiet
š
Parādnieks laikam vairāk pievērsies savu radu iekārtošanai treknās vietās nevis speciāli viņam izgudrotajam amatam.
Labklājības min. cūciskums
L
Labklājības ministrijas sociālās politikas sekas
Pareizaisvirsraksts
P
Aptaukojušās vistas dēj mazāk .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas