Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvija savas saistības SVF palielinās par 154,6 miljoniem latu

Nākamā gada valsts budžetā tiks paredzēts pilnvarojums finanšu ministram izrakstīt parādzīmi aizņēmuma palielinājumam Starptautiskajā Valūta fondā (SVF), kas atbilst 190,2 miljoniem speciālo aizņēmuma tiesību (SDR) jeb 154,63 miljoniem latu, otrdien nolēma valdība.

Ja Latvijas kvota tiek palielināta, samazināsies procentu likme par aizņēmumiem no SVF, jo saskaņā ar SVF noteikumiem procentu likme par aizņemtajiem resursiem no SVF ir atkarīga no aizdevuma lieluma pret dalībvalsts kvotas apjomu. Pieņemot, ka SVF kvotas palielinājums stājas spēkā 2012.gada 1.jūnijā, ietaupījums no procentu maksājumiem par pašreizējo aizņēmumu no SVF kopā varētu būt 6,1 miljons latu, savukārt 2012.gadā vien - ap trim miljoniem latu.

Ar kvotas palielinājuma apmaksu saistītās shēmas realizēšanai 2012.gada valsts budžetā izdevumi nav nepieciešami, jo tā paredz, ka valdības bilancē tiek palielināts saistību apjoms pret SVF izrakstīto parādzīmju formā. Savukārt SVF konta bilances atjaunošana rada nepieciešamību veikt ieguldījumu 400 500 latu apmērā, kuram ir jāparedz valsts budžeta līdzekļi. Tā kā šis darījums netiktu uztverts kā izdevumi, pēc EKS'95 tas neietekmētu valsts budžeta deficītu, norādījusi Finanšu ministrija.

Latvija ir Starptautiskā Valūta fonda dalībvalsts kopš 1992.gada 19.maija.

Iestājoties SVF, katrai dalībvalstij tiek piešķirta kvota, kas izteikta speciālajās aizņēmuma tiesībās jeb SDR. Saskaņā ar SVF vienošanās līgumu katras SVF dalībvalsts parakstītās daļas atbilst tās kvotai, kas ir pilnībā jāiemaksā SVF caur tā depozitāriju attiecīgajā dalībvalstī.

Latvijas kvota, iestājoties SVF, veidoja 91,5 miljonus SDR. Kopš iestāšanās SVF Latvijas kvota tikusi palielināta divas reizes - 1999.gadā līdz 126,8 miljoniem SDR un 2008.gadā - līdz 142,1 miljonam SDR. Dalībvalstu kvota nosaka dalībvalsts balsstiesības Starptautiskajā Valūtas fondā, kā arī no SVF saņemamā finansējuma apjomus.

2008.gadā SVF piešķīra Latvijai aizdevumu 1,521 miljarda SDR jeb 1200% no tā brīža kvotas apjoma un pašlaik Latvijai pieejamais aizdevums atbilst 1070,82% no Latvijas kvotas.

Patlaban Latvijai par tai piederošajām daļām SVF ir izrakstījusi parādzīmi 108,635 miljonu latu vērtībā. Latos izteiktās parādzīmes dzēšana tuvākajā nākotnē netiek prognozēta, jo SVF noteikumi paredz, ka valstu ar maksājuma bilances problēmām valūtas netiek izmantotas SVF aktivitāšu finansēšanai.

Valdības lēmums paredz, ka Latvijas kvota tiek palielināta līdz 332,3 miljoniem SDR, tādējādi tā veidos 0,07% no kopējā kvotu īpatsvara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas