Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Latvijas amatpersonas izsaka līdzjūtību Čehijas tautai saistībā ar Havela nāvi

Latvijas augstākās amatpersonas svētdien izteica līdzjūtību Čehijas tautai saistībā ar tās bijušā prezidenta Vāclava Havela aiziešanu mūžībā.

Valsts prezidents Andris Bērziņš nosūtījis vēstuli Čehijas prezidentam Vāclavam Klausam, kurā viņš izsaka visdziļāko līdzjūtību Čehijas tautai, mūžībā pavadot bijušo prezidentu un rakstnieku V.Havelu. Vēstulē Valsts prezidents norāda: "No mums ir aizgājis izcils politiķis un literāts, kas ar savu sabiedriski politisko darbību un radošo devumu spēja aizraut plašu cilvēku loku, neļaujot palikt vienaldzīgiem pret laiku un telpu kurā dzīvojam. Čehijas vēsturē un tautas piemiņā Vāclavs Havels vienmēr paliks kā taisnīguma cīnītājs, gara brīvības un cilvēciskas vienkāršības piemērs. Izsaku visdziļāko līdzjūtību Vāclava Havela tuviniekiem un talanta cienītājiem visā pasaulē, īpaši Čehijā, zaudējot patiesi izcilu personību."

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs izteikuši visdziļāko līdzjūtību Čehijas tautai, nosūtot līdzjūtības vēstules Čehijas premjerministram Petram Ņečasam un ārlietu ministram Karelam Švarcenbergam. Savā vēstulē V.Dombrovskis uzsvēra V.Havela būtisko lomu demokrātijas atjaunošanā Centrālajā un Austrumeiropā, simbolizēja aukstā kara beigas un demokrātijas uzvaru. Ārlietu ministrs E.Rinkēvičs pauda: "Šī diena patiesi ir skumja - no mums aizgājis laikmeta dižākais valstsvīrs, domātājs un rakstnieks Vāclavs Havels. Šis ir neaptverams zaudējums visiem, kurus Havela piemērs un darbi iedvesmoja demokrātiskām pārmaiņām."

Līdzjūtību Latvijas parlamenta vārdā izteikusi Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība). Viņa nosūtījusi līdzjūtības vēstules Čehijas parlamenta Senāta priekšsēdētājam Milanam Šteham un Deputātu palātas priekšsēdētājai Miroslavai Nemcovai.

"Šī ir skumja diena jebkuram eiropietim. Sēru brīdis ikvienam, kurš jebkad ir cīnījies par brīvību, demokrātiju un cilvēktiesību ievērošanu," līdzjūtības vēstulēs uzsver Saeimas priekšsēdētāja. "Vāclavs Havels bija izcila personība. Viņš deva iedvesmu cilvēkiem, kuri mūsu valstīs gadu desmitiem dzīvoja komunistiskā režīma jūgā."

"Viņa literārā darbība, runas un sabiedriskā aktivitāte ietekmēja notikumus, kuri noveda pie Dzelzs priekškara krišanas un kardināli izmainīja mūsu reģiona vēstures gaitu. Vāclava Havela prezidentūras laikā Čehija piedzīvoja vēsturiskas izmaiņas, kuru rezultātā Čehija kļuva par pilntiesīgu Eiropas Savienības un NATO dalībvalsti," atzīmē S.Āboltiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas