Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas robežas tuvumā konstatē aitu un kazu bakas

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) portālu Diena.lv informē, ka ir saņemta informācija, ka 18.decembrī Krievijas Federācijas Pleskavas apgabalā, Puškinogradas rajonā, 1 000 aitu lielā novietnē ir apstiprināta saslimšana ar aitu un kazu bakām.

Minētā novietne atrodas aptuveni 50 km no Latvijas robežas, tādēļ PVD aicina ievērot piesardzības pasākumus, lai šī bīstamā slimība nenonāktu Latvijā.

Aitu un kazu bakas ir ļoti lipīga vīrusu izraisīta saslimšana ar augstu letalitāti līdz 80% dzīvniekiem. Slimībai raksturīgs drudzis, iztecējumi no deguna un specifiski ādas izsitumi. Tā ir sevišķi bīstama dzīvnieku infekcijas slimība, kas, saskaņā ar Starptautiskā Epizootiju biroja (OIE) norādījumiem, ir obligāti ziņojama. Aitu un kazu bakas nav ārstējama slimība.

Saslimšanai ar aitu un kazu bakām ir uzņēmīgas visu šķirņu aitas un kazas.

Ja rodas aizdomas par  aitu vai kazu saslimšanu, PVD aicina nekavējoties sazināties ar praktizējošu veterinārārstu vai informēt PVD teritoriālo struktūrvienību. 

Lai slimību neievestu Latvijā, uz ES ārējās robežas ar trešajām valstīm tiek īstenota dzīvu dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu kontrole. Importa un  tranzītā pārvadātajām kravām tiek veikta 100% dokumentu un identitātes kontrole, kā arī uz risku balstīta fiziskā kontrole. 

No Krievijas Federācijas Eiropas Savienībā (ES) nav atļauts ievest dzīvas aitas un kazas, kā arī to gaļu un gaļas produktus.

Privātpersonu bagāžas pārbaudes, ieceļojot ES no trešajām valstīm, uz robežas veic VID Muitas amatpersonas. Ieceļojot ES nav atļauts ievest personīgam patēriņam visa veida gaļu un gaļas produktus. Par šādu produktu nedeklarēšanu var uzlikt naudas sodu vai saukt pie kriminālatbildības.

Latvijas Kazkopju asociācijas vadītāja Kristīne Piliena aģentūrai LETA sacīja, ka Krievijas pierobežā nav lielu kazu ganāmpulku, bet ir divi dārgu šķirnes dzīvnieku ganāmpulki Briežciemā un Alūksnes novadā. Pēc dzīvnieku skaita lielāki ganāmpulki ir Madonas novadā, citur Vidzemē un Kurzemē. 

Piliena stāstīja, ka ganāmpulku īpašniekiem galvenais ir ievērot piesardzību un nodrošināt, lai sveši cilvēki un dzīvnieki nenonāktu kūti. Dzīvnieku imports no Krievijas nenotiek, tiesa no Latvijas šķirnes dzīvnieki tiek pārdoti uz Krieviju un NVS valstīm, piemēram, šogad eksportētas 200 šķirnes kazas. 

Piliena arī piebilda, ka šķirnes dzīvnieku pārvadāšanā transportam tiek veikta tik rūpīga dezinfekcija, ka ar šādu transportu slimību nevarētu izplatīt. 

Latvijā saslimšana ar aitu un kazu bakām nav reģistrēta.

Biedrības Latvijas Aitu audzētāju asociācija valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Bortņikovs aģentūrai LETA sacīja, ka pagaidām viņam nav nekādas informācijas par šo saslimšanu, jo asociācija vēl nav saņēmusi brīdinājumu no PVD. 

"Tiklīdz būs informācija, protams, elektroniski apziņosim savus biedrus, lai ievēro nepieciešamos piesardzības pasākumus," sacīja Bortņikovs. Viņš piebilda, ka viņam pašam nav zināma šī slimība, jo laikā, kurā viņš nodarbojas ar aitkopību, Latvijā tā nav bijusi konstatēta. 

Aitu un kazu bakas vēsturiski ir sastopama Āfrikas, Tuvo Austrumu un Āzijas valstīs, bet pēdējos gados slimība ir sasniegusi arī Eiropu. 

Inficēšanās var notikt tiešā veidā, saskaroties ar inficētiem dzīvniekiem, kuriem jau ir parādījušās tipiskās klīniskās pazīmēm – izsitumi uz ādas, kā arī aerogēni (t.i. ieelpojot) vai alimentāri (t.i. apēdot) vīrusu saturošu materiālu.

Inficēties var arī netieši, ar inficētiem darbarīkiem, transportlīdzekļiem vai produktiem (pakaišiem, dzīvnieku barību, u.c.), kā arī ar kukaiņiem, kas ir slimības mehāniski pārnesēji.

Vīruss ir dzīvotspējīgs - vilnā 2 mēnešus, novietnes telpās līdz 6 mēnešiem.

pievienota 11.-12.rindkopa

Top komentāri

Juris Pigits
J
Kā ar meža dzīvniekiem. Ar meža cūkām kirdikt. Kā būs ar stirnām?
reptilis
r
....vēl cūku mēris nav beidzies...:(((
Bijušais zemessargs
B
Kad beidzot būs pabeigts žogs uz austrumu robežas ???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas