Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas un Šveices sadarbības programmā varētu atbalstīt projektus izglītības jomā

Latvijas un Šveices sadarbības programmā turpmāk varētu atbalstīt projektus izglītības jomā, šodien tikšanās laikā ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (Vienotība) sacīja Šveices Konfederācijas prezidents Didjē Burkhalters.

Latvijas un Šveices divpusējās attiecības jau vēsturiski raksturo cieša draudzība, bet mūsu valsts Satversmes tēvi, strādājot pie Latvijas pamatlikuma, iedvesmu guva arī no Šveices konstitūcijas, tikšanās laikā uzsvēra Āboltiņa. Saeimas priekšsēdētāja arī norādīja, ka šī tikšanās notiek zīmīgā datumā - latviešu dzejnieka un dramaturga Raiņa dzimšanas dienā, kurš tieši emigrācijas gados Šveices pilsētā Lugāno radījis savas izcilākās lugas, informēja Saeimas Preses dienestā.

Raksturojot sadarbību starp abu valstu likumdevējiem, Āboltiņa uzsvēra, ka aizvadītajās desmitgadēs ir izveidojusies cieša Latvijas un Šveices parlamentu sadarbība nozaru komisiju līmenī. Parlamenta vadītāja augstu novērtēja asociācijas Pro Baltikum aktīvo darbu, veicinot Šveices un Baltijas reģiona sadarbību politikas, kultūras un zinātnes jomā. Latvijas parlamentā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Šveices kolēģiem, bet oktobrī gaidāma Šveices parlamenta Ārlietu komisijas delegācijas vizīte Saeimā.

Sarunā Saeimas priekšsēdētāja informēja, ka Latvija intensīvi gatavojas savai pirmajai prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē. Jau ir sākusies mūsu trio prezidentūra, Itālijai uzņemoties Padomes darba vadību. Viens no centrālajiem mūsu prezidentūras jautājumiem būs turpmākā sadarbība ar Austrumu partnerības valstīm, akcentēja Āboltiņa, uzsverot, ka Latvija konstanti atbalsta ES kaimiņvalstu demokratizācijas procesu. Savukārt Burkhalters atzīmēja, ka Šveice ir ieinteresēta ciešā sadarbībā ar Latviju kā ES prezidējošo valsti, ņemot vērā vēlmi pabeigt sarunas par institucionālo sistēmu turpmākai Šveices un ES sadarbībai.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās par līdz šim Latvijas un Šveices sadarbības programmā īstenotajiem projektiem, kas ļāvuši Latvijas skolas apgādāt ar jauniem autobusiem un modernizēt tiesu sēžu zāles. Šveices prezidents atzina, ka šīs programmas aktivitātēs turpmāk varētu atbalstīt projektus izglītības jomā. Arī Āboltiņa atzīmēja, ka esam ieinteresēti sadarbībā ar Šveici profesionālās izglītības attīstībā.

Pārrunājot situāciju Ukrainā, Saeimas priekšsēdētāja vēlreiz apliecināja, ka Latvija nosoda Krievijas bruņoto spēku iebrukumu šajā ES austrumu robežas valstī. Atklāta agresija pret Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti grauj starptautisko tiesību pamatus un apdraud mieru un stabilitāti visā Eiropā, norādīja Āboltiņa. Uzsverot sarežģīto situāciju, kas izveidojusies Ukrainā un starptautiskajās attiecībās, Burkhalters uzsvēra politiskā dialoga nepieciešamību starp galvenajām konfliktā iesaistītajām pusēm un nepieciešamību izvairīties no situācijas turpmākas eskalācijas.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja pauda prieku, ka šveicieši šogad, kad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, aktīvi apmeklē mūsu valsti, un atzina - viens no spilgtākajiem kultūras pasākumiem šogad bija Pasaules koru olimpiāde, kurā piedalījās arī seši kori no Šveices.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas