Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Laumai NELAIŽAMS:////////Spēlmaņu nakts citā gaismā

Kultūras ministrija (KM) ir izsludinājusi konkursu, gadskārtējās teātra balvu pasniegšanas ceremonijas Spēlmaņu nakts rīkošanaiLīdz šim vēl nebijušas pārmaiņas piedzīvos gadskārtējā teātra balvu pasniegšanas ceremonija “Spēlmaņu nakts”, ko līdz šim jau 20 gadus rīkoja Latvijas Teātra darbinieku savienība (LTDS).

Šādas izmaiņas mainīs iepriekšējo pasākuma rīkošanas kārtību, jo šogad pieņemtie Ministru kabineta noteikumi paredz, ka pasākuma rīkošanai, piesaistot valsts finansējumu, kas pārsniedz 14 228 eiro, ministrija var rīkot konkursu, nevis bez pretendentu atlases piešķirt līdzekļus no valsts budžeta, Dienai skaidro KM Kultūrpolitikas departamenta Nozaru politikas nodaļas speciālisti.

Līdz ar to, šogad “Spēlmaņu nakts” rīkotāju noteiks tikai pretendentu atlases kārtībā. Tas gan nenozīmē, ka LTDS nevarētu rīkot arī šī gada apbalvošanas ceremoniju. Gluži otrādi, jo, kā Dienai apliecina LTDS priekšsēdētāja Daiga Šiliņa – Gaismiņa, LTDS ir uzskatāma par visnopietnāko kandidātu “Spēlmaņu nakts” rīkošanai arī šogad. “Tā ir LTDS ideja, gan pasākums kā tāds, gan arī konkrētais nosaukums “Spēlmaņu nakts” un līdz šim vienmēr LTDS to ir darījusi,” Dienai paskaidro D. Šiliņa – Gaismiņa.
    KM Dienai norāda, ka „Spēlmaņu nakts” rīkotājs nevarētu būt ar teātra nozari nemaz nesaistīta persona, jo konkursa rīkošanai var pieteikties tikai privātpersonas, fiziskas personas, biedrības vai nodibinājums, kas pārstāv nevalstisko sektoru, un kuras darbojas teātra mākslas jomā ne mazāk kā divus gadus un ir piedalījušās vismaz divu līdzvērtīgu kultūras projektu koordinēšanā un īstenošanā pēdējo trīs gadu laikā.

Piesardzīgi noteiks rīkotāju

    Konkursa komisija, ņems vērā trīs kritērijus - teātra kvalitātes novērtējuma veikšanas efektivitāti, pretendenta kompetenci un spēju veikt teātra kvalitātes novērtējumu, un, protams, arī cenu. “Uzvarētājs būs tas, kurš iegūs lielāko kopējo punktu skaitu,” Dienai atzina KM Sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Kauliņa.
    Ar konkursa rīkotāju līdzdarbības līgums tiks noslēgts uz trīs gadiem, katru gadu noslēdzot finansēšanas līgumu, kas nozīmē, ka pilnvarotā institūcija uzņemas katru gadu veikt teātra kvalitātes novērtējumu, gadā saņemot 45 892 eiro, no valsts budžeta Dienai atzina KM. Pasākuma kopējās izmaksas tiks segtas no KM piešķirtajiem valsts līdzekļiem, kā arī no rīkotāja papildus piesaistītajiem finanšu līdzekļiem. Tas nozīmē, ka tikai daļu no pasākuma kopējiem tēriņiem segs valsts budžets.
    Pasākuma rīkotājs, līdz šim LTDS, ir paredzējusi no atvēlētā finansējuma laureātam piešķirt arī naudas balvu. “Manā skatījumā tas ir ļoti labi, jo, ja reiz tas cilvēks tiešām ir darījis tādu darbu, kas Latvijas mērogā ir izcils, nu tad būtu ļoti jauki, ja šo izcilību var novērtēt arī ar kaut kādu finansiālu prēmiju, nevis tikai ar diplomu,” savu viedokli par piešķirto valsts finansējumu pasākuma rīkotājam pauž D. Šiliņa – Gaismiņa.
    Katru gadu “Spēlmaņu naktī” pasniedz ap 20 balvām dažādās nominācijās, un kopumā, 20 gadu laikā tās ir ap 400 balvas, taču šis skaitlis ir relatīvs, jo katru gadu mainās jauniestudētās izrādes. Līdz ar to, bieži vien ir grūti izvērtēt atsevišķas izrādes, nepietiekamās konkurences dēļ kādā specifiskā nominācijā, tāpēc arī šis kopējais pasniegto apbalvojumu skaits ir aptuvens, Dienai apliecina D. Šiliņa – Gaismiņa.
    KM uzsver, ka konkursa uzvarētāja uzdevums būs arī nomināciju saraksta sastādīšana. Šogad, “Spēlmaņu nakts” norisināsies jau 21. reizi, pēc viena gada pārtraukuma, jo pagājušā gada apbalvošanas ceremonija tika atcelta, Zolitūdes traģēdijas dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas