Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Legālajā tirgū tievo cigarešu nebūs

Tas, ka muitas pārvalde vismaz reizi dienā atklāj kontrabandas cigarešu kravu, vairs nav nekāds pārsteigums. Citreiz iespaidīgs daudzums tiek konfiscēts pat vairākas reizes dienā. Pieaug bažas par to, ka pēc jaunās direktīvas stāšanās spēkā šādu gadījumu skaits strauji pieaugs.

Valdība nupat atbalstījusi Veselības ministrijas sagatavoto nacionālo pozīciju jautājumā par plānotajām izmaiņām Tabakas produktu direktīvā, ko ierosinājusi Eiropas Komisija. Tās paredz aizliegt tādas tinamās tabakas un cigaretes, kurām ir specifiska smarža, piemēram, mentola, vaniļas u. c. Pārsvarā tās ir tievās cigaretes. Veselības ministrijā norāda, ka tieši šāda veida cigaretes atkarībā iesaista arvien vairāk jaunu meiteņu, kurām šķiet, ka, tās smēķējot, viņas kļūs slaidākas. Tāpat brīdinājumi par smēķēšanas kaitīgumu turpmāk būs jādrukā uz tabakas izstrādājumu iepakojuma abām pusēm, lai tas apklātu 75% no visa iepakojuma. Patlaban process ir sākuma stadijā, tiek pieļauts, ka būs nepieciešami aptuveni divi gadi, lai direktīvu varētu sākt īstenot.

Direktīva ir ES prezidējošās valsts Īrijas prioritāte, un atšķirībā no Latvijas daudzas ES valstis pozīciju vēl nav pieņēmušas. Pastāv pat bažas, ka smago direktīvu tik ātri īstenot neizdosies un sarežģītākais darbs būs jāpaveic Latvijai, kad 2015. gada pirmajā pusē tā kļūs par ES prezidējošo valsti. Veselības ministrijas pārstāve Alise Krūmiņa Dienai atzīst, ka papildus Eiropas Komisijas (EK) iecerētajām izmaiņām Latvija savā nostājā pieprasīja, lai aromatizētāji tiktu aizliegti arī ūdenspīpju tabakai, jo patīkamais aromāts rosina smēķēt. Tāpat Latvija aicinājusi izvietot kombinēto brīdinājumu - tekstu un attēlu - uz abām iepakojuma pusēm. Patlaban informācija par to, kuras valstis paudušas lielākos iebildumus pret direktīvā noteikto, esot slepena. "Varu pateikt tikai to, ka tās ir valstis, kurās ir attīstīts cigarešu ražošanas bizness," bilst A. Krūmiņa. Precīzus datus par to, kā mainījies smēķētāju skaits, minēt esot grūti, jo gadu gaitā mainījušās arī metodoloģijas, kā aktivitāte tiek pētīta. Tomēr, kā norāda Veselības ministrijas pārstāve, EK veiktie pētījumi apliecina - jo lielāki ir brīdinājumi uz iepakojuma, jo lielāku ietekmi tie atstāj uz cilvēku izvēli. Latvijā patlaban noteikts, ka obligātajam brīdinājumam jābūt ne mazākam par 40% vienā paciņas pusē. "Tirdzniecības vietā patērētājs brīdinošo uzrakstu vispār neredz, jo tirgotājs vitrīnā ir pagriezis iepakojuma otru pusi," teic A. Krūmiņa.

Galvenie kontrabandas iemesli ir pieaugošās preču cenas, nodokļi, kā arī arvien sarūkošie cilvēku ienākumi. Tāpat nozīmīgs iemesls ir iespēja gūt peļņu no lielajām tabakas cenu atšķirībām starp Baltijas valstīm un tuvējām kaimiņzemēm. To, ka jaunā direktīva būs trieciens legālajiem tabakas tirgotājiem, uzsver arī Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs. Viņš pārliecināts, ka legālajiem tirgotājiem tiks nodarīti miljoniem latu lieli zaudējumi, tāpat arī valsts budžetam - neieņemto akcīzes un pievienotās vērtības nodokļu veidā. To nenoliedz arī Veselības ministrijas pārstāve Alise Krūmiņa, tajā pašā laikā viņa uzsver - arī smēķētāju ārstēšana valsts budžetam nes lielus zaudējumus: "Tam tiek tērēti 24 miljoni eiro jeb 8,1% gadā no veselības aprūpei paredzētā budžeta. 2,5 miljardi eiro gadā tiek zaudēti smēķētāju priekšlaicīgas mirstības dēļ. Mēs aicinājām tabakas industrijas pārstāvjus sniegt aprēķinus, kāda būs ietekme uz tirgu, kā pieaugs nelegālais tirgus, viņi neko nevarēja pateikt."

Visu rakstu lasi šodienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas