Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Līdz Nobela prēmijai Latvijā bez finansējuma netikt

Kamēr Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā un Oslo par izciliem sasniegumiem zinātnē un citās jomās tiks pasniegtas Nobela prēmijas, Latvijas zinātniekiem atliek atrotīt piedurknes un strādāt cerībā, ka šādu atzinību reiz saņems arī viņi. Pagaidām tas praktiski nav iespējams - lai gan Latvijā ir pietiekami daudz spējīgu zinātnieku, kuri var gūt pasaules līmeņa panākumus, trūkst resursu, lai idejas tik tālu realizētu, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Līdz šim vienīgais Nobela prēmijas laureāts no Latvijas ir Vilhelms Ostvalds, fizikālās ķīmijas pamatlicējs. Viņš Nobela prēmiju saņēma 1909. gadā par katalīzes pētījumiem, kā arī par fundamentālo principu izpēti attiecībā uz ķīmisko līdzsvaru un ķīmisko reakciju ātrumu.

Iemesli, kāpēc Latvija pēc tam vairs laurus nav plūkusi, ir gaužām vienkārši - kā Dienai paskaidroja Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš, lai kāds zinātnieks no Latvijas iegūtu Nobela prēmiju, jāizpilda vairāki nosacījumi. Pirmkārt, prēmija netiek piešķirta vienkārši par izciliem sasniegumiem, šiem panākumiem jābūt zināmiem visā pasaulē. Otrkārt, zinātniekiem jābūt iespējai savus rezultātus prezentēt pēc iespējas plašākam cilvēku lokam zinātniskajās aprindās. Treškārt, svarīgi ir arī politiskie apsvērumi, tāpēc mazajām nācijām ir ļoti grūti cerēt uz Nobela prēmijas piešķiršanu pat tad, ja šie sasniegumi to ir pelnījuši.

Tomēr, lai izpildītu visus šos priekšnoteikumus, nepieciešams liels finansējums, īpaši fundamentālajā zinātnē. "Latvijā augsta līmeņa fundamentālā zinātne ir iespējama tikai pāris virzienos, bet līdz šim valsts nostāja ir bijusi: "Kam mums vispār kaut ko vajag?" Līdz ar to finansējuma ziņā uz vienu zinātnieku mēs esam Eiropā tuvu pēdējai vietai. 

Nepieciešama valsts griba mērķtiecīgi ieguldīt līdzekļus kādu globālu problēmu risināšanā. Taču šādas izpratnes par to, ka, ieguldot zinātnē, ieguvumi būs valsts ekonomikai, Latvijā trūkst.

Visu Annas Bērziņas rakstu Virsotnēs bez finansējuma netikt lasiet trešdienas, 10.decembra, laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas