Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Līgo svētkos mediķi 65 cilvēkiem noņēmuši piesūkušās ērces

Līgo svētkos Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā Latvijas Infektoloģijas centrs 65 cilvēkiem noņemtas piesūkušās ērces, bet laboratoriskai pārbaudei līgotāji nodevuši kopumā 79 ērces, liecina Austrumu slimnīcas sniegtā informācija.

Kopš 8.marta, kad kādam cilvēkam noņemta šogad pirmā ērce, uzņemšanas nodaļā noņemtas ērces 653 pacientiem, uz laboratorisko pārbaudi nosūtītas 1108 ērces. Katra ceturtā no 100 pārbaudītajām ērcēm ir bijusi inficēta.

Ērces piesūkšanās nes līdzi bažas par divu nopietnu slimību risku - ērču encefalītu un Laimas slimību. Ja pret ērču encefalītu labākā aizsardzība ir savlaicīga vakcinēšanās, tad pret Laimas slimību potes nav. No tās iespējams pasargāties ar piemērotu apģērbu un līdzekļiem ērču atvairīšanai, norāda infektologi.

Ja ērce tomēr piesūkusies, tā pēc iespējas ātrāk jānoņem - vispirms ērcei uzliek spirtā, degvīnā vai smaržās samitrinātu vati, tas atslābinās ērces muskulatūru. Pēc dažām minūtēm ērci satver ar pinceti iespējami tuvu snuķītim, un, ceļot uz augšu, izvelk. Nekādā gadījumā ērcei nedrīkst likt virsū eļļu vai sviestu, jo tas kukainim izraisīs smakšanu un vemšanu, veicinot slimības ierosinātāju iekļūšanu cilvēka organismā.  Ja pašam nav pietiekamas prasmes pareizi noņemt piesūkušos kukaini, ieteicams meklēt mediķu palīdzību.

Ja ērce piesūkusies nevakcinētam cilvēkam, svarīgi vismaz vienu mēnesi sevi novērot un pirmo saslimšanas pazīmju gadījumā vērsties pie ārsta. Ja ērce ir bijusi inficēta, tad laiks no ērces piesūkšanās brīža līdz slimības izpausmei vidēji ir 7 līdz 14 dienas. Retāk slimības inkubācijas periods ilgst divas dienas, vēl retāk - 30 dienas.

"Slimība parasti sākas akūti, ar paaugstinātu temperatūru, nespēku, galvassāpēm, sāpēm kaulos, muskuļos, reiboni. Pēc trīs līdz piecām dienām slimnieka stāvoklis it kā uzlabojas un turpmākajās četrīs līdz septiņās dienās cilvēks var justies pat vesels, taču drīz vien slimības pazīmes atjaunojas un ir daudz izteiktākas. Statistika liecina, ka viena trešdaļa ērču encefalīta slimnieku izārstējās pilnībā, diemžēl pārējos gadījumos šī bīstamā infekcijas slimība saistīta ar nopietniem nervu sistēmas bojājumiem. Daudzos gadījumos pat vairākus gadus pēc ērču encefalīta pārslimošanas jūtamas sekas – galvassāpes, atmiņas pavājināšanās, nespēks un samazinātas darba spējas," norādījusi Latvijas Infektoloģijas centra virsārste Velga Ķūse.

Gan vakcinētam, gan nevakcinētam cilvēkam pēc ērces noņemšanas rūpīgi jāseko līdzi ādas izmaiņām koduma vietā. Ja parādās apsārtums, var izrādīties, ka cilvēks ir inficējies ar borēliju - Laimas slimības izraisītāju. Laimas slimību pamanīt nav grūti – koduma vietā vai citur uz ķermeņa veidojas sarkans plankums, kas arvien palielinās, savukārt tā vidus kļūst bālāks. Šajā gadījumā nekavējoties jādodas pie ģimenes ārsta, kurš izvērtēs situāciju un nozīmēs ārstēšanu. Neārstēta slimība var radīt smagus nervu sistēmas, ādas un locītavu bojājumus.

Latvijas Infektoloģijas centra Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas nodaļas mediķi palīdzību akūtu infekcijas slimību pacientiem sniedz visu diennakti. Šeit var noņemt piesūkušās ērces, kā arī nodot tās laboratoriskai pārbaudei, lai pārliecinātos, vai tā nav inficēta ar ērču encefalīta vīrusu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas