Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Līvānos applūdis Latgales Mākslas un amatniecības centrs

Latgales Mākslas un amatniecības centra un Tūrisma informācijas centra darbinieki šorīt uz darbu brauca ar laiviņu, jo plūdu dēļ centrs nošķirts no apkārtnes.

Latgales Mākslas un amatniecības centra vadītāja Ilze Griezāne Dienai pastāstīja, ka ūdens sācis celties jau sestdien, bet pa svētkiem applūdis piebraucamais ceļš un automašīnu stāvlaukums. Lai nokļūtu darbā, nācies sarunāt kādu laivas īpašnieku, tikai, lai visi astoņi darbinieki nokļūtu centrā, pārcēlājam jāvizinās četras reizes turp un atpakaļ. I.Griezāne smej, ka plūdi varētu veicināt laivu darinātāju biznesu Latgalē un dabas stihiju cenšas uztvert kā piedzīvojumu, taču ūdens celšanās Daugavā radījusi bažas daudziem līvāniešiem.

Dienai pavēstīja Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Kraukle, pilsētā daļēji applūdusi Domes iela un Celtuves iela, ko ietekmē ūdens līmeņa celšanās Daugavā. Atplūdi un ūdens līmeņa celšanās vērojama arī Daugavas pietekā Dubnā, kur palu ūdens daļēji sedz Upes un Dubnas ielu. Applūdušas arī ap desmit privātmāju teritorijas Celtuves, Domes un Dubnas ielā, no sauszemes pilnīgi nošķirtas četras viensētas Jersikas pagastā. Nevienu cilvēku gan nav vajadzējis evakuēt, taču iedzīvotāji uztraucas par to, ka applūdušo elektrības sadales skapju dēļ dažām mājām Latvenergo drošības apsvērumu dēļ ir atslēdzis elektrību.

„Situācija nav no patīkamākajām, jo nevar zināt, cik ilgi vēl turpināsies ūdens līmeņa celšanās. Cilvēki ir satraukti, cits sūdzas, ka ūdens jau ceļas līdz slieksnim, citam sāp sirds, ka izslīkušas puķes dārzā vai iestādītie ziemas ķiploki. Sacēluši mantiņas augstāk, sēž istabās, ko citu lai dara. Kuram ir laiva, tas brauc ar to,” stāsta G.Kraukle.

Viņa arī uzsvēra, ka bīstamajā teritorijā esošie cilvēki ir informēti par plūdiem un viņi pauduši gatavību pamest savas mājas tikai tad, ja nāks lieli ledus gabali un uzturēties plūdu zonā būs dzīvībai bīstami.

Ūdens līmeņa celšanās upēs pie Līvāniem vērojama jau sesto dienu. Ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils sasniedzis 7,6 metru atzīmi, pilsētā applūduši Nometņu un Patversmes ielu posmi, kā arī daļa vecticībnieku kapu Grīvā.

Daugavpils domes civilās aizsardzības speciālists Vladislavs Ruskuls pavēstīja, ka kritiskais līmenis, kad var sākt applūst pilsēta, ir astoņi metri, taču pilsētu sargā 1841.gadā būvētais aizsargdambis.

Tā kā Daugavas augštecē Baltkrievijā aiz Verhņedvinskas vēl joprojām ir ledus, hidrometeorologi prognozē, ka tuvākajās dienās ūdens līmenis Daugavā turpinās paaugstināties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas