LLU zinātnieki nodrošinās NBS apstiprinātās un lietošanā ieviestās sausās uzturdevas uzlabošanu, papildināšanu ar jaunu pārtikas produktu sortimentu, iepakojuma materiālu izpēti un testēšanu, pārtikas produktu realizācijas termiņa pagarināšanu. Plānots, ka tiks ne tikai uzlabotas receptūras, bet arī radītas jaunas, kuras būs iespējams ieviest ražošanā.
Ņemot vērā militārās jomas specifiku, zinātnieki veiks visu sausajā uzturdevā iekļauto pārtikas produktu derīguma termiņa pagarināšanas izpēti, lai maksimāli pagarinātu katra pārtikas produkta un kopējā vienas ēdienreizes iepakojuma derīguma termiņu. Turklāt tiks nodrošināta sausās uzturdevas variantu izpēte un izstrāde dažādiem klimatiskajiem apstākļiem un dažādiem militārajiem uzdevumiem.
"Jau iepriekš esam sadarbojušies ar NBS un izstrādājuši pārtikas devas, kuras karavīri izmanto kopš 2011.gada. Šajā pētījumā lielāks uzsvars tiks likts uz receptūru sortimenta paplašināšanu. Tāpat zinātnieki sadarbosies ar vietējiem Latvijas pārtikas ražotājiem, lai sauso uzturdevu sastāvu iespēju robežās veidotu pārtika no mūsu valstī audzētām izejvielām," stāsta LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētnieku grupas vadītāja Sandra Muižniece-Brasava.
Līgumu par sauso uzturdevu pētniecības pakalpojuma īstenošanu Nodrošinājuma pavēlniecībā parakstīja LLU rektore Irina Pilvere un NBS Nodrošinājuma pavēlniecības komandieris pulkvežleitnants Kaspars Zdanovskis.