Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

LM: Trūcīguma līmeņa samazināšanai nepietiek līdzekļu

Trūcīguma līmeni Latvijā pašlaik nav iespējams samazināt, jo tam nav budžeta līdzekļu un sākotnēji nolemts īstenot citas prioritātes, komentējot tiesībsarga Jura Jansona vēršanos Satversmes tiesā, apšaubot trūcīguma sliekšņa atbilstību pamatlikumam, aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijā (LM).

Tiesībsargs ir vērsies Satversmes tiesā, apgalvojot, ka trūcīguma slieksnis Latvijā neatbilst Satversmes 1. un 109.pantam, no kuriem pēdējais ikvienam paredz tiesības uz sociālo nodrošinājumu. Trūcīguma līmenis Latvijā nav pārskatīts deviņus gadus, un to plānots mainīt 2021.gadā.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc trūcīguma līmeni plānots paaugstināt vien no 2021.gada, labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) padomniece komunikācijas jautājumos Liesma Kalve aģentūrai LETA uzsvēra, ka tam esot trīs iemesli - budžetā trūkst brīvu līdzekļu šiem mērķiem, valdība prioritāri izšķīrusies līdzekļus labklājības jomā ieguldīt vecuma pensiju palielināšanai un atbalsta celšanai personām ar invaliditāti, turklāt pret ieceri iebildušas pašvaldības.

Pēc ministres padomnieces vārdiem, ierobežotā budžeta finansējuma dēļ plānu par dažādu sociālo pabalstu celšanu nav varēts īstenot pilnā apmērā, kaut gan 2020.gada budžeta veidošanas procesā 17.septembra Ministru kabineta (MK) sēdē ticis atbalstīts LM ierosinājums celt minimālo ienākumu līmeni.

"Pamatojoties uz fiskālās telpas ierobežojumiem", ministrija nolēmusi, - "lai saglabātu virzību uz nabadzības un sociālās atstumtības mazināšanu", prioritāri ir jāceļ atbalsts pensijas vecuma cilvēkiem, kuri saņem minimālās vecuma pensijas, un personām ar invaliditāti - gan valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta (VSNP) saņēmējiem, gan minimālo invaliditātes pensiju saņēmējiem. Pēc ministrijas domām, prioritārā grupa, kurai būtu palielināms valsts atbalsts VSNP izmaksus veidā, ir personas ar invaliditāti.

Ņemot vērā, ka atbalstu pabalstu un pakalpojumu veidā trūcīgajiem iedzīvotājiem nodrošina pašvaldības, jautājums par trūcīgas personas statusam atbilstošu ienākumu līmeni ir vispirms jāsaskaņo ar pašvaldībām, uzsvēra ministres padomniece. Jautājums par minimālā ienākumu atbalsta līmeņa sistēmas pilnveidošanu ik gadu maijā tiek parunāts starp Labklājības ministriju un Latvijas Pašvaldību savienību. Pēc Kalves sniegtās informācijas, pašvaldības paudušas viedokli, ka vispirms valsts pusē jāizpilda pasākumi attiecībā uz atbalstu minimālo ienākumu pilnveidošanu visneaizsargātākajām grupām, un nākamajā gadā var tikt uzsākti pašvaldību finansētie pasākumi.

Pēc trūcīguma līmeņa celšanas 2021.gadā ir plānots, ka trūcīgo personu skaits pieaugs līdz 51 724, savukārt 2022.gadā šo personu skaits saruks līdz 46 796. Latvijā trūcīgo personu skaits, neceļot trūcīguma līmeni, pēdējo gadu laikā ir samazinājies, atzīmē LM.

Ministrijas plāns paredz palielināt iedzīvotāju loku, kuri būtu tiesīgi pretendēt uz atbalstu trūcīgām personām, palielinot trūcīgas personas statusam atbilstošo ienākumu līmeni no 128,06 eiro līdz 198 eiro mēnesī jeb 40% no ienākumu mediānas pirmajai personai, pārējām personām mājsaimniecībā piemērojot koeficientu 0,7 no pirmās personas, jeb 139 eiro mēnesī.

Top komentāri

Seska Smaka
S
Tas tiesa.Labklājība pietiek tikai Valsts ierēdńu varzai,valstij pietuvinātajiem zagłiem un citiem šakāłiem.
oskars
o
pielieciet algas un pensijas tiem kas sanem maz , bet tiem kas sanem pari 1000 un sev ne ... un viss ... bet jus , suni ,sev pieliekat 100 , bet nabadzigajiem 5 eiro ... ta vini klust vel nabagaki ,jo eiro pirktspeja krit atrak, neka jusu pabiras ....
padomdevejs
p
Ko var tuksu plutit LM liekezi. Ka tad var pietikt lidzeklu, lai Latvija uzturetu tos rijigos, alkatigos prezidentus, ministru, deputatus, ierednus, diplomatus, kuri apzogot latviesu tautu, izlaupot Latvijas valsti sev ir iedalijusi nepelniti lielas pensijas un algas un sevi nodrosina ar pasu izdomatajam privlegijam, socialajam garantijam. Ka tas var but, ka Latvija ir noteikta minimala alga 430€/menesi ar kuru ir jadzivo pusbada, nabadziba, bet ministri, deputati sanem 2000-6000€/ menesi lielas algas+ privlegijas, socialas garantijas? Ja Latvija minimala alga ir 430€/menesi, tad deputatu, diplomatu, ministri, ieredni nedrikst sanemt algas ne vairak ka 1200€/menesi un tad naudas pietiks visiem medikiem, pedegogiem..., lai nedzivotu turpmak 30 gadus nabadziba, pusbada..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas