Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

LTA: Tabakas izstrādājumu realizācijas likums nedrīkst ietekmēt jauniešu iespējas iegūt pirmo darba vietu veikalā

Daudziem jauniešiem pirmā nopietnā darba vieta ir tieši tirdzniecībā, kur pēc nelielas ievada apmācības var uzsākt pārdevēja pienākumu pildīšanu. Patlaban ar grozījumu likumā Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu, paaugstinot tabakas izstrādājumu realizēšanā iesaistīto personu (pārdevēju un kasieru) vecumu no 18 gadiem līdz 21 gadam, tiks liegta iespēja šajā vecuma grupa esošiem jauniešiem atrast savu pirmo darba vietu, portālu Diena.lv informēja Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

LTA paskaidro, ka pašlaik tabakas izstrādājumus, tāpat kā alkoholiskos dzērienus, pārdod gandrīz visās pārtikas tirdzniecības vietās. Tādējādi ikvienam tur strādājošajam līdz ar citām precēm nākas saskarties ar tabakas izstrādājumu pārdošanu, tomēr tas nebūt nenozīmē viņu tūlītēju iesaistīšanos šo preču patērēšanā. 

Pēc pieejamajiem Centrālās statistikas biroja datiem, darba meklētāji vecumā no 15 līdz 24 gadiem ir 29 tūkstoši cilvēku, kuri veido 18,7% no visiem darba meklētājiem. Liedzot daudziem jauniešiem darbu tirdzniecības nozares uzņēmumos, atbilstoši augstāk piedāvātajiem likuma grozījumiem, likumdevējs uzņemas atbildību par iztikas līdzekļu nodrošināšanu šai vecuma grupai no citiem avotiem, tostarp no valsts budžeta.

"Šādi nepārdomāti priekšlikumi veicinās jauniešu bezdarba pieaugumu. Tabakas izstrādājumu  realizācijas un lietošanas ierobežošana jāpanāk ar citām metodēm," LTA pozīcijai piekrīt Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Maira Muceniece.

Ņemot vērā šos apsvērumus, LTA aicina deputātus noraidīt likumprojektā Grozījumi likumā Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu iesniegto deputāta Māra Kučinska priekšlikumu par nodarbināto tabakas izstrādājumu pārdošanā vecuma paaugstināšanu līdz 21 gadam kā neatbilstošu valsts tautsaimnieciskām un sociālām interesēm.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas