Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

LTV: Viens no Zolitūdes Maxima būvinženieriem tiesā prasa anulētā sertifikāta atjaunošanu

Būvinženieris Ivars Sergets iesniedzis prasību tiesā, jo uzskata, ka pec lielveikala Maxima sagrūšanas nepamatoti padarīts par grēkāzi - pie konstrukciju daļām, kas izraisījušas sagrūšanu, viņš neesot strādājis, ceturtdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma.

Būvinženieru savienības ekspertīzēs atklājās, ka slodze uz šīm sijām bija vairākkārt lielāka, nekā Sergets paredzējis savā projektā. Tas arī bija iemesls viņa sertifikāta anulēšanai. "Ja cilvēks, sertificēts konstruktors var tā kļūdīties ar slodzēm, kuras rezultātā bija vienalga tam pārsegumam jāsabrūk, tad nu liekās, ka vairs smagāku pārkāpumu nevar būt, lai viņam šo sertifikātu anulētu. Lai viņš citām ēkām šādas pašas kļūdas nepielaistu un neradītu apdraudējumu cilvēkiem," paudis būvinženieru savienības izpilddirektors Romāns Auniņš.

Tomēr Sergeta advoka'ts Artūrs Zvejsalnieks apšaubījis šo ekspertīžu objektivitāti, jo tās esot organizētas pēc lietā ieinteresētu pušu pasūtījuma. Viņš arī apgalvo, ka viņa klients pie tām nesošo konstrukciju daļām, kuru sabrukšana, visticamāk, izraisīja traģēdiju, nemaz neesot strādājis.

"Šobrīd mums ir pamats domāt, ka šos mezglus ir izstrādājis uzņēmums, kurš vispār uz to brīdi nebija sertificēts. Un šo te izstrādāšanu viņam pasūtīja būvuzņēmējs. Plus vēl jāņem vērā, ka attiecībā uz metāla kopnēm, konstrukcijām, atkal mums ir pamats tā uzskatīt, ka uz šīm te kopnēm, kur ir publiski izskanējis par viltotiem dokumentiem. Un konkrēti šie varētu būt dokumenti, kuri tieši attiecas uz sabrukušo kopņu montāžu," norādījis Zvejsalnieks.

Tikmēr Būvinženieru savienībā apgalvojusi - arī Valsts policijas veiktais izmeklēšanas eksperiments esot parādījis, ka Sergeta aprēķinātās slodzes bijušas nepareizas. 

Sergets lēmumu par sertifikāta anulēšanu iepriekš jau neveiksmīgi pārsūdzēja Būvinženieru savienībā un pēc tam Ekonomikas ministrijā. Tagad viņš ar šādu prasību vērsies administratīvajā tiesā. Tikmēr traģēdijas vietā notiek pēdējie izmeklēšanas darbi, un jau šomēnes policija to varētu pamest.

Pēc lielveikala Maxima sagrūšanas, nogalinot 54 cilvēkus, Latvijas Būvinženieru savienība anulēja sertifikātus diviem no lielveikala projektā iesaistītajiem būvspeciālistiem Andrim Gulbim un Ivaram Sergetam, atgādināja Panorāma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas