Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Maksimālo vecumu dienestam Zemessardzē paaugstina līdz 60 gadiem

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Aizsardzības ministrijas virzītos likuma grozījumu, ar kuriem līdz 60 gadiem paaugstināts maksimālais vecums dienestam Zemessardzē.

Zemessardzes likumā norādīts, ka Zemessardzē uz brīvprātības pamata uzņem Latvijas pilsoņus vecumā no 18 līdz 55 gadiem. Tāpat šajā likumā līdz šim bija noteikts, ka maksimālais vecums dienestam Zemessardzē ir 55 gadi. Vienlaikus likums nosaka, ka līgumu par dienestu Zemessardzē slēdz uz pieciem gadiem, ievērojot dienestam Zemessardzē noteikto maksimālo vecumu. Tā rezultātā veidojas situācija, kurā faktiski dienestam Zemessardzē var uzņemt Latvijas pilsoņus līdz 50 gadiem.

Ņemot vērā minēto, nolemts paaugstināt zemessargam noteikto maksimālo vecumu dienestam Zemessardzē līdz 60 gadiem.

Atsevišķos gadījumos, ņemot vērā valsts aizsardzības vajadzības, Zemessardzes komandieris zemessargam, kurš sasniedzis dienestam Zemessardzē noteikto maksimālo vecumu, kas turpmāk būs 60 gadi, un kurš atbildīs likumā noteiktajām prasībām, varēs pagarināt dienestu Zemessardzē uz laiku, kas nepārsniedz piecus gadus, proti, līdz 65 gadiem.

Zemessardzē ilgāk dienēt varēs arī no profesionālā dienesta atvaļināti karavīri, ilgāk saglabājot dienestā apmācītus kvalificētus speciālistus un nodrošinot augsti kvalificētu zināšanu un iemaņu pēctecību.

Līdz šim likums neparedzēja iespēju izmaksāt kompensāciju gadījumā, ja zemessargs iesaistīts Zemessardzes uzdevumu izpildē vairāk par 30 dienām gadā, pildot NBS komandiera noteiktos uzdevumus. Lai paredzētu iespēju izmaksāt kompensāciju arī šādos gadījumos, grozījumi piešķirt tiesības Zemessardzes komandierim lemt par kompensāciju izmaksu atsevišķu uzdevumu izpildes gadījumos.

Zemessardzes komandiera kompetencē ir lemt par Zemessardzei piešķirto finanšu resursu likumīgu un lietderīgu izmantošanu, tajā skaitā par kompensācijas piešķiršanu gadījumos, kad zemessargs iesaistīts dienesta uzdevumu izpildē vairāk par 30 dienām gadā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas