Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Māmiņu klubs: sirsnīgs apsveikums nevar aizstāt valsts atbalsta trūkumu ģimenēm

Valsts prezidenta Valda Zatlera iniciatīva sveikt jaundzimušos ir apsveicama, diemžēl trūkst stabilas ģimenes atbalsta politikas, norāda Māmiņu kluba vadītāja Sandija Salaka. “Nenāktu par ļaunu, ja būtu izveidota šāda jaundzimušo apsveikuma sistēma, kad apsveic valsts, pašvaldība vai prezidents. Šobrīd uzmanības nav nekādas, mēs tikai dzirdam par pabalstu samazināšanām un represijām pret jaunajām ģimenēm.

Katra iniciatīva tiktu vērtēta pozitīvi,” pauž Māmiņu kluba vadītāja. “Politiskās spēles un imidža veidošanas nav tas, par ko domā māmiņa, kurai tikko piedzimis bērns. Viņa priecājas par apsveikumu un uzmanību. Taču esam konstatējuši, ka nav ilgtermiņa stratēģijas valstī, mums ir tik nestabila situācija valstī, ka ģimenes atbalsta politika visu laiku tiek mainīta, kaut kas tiek mēģināts nesekmīgi darīt. Līdz jaunajām ģimenēm informācija par atbalstu bieži vien vispār nenonāk. Par izmaiņām pabalstos uzzinām pēdējā brīdī no medijiem. Nav izveidojies normāls dialogs,” tā S.Salaka. “Politiķi mēģina kaut ko darīt, veidot komisijas, taču lielu jēgu neredzam, jo piedāvājumi ir saķeksēti pa drusciņai vai arī ir populistiski. Žēl, ka veidojas neuzticēšanās ilgtermiņa stratēģijai, tāpēc pozitīvas iniciatīvas tiek mestas vienā maisā. Politiķi ir sabojājuši atbalsta sistēmu jaunajām ģimenēm vai nu aiz populisma vai arī dialoga ar sociālajiem partneriem trūkuma dēļ,” norāda demogrāfijas speciāliste.  Jau vēstījām, ka Zatlers jūnijā sācis jaunu tradīciju - sveikt Latvijā dzimušos bērnus un tos jaundzimušos, kas tiek reģistrēti Latvijas vēstniecībās ārvalstīs.Viena apsveikuma nosūtīšanas vidējās izmaksas ir 35 santīmi. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2010.gada otrajā pusē Latvijā piedzima 9552 bērni.Savā apsveikumā jaundzimušajiem Zatlers sūta sirsnīgus laimes, enerģijas, gribasspēka un gudrības vēlējumus un novēl, lai bērns izaugtu par atbildīgu un cienījamu mūsu valsts patriotu. "Latvijā tu esi ļoti gaidīts!" apsveikumā raksta prezidents.Zatlers uzskata, ka apsveikuma nosūtīšana katram bērnam, sveicot ar nākšanu pasaulē, ir simbolisks solis, lai ikviens jaundzimušais justos gaidīts un mīlēts Latvijā, jo katra jauna dzīvība papildina dramatiski rūkošo Latvijas iedzīvotāju skaitu.Savas uzrunas laikā Latvijas Universitātē 26.aprīlī Zatlers demogrāfiju izvirzīja kā steidzami risināmu jautājumu, īpaši izceļot dzimstības samazināšanās problēmu Latvijā. Dzimstības veicināšanai prezidents piedāvāja vairākus risinājumus - vienoties, ka katram bērnam no pusotra līdz 18 gadu vecumam gan bērnudārzs, gan skolas izglītība ir pieejama bez maksas; fiskālo stimulu radīšanu, kas dotu privilēģijas vecākiem ar bērniem; darba tirgus pielāgošanu tam, lai vecāki ērti varētu savienot bērnu audzināšanu ar profesionālo karjeru; vides pielāgošanu ģimenēm ar bērniem.

Divu gadu laikā bērnu dzimstība ir samazinājusies gandrīz par 20%. Pērn Latvijā piedzima 19 219 bērni, kamēr 2008.gadā dzimušo skaits sasniedza 23 948, kad bija augstākā dzimstība kopš 1994.gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas