Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Materiālās palīdzības fonds nelaimē nonākušajiem tautiešiem ārzemēs varētu sākt darboties vasarā

Materiālās palīdzības fonds nelaimē nonākušajiem Latvijas valstspiederīgajiem ārzemēs varētu sākt darboties jaunajā tūrisma sezonā ‒ šovasar.

Ārlietu ministrijas (ĀM) Konsulārā departamenta direktore Līga Bergmane žurnālistiem trešdien pastāstīja, ka ĀM izstrādātā kārtība, kā palīdzēt ārvalstīs nelaimē nonākušiem tautiešiem atgriezties Latvijā, tiek saskaņota ar atbildīgajām ministrijām. ĀM cer, ka jau šovasar jaunā kārtība varētu stāties spēkā.

Materiālās palīdzības fondam būtu vajadzīgi 50 tūkstoši latu, taču, kamēr noteikumi nav apstiprināti valdībā, finansējums budžetā nav ieplānots.

ĀM izstrādāto kārtību Valsts sekretāru sanāksmē izsludināja pērn decembrī, un pāris mēnešu laikā dokumentam jānonāk valdībā.

Atbilstoši Latvijas pārstāvniecību sniegtajai informācijai pēdējo divu gadu laikā kopumā bijuši 90 pieprasījumi par konsulārās palīdzības sniegšanu, lai atgrieztos Latvijā. Pārsvarā ceļotājiem nebija naudas, lai samaksātu par transporta biļeti uz Latviju. Atsevišķos gadījumos vēstniecības arī nodrošinājušas uzturēšanos viesnīcā, iegādājušās pārtiku un drēbes vai maksājušas par medicīniskajiem pakalpojumiem. Ārlietu ministrijai fonda uzturēšanai nepieciešami 50 tūkstoši latu.

Materiālo palīdzību, kas tiks izsniegta kā aizdevums, varēs piešķirt, ja no personas neatkarīgu iemeslu dēļ būs iestājušies apstākļi, kuri radušies slimības, ievainojuma, nelaimes gadījuma, noziedzīga nodarījuma, dabas katastrofas vai citu tiem pielīdzināmu iemeslu dēļ, kas apdraud personas dzīvību, veselību vai drošību ārvalstī, un personai nav pieejami citi finansēšanas avoti, lai segtu ar atgriešanos Latvijā saistītos izdevumus.

Plānots, ka vienai personai varēs piešķirt līdz 2000 latu. Ja piešķirtās summas apmērs būs līdz 200 latiem, tā būs jāatmaksā triju mēnešu laikā, bet, ja virs 200 latu, – pusgada laikā. Ja piešķirtie līdzekļi netiks atmaksāti, tiesu izpildītājs tos piedzīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas