Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
NMPD dati liecina, ka Jāņu brīvdienās dažādas traumas gūst vidēji divreiz vairāk cilvēku nekā ikdienā

Mediķi aicina nespēlēties ar dzīvību un līgot prātīgi

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi aicina Līgo svētkos nebūt pārgalvīgiem un domāt par bērnu drošību. Kā norāda NMPD, ik gadu Līgo svētku laikā NMPD mediķi sniedz palīdzību smagi cietušajiem, tostarp pieaugušajiem un bērniem.

Kā rāda dienesta dati, ierasti Līgo svētku brīvdienās traumu skaits pieaug divas reizes. Liela daļa negadījumu notiek, zaudējot modrību un neievērojot drošību pie ugunskuriem, griliem vai ūdens tuvumā. Pērn Līgo svētkos nopietnus apdegumus un traumas, lecot pāri ugunskuram, guva 21 līgotājs, trīs jauni cilvēki noslīka, bet trīs dzīvības tika zaudētas satiksmes negadījumos.

Mediķi aicina, dodoties svinēt svētkus pie dabas vai nezināmās vietās, precizēt adresi jau iepriekš, lai dienesta izsaukšanas gadījumā iespējams dispečeriem labāk izskaidrot savu atrašanos. "Jau šobrīd lejupielādē savā telefonā mobilo lietotni eVeselībasPunkts (Google Play un AppStore), kas reizē ar zvanu uz ārkārtas tālruni 113 ļauj nosūtīt arī zvanītāja atrašanās vietas koordinātas, kā arī lietotnē interaktīvā kartē varēs redzēt savai atrašanās vietai tuvākās ārstniecības iestādes," norāda NMPD.

Vienlaikus mediķi uzsver, ka jebkura transportlīdzekļa vadīšana alkohola reibumā ir risks dzīvības apdraudējumam. Auto stūre iereibuša cilvēka rokās vai braukšana ar velosipēdu alkohola reibumā ir "riskanta spēle ar savu vai citu cilvēku likteni".

"Nespēlējieties ar dzīvībām," aicina mediķi.

Tāpat mediķi atgādina iedzīvotājus neaizmirst par drošību pie ugunskura, jo, lecot pār ugunskuru, var gūt smagus apdegumus. Tāpat mediķi lūdz ievērot degmaisījumu lietošanas norādījumus. "Aizdedzinot ugunskuru, nelej tajā benzīnu vai citus degmaisījumus, kas var strauji uzliesmot un radīt plašus un smagus apdegumus. Pārliecinies, lai degmaisījuma pudeles nebūtu pieejamas bērniem," uzsver mediķi.

Tāpat svētku svinēšanās laikā mediķi iedzīvotājus aicina būt piesardzīgiem, dodoties peldēt. Peldvietā nevajadzētu lekt ūdenī no augstuma ne uz galvas, ne uz kājām, tāpat nevajadzētu peldēties naktī, īpaši nezināmās peldvietās, kā arī svarīgi nepeldēt vienu. Tāpat nedrīkst ūdeni iet alkohola reibumā, turklāt udenskrātuvju tuvumā ne mirkli nevar atstāt bērnus bez uzraudzības.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas