Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Mediķi varētu atmest ieceri izteikt neuzticību Straujumai un Circenei

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) ārkārtas sēdē 17.jūnijā varētu atteikties no sākotnējās ieceres lemt par neuzticības izteikšanu Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai un veselības ministrei Ingrīdai Circenei (V).

LVSADA vadītājs Valdis Keris trešdien pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (Vienotība) atzina, ka līdz 17.jūnija sēdei ir paredzēta vēl viena tikšanās ar Straujumu kā veselības ministra pienākumu izpildītāju un, ja tiks panākta vienošanās par turpmākajiem soļiem saistībā ar LVSADA prasībām, jautājums par neuzticības izteikšanu varētu vairs nebūt dienas kārtībā.

Straujuma informēja, ka viņa līdz 16.jūnijam plāno tikties ar Finanšu ministriju un Veselības ministriju, lai apzinātu, kādas ir iespējas realizēt arodbiedrības prasīto finansējumu. Viņa atzina, ka šāda iespēja pastāv.

Saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas norādēm Latvijā veselības aprūpei būtu jāatvēl finansējums, kas ir 5% apmērā no iekšzemes kopprodukta. Patlaban Latvijā nozarei atvēl 3%, klāstīja Keris. Starpība finansiālā izteiksmē starp 3% un 5% ir aptuveni 500 miljoni eiro. Lai gan LVSADA apzinās, ka visu trūkstošos finansējumu vienā gadā valdības budžetā nevarēs paredzēt, šoreiz ar 10-30 miljoniem eiro nepietikšot. "Ir vajadzīgi vismaz 100 miljoni eiro," uzsvēra Keris. Viņaprāt, virzībai uz 5% ir jānotiek "pietiekami jūtami".

Keris pauda cerību, ka atkārtotas tikšanās laikā ar premjerministri, kas notiks vēl līdz 17.jūnija ārkārtas sēdei, abas puses jau varēs runāt par konkrētiem soļiem ieteikumu realizēšanai. Viņš arī gribētu, lai tiktu panākta vienošanās, cik nākamā gada valsts budžetā papildus varētu piešķirt veselības aprūpes nozarei.

Lūgts nosaukt tās jomas, kur finansējums nepieciešams visvairāk, Keris atzina, ka finansējuma trūkums veselības aprūpes sistēmā ir tik liels, ka tas nepieciešams ikkatrai jomai. "Tā nebūs zemē nomesta nauda, tas būs ieguldījums attīstībā, sabiedrības veselībā," noteica LVSADA vadītājs.

Jau ziņots, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācija 9.maijā biedru sapulcē pieņēma lēmumu izteikt neuzticību veselības ministrei un valdībai veselības aprūpes pārvaldes jomā.

"Uzskatām, ka valsts un valdība nav solidāra ar saviem iedzīvotājiem, pieļaujot situāciju, kurā pacients valsts garantēto veselības aprūpi nesaņem, radot nacionālu valsts apdraudējumu. Neatbalstām tādu valsts un valdības attieksmi, kura nespēj risināt pacientu veselības aprūpes vajadzības, kas garantētu Latvijas valsts un nācijas attīstību," teikts asociācijas izplatītajā paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

Tāpat pausts, ka valdības virzītās "reformas" veselības aprūpē pārsvarā ir pretrunīgas, neefektīvas un netaisnīgas, kā arī uzsvērts, ka atbildība par esošo situāciju veselības aprūpes jomā ir jāuzņemas valdībai.

LVSADA ārkārtas sēdē 17.jūnijā plāno lemt par neuzticības izteikšanu Ministru prezidentei un veselības ministrei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas