Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Meroni: Galvenās problēmas veiksmīgi pārvaldīt Ventbunkeru rada Berķa, Skoka un Švecova akcionāru grupa

Galvenās problēmas veiksmīgi pārvaldīt tranzīta uzņēmumu Ventbunkers rada Olafa Berķa, Igora Skoka un Genādija Švecova akcionāru grupa, jo viņi ir iesaistījušies dažās šaubīgās darījumu shēmās ar mērķi izkrāpt no uzņēmuma likumīgos ieņēmumus vairāku miljonu eiro apmērā, apgalvoja Ventbunkera padomes priekšsēdētājs Rūdolfs Meroni.

"Mūsu likumīgās administrācijas komandas Ventspilī kaismīgi cīnās pret korupciju, par demokrātiju un caurspīdīgumu. Ventspils akcionāru sanāksmēs piedalījušies 70% akcionāru, dažkārt pat visi 90% vai vairāk. Tajās piedalījās pat Berķu un Lembergu ģimenes pārstāvji, tāpēc apsūdzības, ka es kaut kādā veidā slēpju informāciju, ir vienkārši smieklīgas," sacīja Meroni, uzsverot, ka ir problēmas ar Ventbunkers akcionāriem, kas "mēģina apzagt uzņēmumu".

Kā iepriekš informēja akcionāru advokāts Mārtiņš Kvēps, Šveices tiesa atzinusi, ka advokāts Rūdolfs Meroni un viņa kolēģi ilgstoši nav pildījuši klientu - tranzītbiznesa kompānijas Ventbunkers akcionāru - dotos uzdevumus un nav snieguši atskaites par rīcību ar tiem uzticēto klientu mantu, un pret Meroni sākta piespiedu piedziņa.

Meroni to noliedz, skaidrojot, ka Šveices šķīrējtiesā "patiesībā nenotika nekas dramatisks".

"Jau vairāk nekā desmitgadi bija spēkā prakse, ka pieprasījumu pēc konfidenciālas informācijas var iesniegt tikai akcionāri kopīgi, taču šķīrējtiesnesis pieņēma lēmumu, ka šādu informāciju var pieprasīt arī akcionāri individuāli," sacīja Meroni. Šis lēmums neesot galīgs, un Šveices Federālajai augstākajai tiesai esot iesniegta apelācija attiecībā uz likuma pārkāpumu.

Meroni norāda, ka Kvēpa un viņa komandas radītās problēmas esot šaubīgi līgumi, ārzonas uzņēmumi, kas papildina ar naudas līdzekļiem to īpašnieku privātos kontus, bet kaitē uzņēmumam un citiem akcionāriem. "Patlaban Ventbunkera terminālis vēl aizvien nevar strādāt ar pilnu jaudu, un tam par pamatu ir uzņēmuma noslēgtie šaubīgie darījumi. Ja nebūtu šo krāpniecisko shēmu, šis būtu vienreizīgi veiksmīgs gads," sacīja Meroni.

Viņam arī esot grūti noticēt, ka cilvēki Latvijā vēl aizvien ieklausoties tajā, ko saka Mārtiņš Kvēps, kurš esot cilvēks ar ļoti apšaubāmu reputāciju, kuram saistības ar krimināllietu dēļ uz laiku esot atņemtas advokāta tiesības. Turklāt arī Kvēpa juridiskajam birojam esot vairāk nekā apšaubāma reputācija, un viņa juridiskā biroja partnerim Nīcgalim vēl aizvien nav atjaunotas advokāta tiesības. Kvēps esot bijis iesaistīts tik daudzās falsificētās akcionāru sanāksmēs, "viņš patiesi ir īsts falsificētu akcionāru sanāksmju meistars," apgalvoja Meroni.

"Kvēps iepriekš izgudrojis daudzus dažādus apšaubāmus, zemiskus darījumus. Viņš ir arī visu Ventspils problēmu cēlonis. Ja nebūtu viņa, es domāju, ka attiecības starp Ventspils uzņēmējiem, iespējams, būtu gluži normālas," sacīja Meroni.

Kvēps esot maldinājis Latvijas tiesas, viņš esot maldinājis Londonas tiesas un tagad ir maldinājis un melojis arī Šveices šķīrējtiesai, un drīzumā tikšot ierosināta krimināllieta, sacīja Meroni, uzsverot, ka ar Ventbunkera akcijām nekad neesot darījis neko nelikumīgu, kas kaitētu uzņēmumam vai kādiem tā īpašniekiem, kas ir patiesie labuma guvēji.

"Es varu ikvienam pierādīt, un ģenerālprokuratūra to labi zina," uzsver Meroni. Ja tas tā nebūtu, "šie šakāļi vienkārši saraustītu uzņēmumu gabalos, atstājot no tā tikai skeletu".

Kā ziņots, Kvēps uzskata, ka Šveices tiesa atzinusi, ka Meroni un viņa kolēģiem gan tieši, gan kompānijai Moore Consulting Ltd. bija uzticēts rūpēties par citām personām piederošu mantu šīs mantas īpašnieku interesēs, bet Meroni un viņa kolēģi ilgstoši ignorējuši klientu un uzņēmuma patieso akcionāru norādījumus un atteikušies sniegt īpašniekiem jebkādu informāciju par to, kas tiek darīts ar mantu.

Kā norāda Ventbunkera akcionāru pārstāvis Kvēps, Šveices juristi par šādu Meroni un kolēģu rīcību ir ne vien pārsteigti, bet norāda uz ļoti iespējamu kriminālatbildību par neatbilstošu rīcību ar tiem uzticētu svešu mantu.

Kvēps uzsver, ka tas ļoti nopietni liek apšaubīt, vai Šveices advokāts ir atbilstošā persona, lai pārvaldītu Rīgas apgabaltiesā kriminālprocesā arestētu mantu Latvijas valsts interesēs.

"Ļoti dīvaini, ka šis cilvēks, kuram uzticēta Latvijas valstij par labu arestētā manta vairāku simtu miljonu latu vērtībā, jau vairākus gadus izvairās ierasties Latvijā un valstij nav sniedzis nekādas atskaites par to, kā notiek viņam uzticētās mantas pārvaldīšana," norāda Kvēps.

"Uzņēmuma Ventbunkers, kurš pašlaik atrodas Meroni un viņa nelikumīgi iecelto "izpildītāju" kontrolē, kravu apgrozījums šā gada pirmajos septiņos mēnešos samazinājies par 47,6%, kas ir katastrofāls rezultāts un var novest uzņēmumu līdz bankrotam," uzsver Kvēps.

Kvēps skaidro, ka, lai atsavinātu Ventbunkera mantu tālāk, Meroni 58% kompānijas akciju, nevienam neprasot, nelikumīgi reģistrējis uz kompānijas Stichting Administratiikantoor WTCA vārda.

Viņaprāt, Meroni darīšot visu, lai nezaudētu ietekmi uzņēmumā, taču pēc būtības Šveices šķīrējtiesas lēmums esot nepārsūdzams. Varot tikai vērsties Šveices Federālajā tiesā ar iebildumiem. Tiesas sprieduma loģisks iznākums esot, ka Meroni būs jāatvadās no Ventbunkera, tāpēc esot skaidrs, ka sprieduma izpilde būšot problemātiska.

AS Ventbunkers ir dibināta 1994.gadā un savu darbību veic Ventspils brīvostas teritorijā, nodrošinot naftas produktu pieņemšanu un tālāku iekraušanu tankkuģos.

Kompānija ir lielākais līdzīpašniece uzņēmumā AS Latvijas Naftas tranzīts, kam savukārt pieder 39,11% AS Ventspils nafta (VN) akciju. VN koncernā ietilpst arī AS Latvijas kuģniecība, SIA Ventspils nafta terminālis un citi.

Pārējās Ventbunkera akcijas pieder Olafa Berķa kompānijai SIA Kement, Oļega Stepanova AS Topmar Baltic Investments, ārzonas kompānijai Yelverton Investment B.V., AO Optima Management, IAG Industrieanlagen GmbH, SIA IAG un AS Investment Activity, vēsta portāls Pietiek.com.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Ventbunkera akcijas, kas tagad, pēc Kvēpa teitkā, nodotas Stichting Administratiikantoor WTCA, iepriekš piederēja divām kompānijām Yelverton, kurās patiesā labuma guvēji varētu būt Lembergu ģimene un uzņēmēji Igors Skoks un Genādijs Ševcovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas