Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mežos un pļavās modušās ērces

Pirms vai pēc citu vakcīnu ievadīšanas jāievēro vismaz 7–14 dienu intervāls.

Laikam kļūstot aizvien siltākam, īpaši vilina pastaigas mežā un pļavās. Epidemiologi un infektologi aicina sevi aizsargāt ne tikai no Covid19 infekcijas slimības, bet arī ērču encefalīta. Abos gadījumos vienīgais veids, kā izsargāties no slimības, ir vakcinācija. Taču starp potēm būtiski ievērot nedēļas vai divu atstarpi.

Arī bīstama vīrusa slimība

Parasti ērces mostas marta beigās, gaisa temperatūrai sasniedzot piecus grādus, un ir aktīvas līdz pat novembrim. Vislielākā iespēja Latvijā sastapties ar ērci ir jauktu koku mežos un krūmājos, tomēr zināmi daudzi gadījumi, kad ērce cilvēkam ir piesūkusies parkā, mājas dārzā vai pat vispār nesperot kāju ārpus mājas, piemēram, ērce ir atnesta ar pļavas ziediem. Visā Latvijas teritorijā pastāv liels risks saslimt ar ērču encefalītu.

Speciālisti iesaka vakcinēties, vēl pirms ērces kļuvušas aktīvas, tomēr potēties pret ērču encefalītu var visu gadu. Vakcinācija nodrošina aizsardzību 98–100% gadījumu. Savukārt pēc ērču encefalīta pārslimošanas cilvēkam ir imunitāte pret šo infekcijas slimību uz mūžu, atkārtoti saslimšanas gadījumi nav zināmi.

Pati par sevi ērce nekādu ļaunumu cilvēkam nodarīt nespēj, taču tā var inficēt ar ērču encefalīta vīrusu un boreliozi jeb Laimas slimību, jo ir šo slimību pārnēsātāja. Dabā inficētas ir ap 5–10% ērču, bet, Latvijā pārbaudot cilvēkiem piesūkušās ērces, inficētas konstatētas 30–33%. Pēc pārslimotas boreliozes neiestājas imunitāte un iespējama atkārtota inficēšanās. Pagaidām vēl nav iespējams vakcinēties pret Laimas boreliozi. Atšķirībā no ērču encefalīta, kad vīruss tiek ievadīts tieši asinīs, borēlijas no piesūkšanās vietas izplatās cilvēka organismā pēc vairākām diennaktīm.

Ērču encefalīts ir viena no izplatītākajām un bīstamākajām neiroinfekcijām bērniem un pieaugušajiem. Slimības attīstības gaitā tā skar tieši centrālo nervu sistēmu, kas bērna vecumā ir tikai attīstības stadijā. Tas rada draudus uz dzīvi paliekošiem nervu sistēmas bojājumiem un funkcionāliem traucējumiem. Kā norāda Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu vakcinācijas centrā, ērču encefalīta vakcīna paredzēta bērniem no viena gada vecuma un pieaugušajiem jebkurā vecumā. Šo slimību izraisa ērču encefalīta vīruss, kuru pārnes ērce piesūkšanās laikā.

Primārai vakcinācijai tiek nozīmētas trīs devas. Minimālais intervāls starp pirmo un otro devu ir viens mēnesis, intervāls starp otro un trešo devu atkarībā no pielietotās vakcīnas ir no pieciem līdz 12 mēnešiem. Ceturtā deva jeb pirmā revakcinācijas deva ir jāsaņem trīs gadus pēc trešās devas, un revakcinācija jāturpina ik pēc pieciem gadiem.

Vakcīnas pret ērču encefalītu ir nedzīvas, drošas, un organisma reakcijas uz tām parasti ir īslaicīgas un viegli noritošas. Biežākās lokālās reakcijas vakcīnas injekcijas vietā ir pietūkums, apsārtums, sacietējums. Simptomi izzūd dažu dienu laikā (1–3), ārstēšana nav nepieciešama. No iespējamām reakcijām ir arī drudzis, nogurums, lai arī sastopamas ļoti reti. Ja tomēr ir drudzis, tad jāseko, vai nav pārāk silts apģērbs, pastiprināti jālieto šķidrums. Ja paaugstinās temperatūra, nepieciešams lietot paracetamolu vai ibuprofēnu vecumam un svaram atbilstošā devā.

Pirms vakcinācijas ieteicams konsultēties ar ārstu un izlasīt vakcīnas instrukciju. Ja cilvēks nepanes kādu no vakcīnas komponentiem, vakcinēties nedrīkst. Vakcīna pret ērču encefalītu ir innaktivēta, un nav nekādu ierobežojumu vakcinācijas atlikšanai, ja bērns nesen ir saņēmis valsts programmā paredzētās potes. Svarīgi – bērnam un pieaugušajam vakcinācijas brīdī ir jābūt veselam. 

Starp vakcīnām jānogaida

Patlaban notiek aktīva vakcinācija pret Covid-19, bet, ja kādam ir pienācis noteiktais laiks saņemt nākamo vakcīnas devu pret ērču encefalītu vai to steidzami vēlas darīt pirmo reizi, saskaņā ar vakcinācijas rokasgrāmatā esošo informāciju vakcīnu pret Covid-19 ieteicams ievadīt atsevišķi ar vismaz 7–14 dienu intervālu pirms vai pēc citu vakcīnu, piemēram, ērču encefalīta, difterijas u. c., ievades. Kā Dienai skaidro Zāļu valsts aģentūras (ZVA) pārstāve Tanita Tamme-Zvejniece, šāda kārtība ir spēkā, lai būtu iespējams izšķirt un izvērtēt nevēlamus notikumus pēc vakcinācijas, ja tādi radīsies pēc kādas no saņemtajām vakcīnām. "Turklāt jāņem vērā, ka pašlaik nav pieejama informācija arī par vakcīnas drošumu un efektivitāti, ja vakcīna pret Covid19 tiek ievadīta vienlaikus ar citām vakcīnām," uzsver T. Tamme-Zvejniece.

ZVA pirms plānotās vakcinācijas pret Covid-19 aicina konsultēties ar ārstu un informēt speciālistu, ja zināms, ka neilgi pirms vai pēc vakcīnas pret Covid-19 saņemšanas plānota vai bijusi kāda cita pote. Ārstniecības persona izvērtēs visus riskus, kas saistīta ar vakcinēšanos, un lems par vakcinācijas sākšanu vai atlikšanu uz vēlāku laiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas