Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Ministrs un arodbiedrība vienoti pārliecībā par skolotāju algu pieaugumu

Jaunajā mācību gadā pedagogu algas pieaugs. Nākamā gada budžetā šim mērķim plānots atvēlēt papildus 10 miljonus latu, žurnālistiem ceturtdien pauda gan izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, gan Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško. Neatrisināts gan paliks jautājums par pirmsskolas pedagogu atalgojuma paaugstināšanu.

No šā gada 1.septembra pedagogiem ar trešo pakāpi vidējā mēnešalga pieaugs par 32 latiem, ar ceturto pakāpi – par 56 latiem, bet skolotājiem ar piekto pakāpi – par 70 latiem.

Pretēji plānotajam ministrija gan tomēr nemainīs teritoriālā blīvuma koeficentu un saglabās to iepriekšējā līmenī – 1,3. Tādējādi papildus tiks atbalstītas astoņu novadu - Amatas, Burtnieku, Ciblas, Jēkabpils, Pāvilostas, Rucavas, Rugāju un Ventspils -  izglītības iestādes, nesamazinot tām piešķirto finansējumu. Pamatizglītības iestādēs, kur skolēnu skaits ir simts un mazāks, koeficents tiks mainīts no 0,75 uz 1. Tas tiek darīts, lai mazo skolu pedagogu atalgojums tik krasi neatšķirtos no lielajās skolās nopelnītā.

Ministrs arī atzina, ka pedagogu atalgojums mazajās lauku pamatskolās patlaban “ir krimināli zems”. Lai to paaugstinātu, no 1.septembra ir atļauts pamatskolu pedagogiem mācīt arī vairākus priekšmetus.

Valsts mērķdotācijās pašvaldībām pedagogu algām piešķirti papildu 8 lati par katru skolēnu.

Ministrija un arodbiedrība arī panākusi vienošanos par skolēnu skaitu un pedagoģiskās likmes proporciju: lielajās pilsētās tā būs 10,34 plānoto 10,5 vietā, novados – 8,12 plānoto 8,3 vietā. Tādējādi rasta iespēja atbalstīt pedagogus skolās, kur skolēnu skaits ir simts un mazāk.

Sākot ar jauno mācību gadu, tiks arī paaugstināts programmu koeficients speciālajās izglītības programmās no 1,6 uz 1,84 un speciālajās skolās no 1,6 uz 1,8. Tādējādi tiek atbalstīti pedagogi, kuri strādā ar bērniem ar īpašām vajadzībām, tai skaitā iekļaujošajās izglītības programmās.

Ar nākamo mācību gadu, ir panākta arī vispārējās un profesionālās izglītības pedagogu darba slodzes izlīdzināšana. Profesionālās izglītības iestāžu pedagogu darba slodze tiks samazināta no 840 uz 756 stundām gadā.

Jau vēstīts, ka V.Dombrovskis vienlaikus uzsvēris - vairākos novados ir vidusskolas, kurās 12.klasi pagājušajā mācību gadā absolvēja mazāk nekā desmit vidusskolēni. Tas nav ilgtspējīgi, tādēļ vairākas vidusskolas plānots slēgt vai pārveidot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas