Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Muižniece tiesā nespēj izskaidrot, kā tapis nepareizais protokols

Dokumenta viltošanā apsūdzētā Satversmes tiesas (ST) tiesnese Vineta Muižniece piektdien, sniedzot savas liecības Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā, nespēja izskaidrot, kādos apstākļos tapis nepareizais Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokols.

Muižniece neatceras, kad tieši viņa parakstījusi minēto protokolu, taču viņa domā, ka pirms nopratināšanas prokuratūrā viņa nebija redzējusi protokola trešo lapu, kurā atspoguļotie fakti nesaskan ar sēdes audioierakstu.

Savu vainu prokuratūras celtajā apsūdzībā Muižniece neatzīst, jo kā Saeimas deputāte viņa neesot veikusi nekādas pretlikumīgas darbības ar dokumentiem. Apsūdzētā skaidri zina, ka parakstītos Saeimas sēžu protokolus viņa nekad nav labojusi un mainījusi to tekstu. Tomēr apsūdzībā viņai tiek pārmesta protokola teksta sagrozīšana pirms dokumenta projekta parakstīšanas.

Muižniece piektdien tiesā atzina, ka dažkārt ir labojusi kļūdas dokumentu melnrakstos, kas vēl nav bijuši parakstīti. Taču lietas materiālos figurējošā papīra lapa, uz kuras ar Muižnieces roku veiktas izmaiņas iespējamajā protokola projekta tekstā, pēc apsūdzētās teiktā, ir vienkārši viņas darba piezīmes. Muižniece uzsvēra, ka uz šīs piezīmju lapas nav atrodamas nekādas norādes par to, ka attiecīgās izmaiņas būtu jāieraksta protokolā.

Apsūdzētā tiesā nespēja izskaidrot, kā informācija no viņas darba piezīmju lapas, kas rakstīta 2009.gada nogalē, varēja tikt izmantota 2009.gada 1.septembra sēdes protokolā.

Savas piezīmju lapas Muižniece dažkārt atdevusi paglabāt Saeimas Juridiskās komisijas konsultantei Evijai Bērziņai. Turpretim Bērziņa nereti esot devusi Muižniecei parakstīt nekvalitatīvi sagatavotus dokumentu projektus, kuros vēl bijis jāveic daudz labojumu.

Savu liecību noslēgumā Muižniece atkārtoti uzsvēra, ka viņa nekad nav viltojusi nevienu Saeimas dokumentu un viņai pat prātā neesot ienācis, ka to būtu gatavs darīt kāds viņas kolēģis no parlamenta.

Muižniece savas liecības tiesai bija sagatavojusi rakstveidā un piektdien tās nolasīja. Kad tiesa deva prokurorei iespēju uzdot jautājumus Muižniecei, valsts apsūdzības uzturētāja lūdza laiku, lai tam varētu sagatavoties, tāpēc lietas izskatīšanā tika pasludināts pārtraukums līdz pirmdienas, 10.septembra, plkst.10.

Kā ziņots, Muižniece tiek apsūdzēta par to, ka viņa, būdama valsts amatpersona - Saeimas deputāte un vienlaikus arī Juridiskās komisijas priekšsēdētāja -, viltojusi dokumentu - Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokolu.

Līdz ar to Muižniecei celta apsūdzība pēc Krimināllikuma (KL) 327.panta 1.daļas - par dokumenta viltošanu vai par apzinātu viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona. Par šādu noziedzīgu nodarījumu var sodīt ar arestu vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām (4000 latu).

Prokuratūra jau pērn oktobra sākumā lūdza izdot Muižnieci kriminālvajāšanai. Tad par šo jautājumu lēma ST, kas piekrita Ģenerālprokuratūras ierosinājumam, tomēr prokuratūra uzskatīja, ka Muižnieces izdošanai kriminālvajāšanai nepieciešams arī Saeimas akcepts. Savukārt Saeima apstiprināja Juridiskās komisijas sagatavoto lēmumu, kurā bija teikts, ka jautājums par piekrišanas došanu kriminālvajāšanas sākšanai pret Muižnieci pēc būtības nav apspriežams Saeimā.

Jau ziņots, ka kriminālprocesu pret Muižnieci pērn 1.jūnijā sāka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Kriminālprocess tika sākts, pabeidzot resorisko pārbaudi, kas bija ierosināta pēc tam, kad Ģenerālprokuratūra saņēma 10.Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētāja Alekseja Loskutova (V) iesniegumu par iespējamu Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokola viltojumu.

Kā skaidroja Loskutovs, 2009.gada 1.septembra Juridiskās komisijas sēdes audioieraksts liecina, ka deputāti sēdē apspriestos KL grozījumus nolēmuši virzīt izskatīšanai pirmajā lasījumā, turpretim protokolā norādīts, ka likumprojektu nepieciešams pilnveidot. Līdz ar to likumprojekta tālāka virzīšana nobremzēta.

Pēc Loskutova teiktā, Juridiskās komisijas konsultantes atzinušas, - Muižniece devusi norādījumus, ko rakstīt protokolā. Šo protokolu parakstījusi Muižniece un toreizējais Juridiskās komisijas sekretārs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Par to, vai Muižniece ir vai nav viltojusi Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokolu, būs jāspriež tiesai. Muižnieces krimināllietu pirmajā instancē izskata Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnese Vija Siliniece.

Patlaban Muižnieces ST tiesneša pilnvaras ir apturētas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas