Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūsu dizaineru tērpi spējuši iekarot prasīgo Azerbaidžānas dāmu sirdis

Lai gan sievietes Azerbaidžānā labprātāk izvēlas krāšņus un košus apģērbus, arī Latvijas dizaineru radītie tērpi sāk izcīnīt zināmu vietu tālās zemes modes pasaulē. Vietējie vīrieši joko, ka viņu sievietes ir gatavas valkāt pat vienkāršu kleitu, ja tādu ir izvēlējusies valsts pirmā lēdija, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alijeva sieva Mehribana viennozīmīgi ir tā persona, kas diktē noteikumus Azerbaidžānas modes pasaulē. Līdz ar viņas atvērtību rietumnieciskajam stilam arī pārējās daiļā dzimuma pārstāves arvien biežāk sāk novērtēt askētisku apģērbu.

Nule notikušo Latvijas dienu ietvaros Azerbaidžānas sieviešu sirdis centās iekarot tādi mūsu zīmoli kā Coo CulteNarciss un Anna Led. Vietējās lēdijas mūsu dizaineru darbus novērtēja, jau pirmajā dienā izpērkot pašus dārgākos apģērbus. Arī tā ir šīs kultūras iezīme - pie zināma turības līmeņa tieši augsta cena ir viens no galvenajiem kritērijiem par labu izvēlei.

Latvijas zīmola Coo Culte pārstāve Sandra Bondare sarunā ar Dienu atklāj, ka Latvijas modes izstādes atklāšana ir svarīga gan azerbaidžāņiem, gan latviešiem. Īpašs svars tai bija tāpēc, ka neilgu laiku pirms tam mūsu dizaineri piedalījās Baku fashion week (Baku modes nedēļa) skatēs.

Azerbaidžānā modes nedēļa ir nozīmīga arī kā kultūras pasākums, kas notiek divas reizes gadā. "Uz to ierodas pat pašas prominentākās personas, to plaši atspoguļo vietējie mediji. Mūsējie spēja piesaistīt uzmanību. Piemēram, pēc mūsu skates nākamajā dienā vienā no avīzēm bija raksts ar nosaukumu - Latvijas dizaineri izsaukuši ovācijas Baku. Lasot to, mums bija ārkārtīgs prieks," smaidot stāsta Bondare.

Pirmo reizi Latvijas dizaineri spējuši piesaistīt tik lielu uzmanību. Pirms mēģinājuma iekarot tirgu notiek izpēte, lai saprastu, ko vietējās sievietes domā, kā uztver sevi, kā vēlas sevi parādīt. Mūsu dizaineri pētīja Azerbaidžānas modes tendences trīs gadu garumā. Tikai tad tiek piedāvāti attiecīgie tērpi. Atkarībā no valsts piedāvājums mēdz ļoti atšķirties. Bondare atceras neseno skati Baltkrievijā, kur dizaineri piedāvājuši tikai melnas, baltas un smilšu krāsas drēbes. Baku modes skatei tika radīta pilnīgi jauna kolekcija, lielāku uzsvaru liekot gan uz krāsainiem audumiem, gan košiem elementiem.

Latvijas dizaineri patlaban bauda gandarījumu par lielo veiksmi un tomēr nedaudz sarauc degunus par apstākļiem, ko grūti mainīt - Azerbaidžāna no Latvijas atrodas tālu. Transportēšana, atmuitošana - tās ir galvenās grūtības, kas nedaudz aizēno plašās iespējas, kuras paveras vēl tik neapgūtam tirgum. Bondare atklāj, ka Latvijā to pašu būtu iespējams iegādāties par 30% lētāk. Tagad iesaistītie domā, kā šo piespiedu uzcenojumu kaut nedaudz samazināt.

Visu žurnālistes Aļonas Zanderes rakstu Izrotāt eksotisku mentalitāti lasiet trešdienas, 2.decembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas