Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Muzeju naktī šogad rekorddaudz pasākumu - 204 vietās visā Latvijā

Sestdien, 19. maijā, visā Latvijā jau 14. reizi notiks Muzeju nakts pasākumi. Latvijas simtgades jubilejas ietvaros šī gada muzeju nakts vadmotīvs ir šūpulis, kas attiecināms arī uz Latvijas valsts pirmsākumiem, pirmdien žurnālistiem pastāstīja pasākuma rīkotāji.

Muzeju nakts pasākumi notiks visā Latvijas teritorijā, un šogad tajā piedalīsies rekordliels Latvijas muzeju un sabiedriskās dzīves veidotāju skaits – 204.

Muzeju nakts ir nozīgs pasākums muzeju apmeklējumu veicināšanā un popularizēšanā. Pasākumi, kuros iesaistās muzeji, valsts iestādes, kā arī sabiedriskās organizācijas, ir veicinājuši muzeju popularitāti un apmeklējumu. “Pēdējo četru gadu laikā muzeju apmeklējumu skaits ir pieaudzis par miljonu," stāstīja kultūras ministre Dace Melbārde (NA).

Muzeju nakts ir starptautisks pasākums, kas radies 1999. gadā Francijā un 18. maijā ik gadu ir tiek atzīmēta Starptautiskā muzeju diena. “Muzeju nakts sākotnējais mērķis bija aicināt apmeklēt muzejus tādus cilvēkus, kuri ikdienā to nedara”, apgalvoja starptautiskās Muzeju nakts padomes Latvijas Nacionālās komitejas prezidents Juris Ciganovs. Šis pasākums ir aicinājums gūt priekšstatu par muzeju, lai vēlāk to apmeklētu un izpētītu vēl vairāk.

Memoriālo muzeju apvienības direktore Rita Meinerte pauda, ka arvien vairāk cilvēku muzeju nakts ietvaros izvēlas apmeklēt apkārtējo novadu muzejus un ilgāk izbaudīt konkrētā muzeja piedāvājumus. Sešu memoriālo muzeju apvienība sestdien piedāvās plašu pasākumu spektru, kur intīmā gaisotnē iespējams izbaudīt muzeju veidotos pasākumus un to gaisotni.

Latvijas muzeju darbība ir arī starptautiski novērtēta. Eiropas muzeju gada balvai šogad tika nominēti 40 muzeji, un trīs no tiem bija Latvijas muzeji – Latvijas Nacionālās mākslas muzejs un Rīgas Motormuzejs, kuri tika cildināti par publiskā darba kvalitāti, kā arī Raiņa un Aspazijas muzejs, kas ieguva speciālo balvu. Šī balva cildina inovācijas un izcilības muzeju darbībā un tā tiek vērtēta no sabiedrības viedokļa. "Pēdējo 20 gadu muzeju vēstures laikā šis ir spilgtākais Latvijas iznāciens uz Eiropas muzeju skatuves," piebilda Kultūras ministrijas Muzeju nodaļas vadītājs Jānis Garjāns.

Latvijas Nacionājais mākslas muzejs apmeklētājiem vērts veļā durvis plkst 19, kad būs iespējams vērot 10 video sērijas Vienas gleznas stāsts, apskatīt pastāvīgo ekspozīciju “Latvijas māksla. – 19.-20. gadsimts”, klāstā ir arī Latvijas Kultūras akadēmijas studentu īsfilmu skate Naksnīgās tikšanās. Raiņa un Aspazijas muzejā notiks dzejas lasījumi, kuros piedalīsies sabiedrībā pazīstamas personības. Rīgas Motormuzejā notiks pasaules autobūves šūpuļa apskats, kas ietver vairāk nekā 100 seno spēkratu. Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs sagatavojis plašu pasākumu piedāvājumu kā, piemēram ekspresizrāde Pieskaries Latvijas sākotnei, veidot Latvijas nākotni, muzeju nakts melodijas Sirsnīgas dziesmas Latvijai un citi pasākumi.

Pasākumi notiks visā Latvijā, piemēram, Valmierā norisināsies tekstilmākslinieces Dzintras Vilks izstādes “Gadalaiki atklāšana”, vides ekskursija jauizveidotajā dabas takā, nakts koncerts Pilsdrupu estrādē un citi pasākumi.

Sīkāk ar pasākumu klāstu var iepazīties interaktīvajā kartē, un īpaši Muzeju naktij izveidotajā interneta vietnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas