Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Mūzikas akadēmijas iestājeksāmenu komisijai viena reflektanta dēļ jāpulcējas neilgi pirms pusnakts

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) kādam topošajam mūziķim iestājeksāmens klavierspēlē tiek pārcelts, un tas notiks pēc saules rieta – plkst. 22.20, jo viņš ir Septītās dienas adventists, kuri nedrīkst strādāt no piektdienas saules rieta, līdz sestdienas saules rietam, portālam Diena.lv pastāstīja JVLMA rektors Artis Sīmanis. 

Sestdien no plkst.10.30 JVLMA notiek iestājeksāmeni jaunajiem pianistiem. Viens no topošajiem studētgribētājiem ir Septītās dienas adventistu draudzē, kas liedz strādāt sestdienās. Savukārt Ministru kabineta (MK) noteikumi paredz, ka visiem vienas studijus programmas reflektantiem iestājeksāmeni jākārto vienā dienā. JVLMA saņēmusi vēstuli no Tiesībsarga biroja, kurā akadēmija, situācijas risinājumam, aicināta pieņemt attiecīgajam reflektantam eksāmenu citā dienā. Tādējādi gan tiktu pārkāpti MK noteikumi. Līdz ar to vienīgais risinājums ir topošo pianistu noklausīties pēc saules rieta. "Visi pianisti spēlē eksāmenu pa dienu, bet šim puisim pieņemsim eksāmenu pēc saules rieta,". 

Vienlaikus viņš norāda, ka problēma ir daudz dziļāka – JVLMA maģistrantūras programmās mācības notiek arī sestdienās. "Šīs, un, iespējams, arī citu ticību cilvēki, kurās ir līdzīga pārliecība, būtībā paši sevi izslēdz no mūzikas aprites, jo arī koncerti lielākoties ir piektdienās un sestdienās," saka Sīmanis. 

Šāds gadījums akadēmijā esot pirmo reizi, bet pagājušajā gadā jau nācies saskarties ar ticības jautājumiem. Akadēmijas kameransamblis devies uz konkursu, kur uzstāšanos nosaka izlozes kārtībā. Kameransamblim bijis jāuzstājas sestdienā, bet viens mūziķis atteicies, tādējādi "iegāžot" arī pārējos. 

Rektors norāda, ka situācija jārisina valstiskā līmeni, viens no risinājumiem ir grozīt MK noteikumus, kuros teikts, ka visiem vienas studiju programmas reflektantiem eksāmens jākārto vienā un tajā pašā dienā.   

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas