Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

NA Brazovska vietā FKTK grib redzēt bijušo Krājbankas šefu Nātriņu, Vienotība ir pret

Saeimas budžeta komisijas deputāti šonedēļ pretēji Latvijas bankas prezidenta un finanšu ministra ieteikumam atkārtoti amatam nevirzīja ilggadējo Finanšu un kapitāla tirgus komisijas locekli Jāni Brazovski. 
Jānis Brazovskis par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja vietnieku strādā 12 gadus, pirms tam bija par banku uzraudzību atbildīgā amatpersona Latvijas Bankā. Bijis Bankas Baltija, Parex un Krājbankas krahu epicentrā. Oktobrī viņam beidzas otrais pilnvaru termiņš FKTK. Latvijas banka un Finanšu ministrija deputātiem rosināja Brazovski apstiprināt uz nākamajiem sešiem gadiem. Tomēr Saeimas Budžeta komisijā to atbalstīja tikai Vienotība. 

Imants Parādnieks, Saeimas budžeta un finanšu komisijas sekretārs (VL/TBLNNK)
Es domāju, ka vadītāja vietnieks, kas ir gana ilgi darbojies FKTK vadībā un ir laiks nomainīt ar kādu citu. Manuprāt, visu padomi būtu jānomaina, jo ir nepieciešamas jaunas asinis, jauns skatījums, ņemot vērā iepriekšējo pieredzi un ir gana daudz profesionāļu, kas to var augstā līmenī darīt. 

Pēc Parādnieka domām, Brazovska vietā banku uzraudzībā varētu darboties bijušais Krājbankas vadītājs Andris Nātriņš, kurš tur strādāja no 2003. līdz 2006.gadam. Tai laikā bankas padomē bija Ansis Sormulis, kurš šobrīd sēž uz viena apdzūdzēto sola ar Aivaru Lembergu un Laimonis Strujevičs - tagadējais Ventspils domes darbinieks. Nātriņš šobrīd ir neatkarīgs eksperts un būtu gatavs izvērtēt jaunus darba piedāvājumus.

Parādnieks ir panācis, ka viņa frakcija nākamceturtdien par Brazovski nebalsos. Tiesa, frakcijas sēdē nav bijuši klāt abi partijas vadītāji Raivis Dzintars un Gaidis Bērziņš. Taču tā kā balsojums ir noticis, abi to respektē. Parādnieks arī paspējis sameklēt atbalstu pie citu frakciju deputātiem. Nekā personīga novēroja Parādnieku skaidrojam savu pozīciju Saskaņas centra deputātam Igoram Pimenovam.

Igors Pimenovs, Saeimas budžeta un finanšu komisijas deputāts (Saskaņas centrs)
Es Imantu saprotu, jo uzvārdu Brazovskis mēs vairākkārt esam dzirdējuši, kad bijām kopā ar Imantu parlamentārajā izmeklēšanas komisijā iepriekšējā gadā. Es varēju noprast, kāda nostāja būšot viņam, jo dažreiz viņš kaut kā visai konkrēti izteicās par FKTK kā tādu. Nu, es viņam piekrītu, ļoti svarīga institūcija. 

Par Brazovska apstiprināšanu viennozīmīgi iestājas Vienotība. Valdošā partija uzskata, ka Parādnieks slēpj savu darbību patiesos iemeslus.

Dzintars Zaķis, Saeimas Vienotības frakcijas vadītājs
Nacionālajai apvienībai ir bijusi saikne ar uzņēmējiem, kuri nav Latvijas izcelmes uzņēmēji, kuri tieši nodarbojas ar Antonova ģimenes interešu aizstāvību Latvijā. Un mēs jau atceramies, ka bija arī medijos, bija televīzijā, ļoti precīza uzstāšanās un bija no Abdulmuslimova kunga, piemēram, ļoti precīzi draudi Solvitai Āboltiņai sakarā ar to, ka Krājbankas likvidācijas gadījumos notiek daudz kas ne tā kā viņam gribētos un ar viņa draugiem, Antonova ģimeni ir sanācis gauži nelāgi. 

Zaķis uzskata, ka pie Parex krīzes esot vainojams nevis Brazovskis, bet tā laika valdības vadītājs Ivars Godmanis. Par Krājbankas krahu – FKTK loceklis Jānis Placis. Brazovskis lēmumu pieņemšanā neesot bijis iesaistīts, bet gan tai laikā uzkrājis vērtīgu pieredzi. Vienotība apgalvo, ka bez Brazovska FKTK vadībā ir apdraudēta nacionālā banku sistēmas drošība.

Dzintars Zaķis, Saeimas Vienotības frakcijas vadītājs
Manā rīcībā ir informācija, ka katru gadu Finanšu kapitāla un tirgus uzraudzības komisija un Brazovska kungs tai skaitā ir kategoriski iestājušies pret nezināmas izcelsmes kapitāla parādīšanos finanšu sektorā. Padsmitiem vēlmju Latvijā pārpirkt vai dibināt jaunas bankas, pārpirkt esošās vai dibināt jaunas ir noraidītas tā vienkāršā iemesla dēļ, ka kapitāls ir šaubīgs vai arī nav zināma šī kapitāla izcelsme. 

Par Brazovski iestājas arī viņa priekšnieks, nesen ieceltais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītājs Kristaps Zakulis. 

Kristaps Zakulis, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītājs
Esmu saņēmis arī atzinīgus vērtējumus no tirgus dalībniekiem un finanšu ekspertiem par Jāņa darbību tieši krīzes situācijās. Jāni kā ekspertu novērtē un arī atbalsta kolēģi.

Pret Brazovski balsot plāno balsot arī Olšteina neatkarīgo deputātu sešinieks. Un, lai arī premjers Valdis Dombrovskis šonedēļ Valsts prezidentam solīja atbalstu banku uzraugam opozīcijā nemeklēt, tieši ar to šajā nedēļas nogalē nodarbojas vadošie Vienotības deputāti – Jānis Reirs un Dzintars Zaķis. Līdz ar to no Jāņa Urbanoviča un Augusta Brigmaņa labvēlības būs atkarīgs, kas turpmāk atbildēs par banku uzraudzību Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas