Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Nacionālā attīstības plāna ieviešanu nodrošinās ministriju izstrādātas pamatnostādnes

Nacionālā attīstības plāna 2021.-2027.gadam (NAP2027) ieviešanu nodrošinās jaunas ministriju izstrādātas pamatnostādnes, teikts Pārresoru koordinācijas centra (PKC) izstrādātajā informatīvajā ziņojumā. Kopumā 2021.-2027.gadu periodā ministrijas izstrādās 21 nozaru politikas pamatnostādni, kas nodrošinās NAP2027 ieviešanu.

Pamatnostādņu izstrādi plāno visas ministrijas, izņemot Aizsardzības ministriju (AM) un Iekšlietu ministriju (IeM). IeM norādījusi, ka 2021.-2027.gada plānošanas periodam pamatnostādņu izstrāde iekšlietu nozarē šobrīd netiek plānota, taču paredzēts izstrādāt Cilvēku tirdzniecības novēršanas plānu trīs gadu periodam, kā arī sadarbībā ar citām atbildīgajām institūcijām veikt politikas plānošanu jautājumos par bērnu noziedzības novēršanu un bērnu aizsardzību pret noziedzīgu nodarījumu. Savukārt AM informējusi par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) attīstības plāna 2020.-2032.gadam izstrādi nav publiski pieejams un ir klasificēts.

No PKC sagatavotā indikatīvā pamatnostādņu saraksta izriet, ka turpmākajos septiņos gados tiks izstrādātas Attīstības sadarbības politikas pamatnostādnes, lai veicinātu ilgtspējīgu attīstību mazāk attīstītās valstīs, tajā skaitā Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstīs.

Ar Nacionālās industriālās politikas pamatnostādnēm plānots sekmēt produktivitātes un eksporta pieaugumu. Ar Mājokļu pieejamības pamatnostādnēm iecerēts noteikt risinājumus ilgtermiņā pieejama mājokļa nodrošināšanā Latvijas iedzīvotājiem.

Tāpat tiks izstrādātas Valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2021.-2025.gadam ar mērķi nodrošināt atbalstu cilvēku dzīves kvalitātes celšanai, tautsaimniecības izaugsmei un starptautiskajai konkurētspējai.

Ar Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādnēm plānots veicināt uz ilgtermiņa attīstību orientētu, caurskatāmu, godīgu, legālu azartspēļu un izložu organizēšanu Latvijā, vienlaikus nodrošinot sabiedrības interešu, sabiedrības veselības un spēlētāja tiesību aizsardzību un labklājību.

Izglītības un prasmju attīstības pamatnostādņu mērķis ir noteikt vienotu valsts politiku un stratēģiju izglītībā, aptverot visus izglītības veidus un pakāpes. Savukārt Zinātnes, tehnoloģijas attīstības un inovācijas pamatnostādņu mērķis ir nodrošināt pilnvērtīgu valsts pasūtījumu pētniecībā un attīstībā.

Ar Sporta politikas pamatnostādnēm iecerēts palielināt Latvijas iedzīvotāju īpatsvaru, kas nodarbojas ar fiziskām vai sportiskām aktivitātēm. Ar Valsts valodas politikas pamatnostādnēm plānots nodrošināt latviešu valodas ilgtspēju, tās lingvistisko kvalitāti un konkurētspēju Latvijas un pasaules valodu tirgū, kā arī ietekmi Latvijas kultūrvidē.

Valsts kultūrpolitikas pamatnostādņu mērķis ir attīstīt Latvijas kultūras kapitālu un stimulēt kultūras ieguldījumu nacionālās identitātes stiprināšanā, sabiedrības dzīves kvalitātes uzlabošanā un tautsaimniecības izaugsmē. Saliedētas sabiedrības politikas pamatnostādņu mērķis ir veicināt saliedētas un pilsoniskas sabiedrības veidošanos uz vienojošu demokrātijas vērtību pamata.

Ar Sociālās aizsardzības un darba tirgus politikas pamatnostādnēm plānots sekmēt iedzīvotāju sociālo iekļaušanu, mazinot ienākumu nevienlīdzību un nabadzību, attīstot pieejamu un individuālajām vajadzībām atbilstošu sociālo pakalpojumu un juridiskā atbalsta sistēmu, kā arī veicinot augstu un iekļaujošu nodarbinātību un kvalitatīvu darba vidi.

Bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības pamatnostādņu mērķis ir nodrošināt ģimenēm ar bērniem draudzīgu sabiedrību, kas veicina bērnu un jaunatnes labklājību, veselīgu attīstību un vienlīdzīgas iespējas.

Ar Transporta attīstības pamatnostādnēm iecerēts izveidot integrētu transporta sistēmu, kas nodrošinās drošu, efektīvu, viedu un ilgtspējīgu mobilitāti, veicinās valsts ekonomisko izaugsmi, reģionālo attīstību un sniegs ieguldījumu pārejā uz ekonomiku ar zemu oglekļa emisijas līmeni.

Resocializācijas politikas pamatnostādņu mērķis būs mazināt noziedzīgas uzvedības riskus ieslodzītajiem un probācijas klientiem. Digitālās transformācijas pamatnostādņu mērķis attīstīt vienotus digitālus risinājumus un ieviest jaunus efektīvus, sabiedrībai pieejamus pakalpojumus un infrastruktūru.

Ar Reģionālās politikas pamatnostādnēm iecerēts veicināt visu reģionu potenciāla attīstību un mazināt sociālekonomiskās atšķirības. Savukārt ar Vides politikas pamatnostādnēm paredzēts samazināt riskus cilvēku dzīves videi, veselībai un labklājībai, kā arī samazināt piesārņojumu vidē, nodrošinot labu vides stāvokli un dabas kapitāla saglabāšanu.

Sabiedrības veselības pamatnostādņu mērķis ir samazināt potenciāli zaudēto mūža gadu skaitu, kā arī samazināt profilaktiski novēršamo un medicīniski novēršamo mirstību, mazināt nevienlīdzību veselības aprūpē un uzlabot valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību.

Ar Meža un saistīto nozaru pamatnostādnēm plānots veicināt ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu, īpašu uzmanību pievēršot meža ražības paaugstināšanai, kā arī pievienotās vērtības palielināšana.

Savukārt ar Valsts pārvaldes attīstības pamatnostādnēm plānots īstenot gudru, efektīvu un atvērtu pārvaldību visos publiskās pārvaldes procesos, izmantojot jaunas metodes un digitālās iespējas un par galveno izvirzot cilvēka vajadzības un valsts proaktīvu rīcību.

 

Top komentāri

Jānis
J
Komunistiem PSRS laikos bija piecgažu plāni, visi rēca, bet mūsu bāleliņi ar tiem plāniem, kurus raksta katru gadu, komunistus pārspļauj! Var tikai ierēkt! :) Saeima ar likumu noteica plānu - paaugstināt medicīnas darbinieku algas, un ko? Īsi sakot, visus tos plānus var i nerakstīt, bet uzrakstītos iemest miskastē! :)
Viedoklis parastais
V
Mēs izstrādāsim, mēs plānosim, ministrijas "ieviesīs", u.t.t. - tukša pļūtīšana un birokrātijas sevis slavināšana par it kā milzīgu strādāšanu tautas labā... Galvenais ir attaisnot tos miljonus, kas tam liekēžu baram tiks samaksāts no tautas kopkases.
NaPists
N
NAP ir pilnīgs murgojums
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas