Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nākamgad budžeta deficītu plāno mazāku par 1% no IKP

Otrdien, 30.jūlijā, Ministru kabinetā (MK) tika apstiprināti vispārējās valdības budžeta un strukturālās budžeta bilances mērķi vidējam termiņam. Vispārējās valdības budžeta deficīta mērķis 2014.gadam tika noteikts 0,9% apmērā no IKP, informē Finanšu ministrijas pārstāve Lelde Kaunese.  Arī 2015.gadam deficīts plānots 0,9% apmērā no IKP, 2016.

gadā - 0,8% no IKP. Savukārt strukturālais vispārējās valdības budžeta deficīta mērķis 2014.gadā ir 1,0% no IKP, 2015.gadā - 1,0% no IKP un 2016.gadā - 0,9% no IKP.Kopbudžeta ieņēmumi 2014.-2015.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, tiek prognozēti augstāki, savukārt, 2016.gadā ieņēmumos tiek prognozēts samazinājums. Līdzīga situācija būs vērojama valsts konsolidētajā budžetā, taču pašvaldību konsolidētajā budžetā ieņēmumi 2014.-2015.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, būs zemāki, kas skaidrojams ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazinājumu. Taču tiek prognozēts, ka 2016.gadā šie ieņēmumi pieaugs. Pateicoties labām ekonomiskās izaugsmes prognozēm, kopbudžetā tiek plānots nodokļu ieņēmumu pieaugums. Savukārt, ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi, 2007.-2013. gada plānošanas periodam beidzoties, 2016.gadā būs zemāki. Arī nenodokļu ieņēmumos 2014.-2016. gadā ir sagaidāms neliels kritums.Kopbudžeta izdevumos tiek prognozēts pakāpenisks izdevumu pieaugums valsts pamatfunkciju īstenošanai 2013.-2015.gadā, taču 2016.gadā kopējais izdevumu apjoms valsts pamatfunkciju īstenošanai būs nedaudz mazāks, salīdzinot ar 2015.gadu. Savukārt izdevumi ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai, sākot ar 2013.gadu, pakāpeniski samazināsies, bet saistībā ar plānoto ES fondu izdevumu plūsmu saistībā ar viena plānošanas perioda noslēgšanos un jauna perioda sākumu būs nedaudz lielāki 2016.gadā. Pašvaldību konsolidētajā budžetā tiek prognozēts pakāpenisks izdevumu pieaugums valsts pamatfunkciju īstenošanai, bet izdevumos, kas saistīti ar ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanu, tiek prognozēts pakāpenisks samazinājums, jo samazinās transfertu apjoms no valsts budžeta.Saskaņā ar aktualizētajām kopbudžeta ieņēmumu un izdevumu prognozēm, kā arī atjaunoto informāciju par korekciju apjomu atbilstoši Eiropas kontu sistēmas (EKS’95) metodoloģijai, prognozētais vispārējās valdības budžeta deficīts 2013.gadā veido 1,6% no IKP. Salīdzinot ar vispārējās valdības budžeta deficīta mērķi, kas likumā par valsts budžetu 2013.gadam ir noteikts 1,4% apmērā no IKP, 2013. gada budžeta finansiālais iznākums tiek prognozēts ar lielāku deficītu, ko pamatā nosaka augstāks EKS’95 korekciju negatīvais apjoms. EKS’95 negatīvo korekciju apjoma pieaugums pamatā ir saistīts ar valsts galvotā kredīta AS _Liepājas Metalurgs _nosacījumu izpildi, atmaksājot no valsts budžeta līdzekļiem Itālijas bankai UniCredit S.p.A 51,7 miljonus latu. Šis summas atmaksa ir iespaidojusi vispārējās valdības budžeta bilanci 2013. gadā, pasliktinot to par 0,3 procentpunktiem.Latvijas fiskālās politikas galvenais mērķis ir turpināt realizēt ekonomikas atjaunošanas un izaugsmes veicināšanas pasākumus un veicināt atbildīgu un ilgtspējīgu fiskālo politiku, ievērojot stingru fiskālo disciplīnu turpmākajos gados.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas