Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Sestdiena, 22. jūnijs
Ludmila, Laimdots, Laimiņš

Nākamgad reorganizēs Nacionālo veselības dienestu

Veselības ministrija (VM) iecerējusi no 2025.gada 1.janvāra reorganizēt Nacionālo veselības dienestu (NVD), nododot e-veselības politikas īstenošanu un ar to saistīto uzdevumu veikšanu SIA Lielstraupes pils, paredz ministrijas saskaņošanai izvirzītais rīkojuma projekts.

Lai nodrošinātu veselības nozares digitālo attīstību, novērstu problēmas veselības nozares digitalizācijas jomā, kā arī nodrošinātu pietiekamu kapacitāti resora digitālo projektu pārvaldībai un īstenošanai un ilgtermiņā uzkrātu kapacitāti un zināšanas jomas attīstībai, VM veidos jaunu veselības nozares Digitālo kompetenču centru. Centra izveidei identificēta SIA "Lielstraupes pils".

Paredzēts, ka līdz ar NVD reorganizāciju nākamgad, tā funkcija - īstenot e-veselības politiku - un ar to saistītie pārvaldes uzdevumi tiks nodoti SIA "Lielstraupes pils". Proti, iestāde veidos, uzturēs, papildinās e-veselības sistēmu, kompetences robežās nodrošinās e-pakalpojumus ārstniecības iestādēm un iedzīvotājiem, nodrošinās nacionālā e-veselības kontaktpunkta darbību un funkciju īstenošanu, atbilstoši kompetencei organizēs un koordinēs datu apmaiņu starp veselības nozares informācijas sistēmām, kā arī ar nacionālā e-veselības kontaktpunkta starpniecību nodrošinās datu pārrobežu apmaiņu.

Lai nodrošinātu e-veselības politikas īstenošanu, SIA "Lielstraupes pils" arī nodrošinās e-veselības lietotāju atbalsta dienesta funkcijas, NVD informācijas sistēmu informācijas komunikāciju tehnoloģiju infrastruktūras darbību, izstrādās, uzturēs aktuālu un pārvaldīs digitālās veselības pakalpojumu attīstības projektu portfeli, gatavos projektu pieteikumus un piedalīsies kopīgajos ES dalībvalstu projektos digitālās veselības jomā Eiropas veselības datu telpas ietvaros un citus uzdevumus.

Plānots, ka jaunais Digitālo kompetenču centrs savu darbību uzsāks 2024.gada jūlijā vai augustā, kad darbam tā valdē paredzēts nominēt valdes priekšsēdētāju. Secīgi valdes priekšsēdētājs uzsāks darbu no 2024.gada augusta vai septembra.

Centra darbības pirmajā posmā viens no pirmajiem valdes priekšsēdētāja uzdevumiem būs arī pieņemt lēmumu par Digitālo kompetenču centra atrašanās vietu, telpu lielumu un noslodzi, ņemot vērā centra darbinieku skaitu, veicamos uzdevumus, klātienes un attālinātā darba īpatsvaru, nepieļaujot centra materiāli tehniskā nodrošinājuma nesaimniecisku izmantošanu un nelietderīgu kapitālsabiedrības finanšu līdzekļu izlietošanu.

No 2025.gada jaunais Digitālo kompetenču centrs īstenos e-veselības sistēmas pārziņa funkcijas. Pēc tam pakāpeniski līdz 2027.gadam, ieskaitot, plānots reorganizēt pārējo VM resora pārziņā esošo valsts informācijas sistēmu un datubāžu iestāžu tehnisko uzturēšanu, VM padotības iestādēm slēdzot līgumus ar centru par to pārziņā esošo valsts informācijas sistēmu un datubāžu tehnisko uzturēšanu un koordinētas attīstības nodrošināšanu.

VM līdz 2025.gada decembrim sagatavos ministrijas resora iestāžu IKT jomas reorganizācijas plānu, iekļaujot tajā arī informāciju par likvidējamo amata vietu skaitu VM padotības iestādēs un indikatīvo finansējumu sadalījumā pa gadiem, kas pārdalāms centram, un iesniegs to izskatīšanai Ministru kabinetā.

Veselības ministram Hosamam Abu Meri (JV) būs jāizveido reorganizācijas komisiju NVD reorganizācijai. Komisija veiks NVD finanšu līdzekļu, mantas, saistību un lietvedības nodošanu valsts sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Digitālās kompetences centrs".

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas