Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Nākamnedēļ diskutēs par cilvēku ar invaliditāti nozīmi darba tirgū

Nākamnedēļ, 22.martā, Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija Sustento rīko diskusiju Vai cilvēki ar invaliditāti ir vajadzīgi Latvijas darba tirgum?, aģentūru LETA informēja organizācijas pārstāve Irīna Meļņika.

Pēc viņas paustā, iemesls nākt klajā ar aicinājumu diskutēt cilvēku ar invaliditāti nodarbinātību ir nesapratne un apjukums, ko sabiedrībā raisījis Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) vadības pagājušajā nedēļā paustais viedoklis. "LTRK vadītājs Aigars Rostovskis Rīgas biznesa forumā paziņoja, ka šādi cilvēki ir apgrūtinājums uzņēmējiem, tādēļ jādomā, kā atvieglot procedūru, kā viņus atlaist. Rostovskis uzskata, ka arī būvnoteikumos nevajadzētu paredzēt vides pieejamības normas, jo tas esot pārāk dārgi," sacīja Meļņika.

Vienlaikus viņa sacīja, ka mūsdienās valstis jau sen vairs nerunā par "buržuāziju un proletariātu", kad vismaz teorētiski vairs nepastāv iedalījums starp sievietēm un vīriešiem darba tirgū. "Mēs dzīvojam laikā, kad valstis veido tādu politiku, kas būtu iespējami labāka katram tās iedzīvotājam, tostarp uzņēmējiem un arī cilvēkiem ar invaliditāti. Un nekad nebūs iespējams novilkt stingru līniju arī starp šīm divām grupām - invaliditāte neizvēlas," uzsver Sustento pārstāve.

Viņa skaidroja, ka organizācijas pieredze liecina, ka, neskatoties uz atbalsta trūkumu Latvijā, liela daļa cilvēku ar invaliditāti strādā un ir spējuši iekļauties darba tirgū. Un šeit svarīga bijusi darba devēja attieksme pret darbiniekiem, spēja saprast un piemēroties, ne tikai tas, kāda un cik smaga ir invaliditāte. Kolektīvos, kuros darba devējs katru darbinieku vērtē un redz viņa stiprās un vājās puse, parasti strādā arī cilvēki ar invaliditāti. Katram darbiniekam ir atšķirīgas darba spējas, darba ritms un darba efektivitāte, un tas ne vienmēr ir saistīts ar invaliditāti.

Lai uzsāktu diskusiju par šiem jautājumiem, Sustento nāk klajā ar iniciatīvu tikties pie kopīgu sarunu galda ne vien LTRK vadību, bet arī cilvēku ar invaliditāti organizāciju no visas Latvijas un valsts pārvaldes institūciju pārstāvjus. Diskusijas rīkošanu atbalsta Ekonomikas ministrija.

Diskusija "Vai cilvēki ar invaliditāti ir vajadzīgi Latvijas darba tirgum?" notiks 22.martā plkst.12 "Altum" zāle Domu laukumā 4, Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas