Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Iztrādāta kārtība, kā rīkoties iestādēm, saņemot dokumentus, kas izdoti neatzītās teritorijās

Ne visi dokumenti ir vērā ņemami

Latvijas iestādes aizvien biežāk saskaras ar dokumentiem, kurus ir izdevušas neatzīto valstisko veidojumu un teritoriju varas iestādes vai kuros ir iekļauta informācija par starptautiski neatzītu pārvaldes struktūru realizētu kontroli, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) rīcībā esošā informācija. Piemēram, dokumenti, kas izdoti Krievijas okupētajā Krimas pussalā vai arī tādos starptautiski neatzītos valstiskos veidojumos kā Piedņestras Moldāvu Republika Moldovā, Dienvidosetijas Republika Gruzijā un citas, piektdien vēsta laikraksts Diena.

ĀM uzskata, ka šādu dokumentu izmantošana Latvijas iestādēs var netieši liecināt par prettiesisko izmaiņu atzīšanu, nonākot pretrunā ar Latvijas starptautiskajām saistībām un valsts interesēm. Lai no tā izvairītos, ministrija izstrādājusi kārtību, kas nosaka vienotu valsts pārvaldes iestāžu rīcību gadījumos, kad tām, īstenojot savas funkcijas, nākas saskarties ar konkrētajiem dokumentiem.

"Jautājums par pasēm, kuras Krimas pussalā un Sevastopolē ir izdevušas Krievijas Federācijas iestādes, ir regulēts Eiropas Savienības (ES) līmenī," norāda ĀM pārstāve Vita Dobele.

Ņemot vērā Eiropas Komisijas izstrādātās vadlīnijas, vairums ES dalībvalstu, tai skaitā Latvija, tās neatzīst par ceļošanas dokumentiem. Tāpat arī citu starptautiski neatzītu valstisko veidojumu izdotie personu apliecinošie dokumenti jau iepriekš nav tikuši atzīti Latvijā. Šā iemesla dēļ informatīvais ziņojums šos dokumentus skar tikai pastarpināti. Galvenais mērķis ir  iestādēm ieteikt, kā rīkoties ar citiem dokumentiem, piemēram, izziņām par nesodāmību, dzimtsarakstu dokumentiem, arhīvu izrakstiem, kā arī notariālajiem aktiem un apliecinājumiem.

Dobele stāsta, ka konkrētā tematika aktualizējās pēc 2014. gadā notikušās Krievijas Federācijas prettiesiskās Krimas pussalas aneksijas un īstenotās agresijas Donbasā. Proti, Latvijas valsts piederīgajiem jau vēsturiski izveidojušās ciešas sociālās, ģimenes vai ekonomiskās saites ar Ukrainu, tāpēc cilvēki ar okupēto teritoriju dokumentiem pie mums nav retums.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 21.aprīļa, numurā!

Top komentāri

Ēdelweiss
Ē
Ja kads izdomās pasacit patiesibu un saukt lietas , rīcibu un to sekas istajos vardos izsakoties par sarkano fašistu-komunistu režima darboņiem un pakalpiņiem , kuri ieņem amatus LR valsts parvaldē, to darot komentaros melu , nacionala naida un kara kurināšanas privataja portālelī Apollo , tad rēķinieties ar to , ka šī portāleļa Apollo patiesie saimnieki - latvijas politmafijas klanu kloāka liegs jums komentet = patvarigi ieviesot cenzuru un , ar SAB , DP , ST Kalnmejera atbalstu anulējot visus LR normativos aktos un Satversme , ka arī A O un ES Cilvektiesibu konvencijā iestradāto un nostiprinato cilvektiesibu hartu.....Tas tikai vēl reiz apstiprina to , ka LV vai LR ir tikaintiesiskas valsts pornogrāfija ar politmafijas kanu un to kloākas Saeima diktaturas 4.maija režīmu...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas