Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 10. septembris
Jausma, Albertīne

Nepilnu trīs nedēļu laikā saņemti 97 pieteikumi elektroauto iegādei ar valsts līdzfinansējumu

Atbalsta programmā videi draudzīgu auto iegādei nepilnu trīs nedēļu laikā saņemti 97 pieteikumi elektroauto iegādei ar valsts līdzfinansējumu, no tiem 19 pieteikumus iesniegušas daudzbērnu ģimenes, aģentūru LETA informēja Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) pārstāvji.

No 19 daudzbērnu ģimeņu pieteikumiem šobrīd apstiprināti deviņi, bet 10 pieteikumi ir izskatīšanā. 

Daudzbērnu ģimenes līdz šim lielākoties devušas priekšroku lietotam piecvietīgam elektroauto. No apstiprinātajiem pieteikumiem tādu izvēlējušās septiņas ģimenes, bet divas ģimenes izvēlējušās jaunu elektroauto. Viens no apstiprinātajiem pieteikumiem ir par jauna septiņvietīga auto iegādi.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) norāda, ka izmaiņas atbalsta programmā, kas balstījās uz 2023.gadā veiktās aptaujas rezultātiem, ir guvušas lielu atsaucību tieši no daudzbērnu ģimenēm, jo piektā daļa no visiem pieteikumiem ir no Latvijas Goda ģimenēm, dodot iespēju šīm ģimenēm pārvietoties ar klimatam draudzīgu automobili par zemākām ikdienas izmaksām auto uzturēšanai.

KEM pilnveidojusi atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un ārēji lādējamu hibrīdauto iegādei, kas ir spēkā no 20.jūlija. Atbalsta programmā palielināts valsts atbalsts lietota elektroauto un jauna hibrīdauto iegādei, kā arī videi draudzīgo automobiļu iegādei daudzbērnu ģimenēm.

Pastiprināta uzmanība, izstrādājot izmaiņas, tika pievērsta atbalsta stiprināšanai daudzbērnu ģimenēm, kas piecvietīgam elektroauto un jauna ārēji lādējama hibrīdauto iegādei ir 6750 eiro, bet piecvietīgam lietotam elektroauto - 5000 eiro. Ja ģimenei ir interese iegādāties septiņvietīgu auto, atbalsts ir lielāks, ņemot vērā, ka tirgū septiņvietīga automobiļu cena ir vidēji par 30% augstāka. Attiecīgi septiņvietīgam jaunam elektroauto un jaunam ārēji lādējam hibrīdauto atbalsts ir 9000 eiro, bet septiņvietīgam lietotam elektroauto - 6750 eiro.

Ministrijā arī atzīmē, ka valsts atbalsts iedzīvotājiem lietotam elektroauto ir 3350 eiro, bet jaunam ārēji lādējamam hibrīdauto - 4500 eiro. Savukārt, norakstot veco transportlīdzekli, kas darbināms ar benzīnu, dīzeļdegvielu vai gāzi, un nododot to apstrādes uzņēmumam, var saņemt 2000 eiro "bonusu". "Bonuss" attiecas uz visiem iedzīvotājiem, tostarp daudzbērnu ģimenēm, kuras iecerējušas iegādāties videi draudzīgu automobili.

KEM iesaka iekšdedzes dzinēja auto norakstīt brīdī, kad elektroauto jau ir piegādāts un reģistrēts Latvijā. Norakstot veco iekšdedzes dzinēja auto, iedzīvotājs "uz rokas" saņems transportlīdzekļa likvidācijas sertifikātu, kuru kopā ar pieteikumu par atbalsta saņemšanu varēs iesniegt auto tirgotājam. Process, kamēr notiek dokumentu izskatīšana, līdz brīdim, kad elektroauto var sākt izmantot, ilgst aptuveni nedēļu.

Atbalsta programma - Emisijas kvotu izsolīšanas instruments - EKII, iedzīvotājiem ir pieejama no 2022.gada marta. Latvijā ir 1897 elektroauto un hibrīdauto, kas nedaudz vairāk kā divu gadu laikā iegādāti (līdzfinansēti) par EKII finansējumu 7,5 miljonu eiro apmērā. Tie ir 24,3% no kopējā elektroauto skaita Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Prognozē siltu rudeni un ziemu

Latvijā šoruden un ziemā vidējā gaisa temperatūra gaidāma augstāka par normu, liecina jaunākie Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra dati.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas