Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Neziņa, vasaras brīvlaiku gaidot

Ilgstošais attālināto mācību un darba process daudzus ir nogurdinājis, atstājis ietekmi uz bērnu un ģimenes emocionālo labsajūtu, mentālo veselību, tāpēc Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir apsvērusi, kā varētu sniegt psihoemocionālo atbalstu procesā iesaistītajiem. Plānoti vairāki pasākumi, arī bērnu un jauniešu vasaras nometnes, kurās varētu interesanti pavadīt laiku un satikt vienaudžus.

Šim mērķim paredzēts novirzīt divus miljonus eiro, bet gala lēmums par finansējuma piešķiršanu jāpieņem Ministru kabinetam. Joprojām valda neziņa ne vien par to, kāda būs saslimstība ar Covid-19 un infekcijas izplatības riski, bet arī kam būs iespēja minēto valsts atbalstu saņemt.

Valsts izglītības satura centra vecākā referente Inta Kraskeviča, kura līdz šim koordinējusi vasaras nometņu organizēšanu un vadītāju sagatavošanas kursu norisi, Dienai stāsta, ka patlaban vēl tiek izstrādātas vadlīnijas par epidemioloģisko drošības pasākumu ievērošanu, bet neesot informācijas, kura vecuma bērniem paredzēts sniegt īpašu psihoemocionālo atbalstu. "Līdz šim vasaras nometnes organizētas skolēniem jau no 1. klases. Nometņu vadītāju attālinātie  sagatavošanas kursi jau notiek un turpināsies arī jūnijā," stāsta Kraskeviča un mudina gatavoties, lai labvēlīgas situācijas gadījumā aktivitātes vasarā laikus varētu notikt, jo atteikt esot vieglāk. 


Dabā un kopā ar dzīvniekiem

No 7. jūnija līdz pat augusta vidum aicināt bērnus pie sevis jau ir gatava Laima Miče, kura Grobiņas novadā rīko nometni Zaļais zirgs 2021. Bērni un vecāki nometni gaidot ar lielu nepacietību, un jau nokomplektētas sešas grupas. Galvenais pievilkšanas spēks ir saskarsme ar zirgiem, jāšanas sporta nodarbības un citas aktīvas nodarbes brīvā dabā, tāpēc arī nometnes nosaukumā zirgs iekrāsojies zaļā krāsā. Pagājušajā vasarā visvairāk dalībnieku bijis un atkal plāno būt no Liepājas, bet braukuši arī no Rīgas un Ogres. No Liepājas un atpakaļ organizēts autobuss, bet citiem vienīgais nosacījums, ka tuvumā jābūt radiniekiem, pie kuriem pārnakšņot. Lai arī Mičes piedāvātās iespējas veicina bērnu prieku un labsajūtu, rada labvēlīgu vidi dalībnieku brīvā laika pavadīšanai un sportošanai, uzlabo bērnu veselību un fizisko attīstību, tomēr nometnes vadītāja nezināja, vai ir tiesīga pieteikties valsts finansējumam un līdz ar to šo iespēju var izmantot arī bērnu vecāki.

Nav arī informācijas, cik dalībnieku varēs būt vienā grupā. Pērn noteiktais skaits bijis 30, piedalījušies bērni vecumā no deviņiem līdz 13 gadiem. Katru rītu bijusi jāmēra ķermeņa temperatūra, jālieto dezinfekcijas līdzekļi, ģimenes ārsta izziņai bija jābūt izsniegtai ne agrāk kā septiņas dienas pirms nometnes darbības sākšanas. Izsniedzot izziņu, ārsts novērtējis, vai Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) bērnu nav noteicis kā Covid-19 pacienta kontaktpersonu, vai nav laboratoriski apstiprināta Covid-19 diagnoze, vai bērnam nav Covid-19 vai citu infekcijas slimību saslimšanas pazīmju.

Laima par IZM projektu bija vien dzirdējusi, ka var pretendēt nometņu vadītāji, kuri organizē pasākumus bērniem, kas vecāki par 13 gadiem. Uz precizējošiem jautājumiem no IZM komunikācijas nodaļas līdz publikācijas brīdim Diena atbildes nebija saņēmusi.
 

Apgūs saskarsmes prasmes

Alise Timermane jau 10 gadu organizē nometnes bērniem un jauniešiem Vidzemē, bet ikdienā Carnikavas pamatskolā vada interešu izglītības programmu Award. Viņa zina stāstīt, ka Covid-19 pandēmijas atstāto seku mazināšanai IZM projekts paredzēts jauniešiem no 13 līdz 25 gadu vecumam. "Lai arī projekts vēl nav izsludināts un nolikums top, viena no iecerēm ir veidot triju dienu nometnes, kurās satiktos 10–30 jauniešu vienā grupā, lai veicinātu savstarpējo saskarsmi. Ideja ir palīdzēt apzināties sevi, jo daudzi šajos krīzes apstākļos ir zaudējuši ticību sev un savām spējām," norāda Alise. Viņa jau ir uzrunājusi savas skolas jauniešus, lai uzzinātu iespējamo atsaucību. Attālināto mācību laikā ir mainījušies ieradumi, par to liecina aptaujā sniegtās atbildes – ja notiktu lekcijas, 30–40 procentiem jānotiek tiešsaistē, bet pārējo laiku jaunieši labprāt pavadītu klātienē ar nosacījumu, ka var aktīvi līdzdarboties – sportot, doties pārgājienos, nodarboties ar mākslu utt. Alise uzskata, ka šādā nometnē būtu jāpalīdz veidot sevis prezentēšana tiešsaistē, kā arī saskarsmes prasmes klātienē. "Trīs dienās jaunieši paspēs sadraudzēties un radīsies vēlme turpināt satikties, vēlāk var organizēt divu dienu pārgājienus un tamlīdzīgi," saka pieredzējusī nometņu vadītāja un piebilst, ka noslēgtākos padsmitniekus ieteicams uzrunāt individuāli, jo viņi reti atsaucas informatīviem sludinājumiem.

Kā norāda Alise, patlaban tiek apsvērti vairāki varianti, kā organizēt minētās nometnes. Ja epidemioloģiskā situācija būs uzlabojusies, klātienē varēs pulcēties līdz 30 cilvēkiem, bet citā gadījumā – 10, vissliktākajā gadījumā pasākumi notiks tiešsaistē.

SPKC pārstāve Ilze Arāja Dienai skaidro, ka lēmums, vai un kā varēs organizēt vasaras nometnes, būs līdzīgs izvēlei par Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku iespējamo formu un esību. "Visi šāda veida pasākumi ir saistīti ar papildu riskiem, tāpēc jāsagaida maija beigas. Tas ir atkarīgs arī no tā, cik veiksmīgi noritēs vakcinācijas process, jo tas būtiski var ietekmēt saslimstības rādītājus un radīt pozitīvākas cerības," saka Arāja. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas