Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Nodrošinās lielāku atbalstu personām ar funkcionāliem un garīga rakstura traucējumiem

Valdība ceturtdien ļāva Labklājības ministrijai (LM) pārdalīt 7,4 miljonu eiro ietaupījumus, kas radušies no nodarbinātības pasākumiem, dažādu pakalpojumu nodrošināšanai personām ar funkcionāliem un garīga rakstura traucējumiem.

Tādējādi piešķirts papildu finansējums ministrijas deinstitucionalizācijas programmai, ar kuru plānots attīstīt sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu klāstu personām ar funkcionāliem un garīga rakstura traucējumiem, kā arī bērniem, kas dzīvo sociālās aprūpes centros.

Par minētajiem līdzekļiem papildus 170 bērni saņems aprūpi, uzraudzību un iespēju saturīgi pavadīt brīvo laiku, kamēr vecāki mācās vai strādā. Tas iespējams, jo piešķirti līdzekļi Aprūpes dzīvesvietā pakalpojuma nodrošināšanai bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. 

Palielināts arī finansējums sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanai bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, šādi palielinot sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanas reižu skaitu projekta laikā vienam bērnam no 40 līdz 100. 

Labklājības ministrija skaidro, ka noteiktās 40 reizes ir nepietiekams apjoms, jo sociālās rehabilitācijas pakalpojumi ir jānodrošina tādā intensitātē un ar tādu regularitāti, kas balstīta uz bērna individuālām vajadzībām un sniedz vispozitīvāko ieguldījumu bērna sociālo prasmju un funkcionēšanas spēju uzturēšanā un uzlabošanā. Dažiem bērniem pietiekamas ir 50 vai 100 pakalpojuma reizes, citiem 200 vai 300, bet ir arī bērni, kuriem 500 un vairāk pakalpojuma reizes nesniegs pilnvērtīgu atbalstu sociālo prasmju un funkcionēšanas spēju uzturēšanā, atzīmē ministrija.

Tāpat daudziem pakalpojuma Atelpas brīdis sniedzējiem paredzēts palielināt kompensācijas apmēru no 42 līdz 73 eiro par diennakti.

Šādi pašvaldībām būs iespēja nodrošināt lielākam skaitam bērnu ar funkcionāliem traucējumiem vai cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem pilnvērtīgu aprūpi sociālās aprūpes institūcijās līdz 30 diennaktīm gadā, dodot iespēju ģimenes locekļiem atpūsties vai veltīt laiku pienākumiem, kam nav atlicis laika ikdienā, skaidro ministrijā.

Tāpat pēc ministrijas paustā, papildu finansējums ļaus cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, kuri pēc ilgstošas uzturēšanās sociālās aprūpes centrā vēlas atsākt patstāvīgu dzīvi, savstarpējās uzticēšanās un paļāvības uzlabošanas nolūkos izvēlēties sev vēlamos sabiedrībā balstīto sociālo pakalpojumu sniedzējus, kas palīdzēs iekļauties sabiedrībā.

Jau ziņots, ka Latvijā ir vairāk nekā 24 000 cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem un vairāk nekā 8000 bērnu, kuriem garīga rakstura traucējumu vai funkcionālu traucējumu dēļ ir noteikta pirmās vai otrās grupas invaliditāte.

Labklājības ministrija kopā ar Latvijas plānošanas reģioniem un pašvaldībām visā Latvijā īsteno deinstitucionalizācijas programmu, kā laikā ar Eiropas Savienības fondu finansējuma atbalstu pašvaldības varētu radīt plašu sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu klāstu, lai bērni, kas šobrīd dzīvo sociālās aprūpes centros, varētu augt ģimeniskā vidē un bērni ar funkcionāliem traucējumiem varētu saņemt sociālo aprūpi un rehabilitāciju savā pašvaldībā. Savukārt pieaugušie ar garīga rakstura traucējumiem atbilstoši savām iespējām un ar speciālistu atbalstu varētu izvēlēties dzīvot patstāvīgi un strādāt sev piemērotu darbu.

Top komentāri

Pareizaisjautājums
P
Cik daudz jaunu papīru būs jāapraksta? Vai varēs iztikt bez grāmatveža?
Levitam pienākas
L
jo ir garīgi atpalicis
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas