Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Novadu reformas pretinieki piketā izsvilpj ministru

Ar administratīvi teritoriālo reformu neapmierinātie, kuri ceturtdienas rītā sākotnēji pulcējās pie Bastejkalna, vēlāk devās gājienā uz Saeimu, pie kuras saplūda kopā ar mediķu piketa dalībniekiem, veidojot vairāku tūkstošu ļaužu kuplu protestētāju masu.

Kā novēroja aģentūra LETA, ap plkst.9.30 pie parlamenta ēkas bija pulcējušies vismaz 2000 cilvēku, tikmēr neoficiāla informācija liecināja, ka saskaņā ar policijas aplēsēm abas akcijas kopumā varētu būt pulcējušas ap 5000 cilvēku.

Sākotnēji ar protestu pie Saeimas dominēja mediķi, kuri savu akciju sāka agrāk, bet pēc tam viņi pamazām izklīda, ļaujot savu vietu ieņemt ar reģionālo reformu neapmierinātajiem.

Protestētāji no Alsungas novada arī bija padomājuši par otra piketa dalībniekiem - viņi mediķiem atveduši maizes klaipu un zeķes, "lai būtu spēks cīnīties," novēroja LETA.

Mediķi pie Saeimas skandēja "Latvijai būt!". Tāpat no klātesošajiem izskanēja saukļi "Atlaist Saeimu!" un tika saukts ārā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Tikmēr teritoriālās reformas protesta akcijas dalībnieces - Suitu sievas - apdziedāja Saeimu.

Neilgi pēc tam, kad teritoriālās reformas pretinieki sāka skandēt saukļus "Pūcem nē!" un "Pūci nost!", kā arī iestāties "pret vardarbīgu novadu likvidāciju", no Saeimas ēkas iznāca reformu plānu izstrādājušās ministrijas vadītājs - vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP). Akcijas dalībnieki viņam veltīja svilpienus un kliedzienus. Ministrs mēģināja runāt ar klātesošajiem, taču apkārt valdīja pārāk liels troksnis.

Kā novēroja LETA, protestēt pret iecerēto reģionālo reformu pie parlamenta bija ieradušies dažādu paaudžu pārstāvji no Rūjienas, Alojas, Salacgrīvas, Kandavas, Alsungas, Baltinavas un citiem novadiem. Piemēram, no Latvijas mazākā - Baltinavas - novada bija ieradušies 14 cilvēki, no Rūjienas novada atbraukuši aptuveni 60 piketētāji, bet no Kandavas novada - ap 80. Starp piketētājiem bija arī pašvaldību darbinieki un uzņēmēji.

Reformas pretinieku plakātos bija norādīts, ka reformas rezultātā iztukšosies lauki, tika skandēts "Dzimtenei būt!" un citi saukļi, kā arī spēlētas dūdas.

Starp protestētājiem bija arī Rūjienas novada domes priekšsēdētājs Guntis Gladkins (Vidzemes partija), Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda (LZS) un Alsungas novada domes priekšsēdētāja Daiga Kalniņa.

Jurists un politiķis, Latvijas Reģionu apvienības valdes priekšsēdētājs Edvards Smiltēns pauda apņemšanos nepieļaut reģionālās reformas īstenošanu un draudēja, ka gadījumā, ja Saeima neieklausīsies novadu cilvēku viedoklī, tad viņi brauks uz Rīgu ar tehniku. No protestētājiem izskanēja arī solījums nākamreiz braukt uz Rīgu ar zirgu mēsliem.

Bijušais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) uzsvēra, ka novadu reformas kontekstā nedrīkst aizmirst valsts drošības jautājumu. Novadu reformas rezultātā valsti pametīs tūkstošiem cilvēku, viņš prognozēja.

Starp klātesošajiem īsu runu teica arī Salacgrīvas luterāņu draudzes mācītājs, kopīgi ar citiem noskaitot tēvreizi. Pie Saeimas tika nodziedāta arī Latvijas valsts himna.

Protesta izskaņā tā dalībnieki pie Saeimas nolika bēru vainagus, bet Suitu sievas nodziedāja "Skaista mana tēvu zeme".

Kā ziņots, reģionālās reformas pretinieku protesta akcijas mērķis ir paust neapmierinātību ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iecerēto un valdībā jau atbalstīto administratīvi administratīvi teritoriālo reformu, aģentūru LETA informēja Latvijas Zaļās partijas pārstāve Līga Bulmeistere.

Protesta akcija notiek vienā dienā ar veselības aprūpes jomas darbinieku piketu, kurā viņi iestājas pret mediķu atalgojuma palielināšanu mazāk apmērā nekā iepriekš solīts.

VARAM izstrādātais likumprojekts paredz reģionālās reformas modeli ar 39 pašvaldībām pašreizējo 119 pašvaldību vietā.

 

Top komentāri

EV
E
Siguldu vajag pievienot Cēsīm un lai rūgst kopā savā uzpūtībā!
ieva
i
inteligence ir arsti ,kuri cinas tikai par savu vederu,viniem tauta ir pie …. vinus tauta neinterese, tikai tik daudz, cik lielu konvertu katrs nabags atnesis. kur garantija ,ka nenems vai negaidis no manis- nabaga to pateicibu pie vel lielakas algas. pat ar savam medmasinam nedalas….
vešeriene
v
Jā, ar inteliģenci tā pagastveču varza nespīd...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas