Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ombuds: LTV sižetā par Ļubkas slepkavības notikumiem nav pārkāptas sabiedrisko mediju redakcionālās vadlīnijas

VSIA Latvijas Televīzija (LTV) raidījuma Panorāma novembra sižetā Uzņēmēja nāve Rēzeknē: strīds, kas pārauga slepkavībā nav pārkāptas sabiedrisko mediju redakcionālās vadlīnijas, secinājis sabiedrisko mediju ombuds Andra Rožukalne.

Šī vai citu ar šo notikumu saistīto sižetu saturā nav konstatēts saņemtajos iesniegumos minētais, ka LTV attaisno sadzīvisku konfliktu risināšanu vardarbīgā veidā vai jebkādā citā veidā attaisno iespējamo slepkavu Igoru Haitu vai viņa ģimenes locekļus.

Vienlaikus ombuds atzīmē, ka sižetā ir saskatāmas atsevišķas profesionālas nepilnības. Tas attiecas, piemēram, uz sižeta autores neverbālo komunikāciju intervijas laikā Aļonas Haites mājās, kā arī uz detalizētas informācijas trūkumu par intervēto ģimeni, jo šāda izvērsta informācija tikusi sniegta par Andra Ļubkas darbību un ģimeni.

Ombuds uzskata, ka būtu noderīgs krimināllietu eksperta vērtējums noziedzīgā nodarījuma būtības izpratnei. Piemēram, nepieciešama padziļināta izpēte, lai izprastu, cik pamatota ir sižetā izskanējusī informācija par iespējamām etniskās neiecietības izpausmēm, kuras sižeta sākumā izklāsta ar noziedzīgo nodarījumu saistītā Haita sieva.

Saņemot pretrunīgu auditorijas reakciju un neizpratni par sižeta saturu, LTV būtu jāskaidro pieņemtie redakcionālie lēmumi, uzņemoties par tiem atbildību, norāda ombuds. Šajā sižetā tā pieteikumam un arī noslēgumam, ko piedāvā ziņu raidījuma vadītājs, bija būtiska loma, lai būtu saprotams sižeta veidošanas mērķis un konteksts. Bet tas nebija pieejams, piemēram "YouTube" auditorijai. Ievērojot, kā viens un tas pats sižets tiek pārveidots publicēšanai dažādās platformās, Rožukalne uzsver, cik būtiski ir precizēt un skaidrot kārtību, kā LTV ziņu sižetu saturs tiek atspoguļots ārpus sabiedrisko mediju kanāliem un platformām.

LTV pārstāve Anita Jansone aģentūrai LETA sacīja, ka LTV Redakcionālā padome un Ziņu dienests vērtēja minēto sižetu un secināja, ka tas jāskata kā daļa no sižetu sērijas, kurā pēta notikušā apstākļus un secīgi atspoguļo pieejamo informāciju. "Atbilstoši žurnālistikas profesionālajiem principiem otras puses viedoklis, proti, intervija ar Andra Ļubkas dēlu Lauri Ļubku, tika iekļauts atsevišķā sižetā 28.novembrī - tiklīdz ģimenes pārstāvis interviju bija gatavs sniegt," uzsvēra Jansone.

Jau ziņots, ka sabiedrisko mediju ombuds Rožukalne sākusi vērtēt iespējamus ētikas pārkāpumus Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Panorāma" sižetā par Rēzeknes uzņēmēja Andra Ļubkas slepkavības notikumiem.

Uzņēmējs un politiķis Ļubka tika noslepkavots Rēzeknē pie tirdzniecības centra. Tiesa apcietinājusi Ļubkas slepkavībā aizdomās turēto Igoru Haitu. Policijas rīcībā esošā sākotnējā informācija liecināja, ka mirkli pirms noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas starp iesaistītajām personām notika savstarpējs konflikts.

"Panorāmas" sižetā intervēta Ļubkas iespējamā slepkava Igora Haita dzīvesbiedre Aļona un viņa šoferis, kuram šobrīd ir aizdomās turētā statuss. Haita sieva intervijā apstiprina, ka pirms slepkavības ir noticis strīds starp viņu un nogalināto Ļubku. Strīda laikā Ļubka esot it kā izteicis agresīvas piezīmes uz etniskā pamata.

Savukārt nogalinātā dēls Lauris Ļubka vēstulē medijiem norāda, ka intervētās personas apmelo viņa tēvu nacionālā naida kurināšanā, lai tādējādi novērstu uzmanību no patiesajiem slepkavības iemesliem, kā arī lai ietekmētu tiesas procesu.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka 1963.gadā dzimušajam Ļubkam pieder kokapstrādes uzņēmums "Lūsēni", kura faktiskā adrese ir Varoņu iela Rēzeknē.

Pērn uzņēmums apgrozījis 18 529 485 eiro un strādājis ar 7 138 909 eiro peļņu. Vīrietis darbojies arī biedrībā "Mežvidu līnis", mednieku biedrībā "Snaiperi", mednieku klubā "Ziķeri" un biedrībā "Latgales ražojošo lauksaimnieku apvienība".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas