Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Pabriks: Militāro mācību laikā notikušie kiberuzbrukumi bijuši "ārējas izcelsmes"

NATO militāro mācību Steadfast Jazz 2013 laikā pret Baltijas valstīm vērstie kiberuzbrukuma mēģinājumi bijuši "ārējas izcelsmes", trešdien Ādažu bāzē žurnālistiem pastāstīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Aizsardzības ministrs gan skaidri neatbildēja, kurš veicis kiberuzbrukumus, taču šīs aktivitātes lielā mērā bijušas "ārējas izcelsmes".

"Kopš pagājušās nedēļas beigām mums ir bijusi ļoti pastiprināta kiberaktivitāte visā Baltijas telpā. Mēs zinām gan civilos objektus, gan valsts un citas institūcijas, kurās bija mēģinājumi ielauzties un radīt problēmas. Mēs bijām lielā mērā tam gatavojušies - spriežot pēc pieredzes, tādām lietām vajadzēja notikt," norādīja ministrs.

Mācību norisei kiberuzbrukumu mēģinājumi nav kaitējuši. Lai arī vismaz divos gadījumos kiberuzbrukuma mēģinājumi bija vērsti pret Aizsardzības ministrijas institūcijām, kaitējums nav nodarīts. "Šāda veida aktivitātes konkrētajā gadījumā bija simboliska rakstura," piebilda ministrs.

Pabriks arī uzsvēra, ka NATO mācības Steadfast Jazz 2013 nav saistāmas ar nesen notikušajām Baltkrievijas un Krievijas militārajām mācībām Zapad. NATO mācībām ir citi mērķi un apjomi. Atšķirības starp abām mācībām ir ne tikai cilvēku daudzumā, bet arī tajā, ka NATO mācībām ir aizsardzības raksturs. Pabrikam šodien bijusi arī neliela saruna ar Krievijas pārstāvjiem, kuri ieradušies novērot mācības.

Diena.lv jau vēstīja, ka pret Latviju un pārējām Baltijas valstīm ticis vērsts kiberuzbrukums, kura laikā vizuāli tiek izmainīts mājas lapu izskats, un Aizsardzības ministrija to saista ar pašlaik Baltijas valstīs un Polijā notiekošajām militārajām mācībām Steadfast Jazz 2013.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas