Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pacientu organizācija rīko atbalsta kampaņas un iesaistās politikā

Organizācija_ EuropaColon ir dibināta 2005. gadā un ir vadošā jeb jumta organizācija zarnu vēža pacientu organizācijām visā Eiropā. EuropaColon_ mērķis ir apvienot zarnu vēža pacientus, veselības aprūpes speciālistus, politisko lēmumu pieņēmējus, medijus un sabiedrību kopumā, lai cīnītos ar zarnu vēža saslimšanu. Organizācija patlaban ir pārstāvēta 21 Eiropas valstī, tostarp Latvijā.

Uldis Veseris, EuropaColon Latvia vadītājs, skaidro, ka galvenās aktualitātes, ko biedrība cenšas risināt, sadarbojoties ar Veselības ministriju, ir problēma ar kvotām Latvijas Onkoloģijas centrā un citur Latvijā. "Vēža pacientiem jārada tā sauktais zaļais koridors – prioritārā kārtā jātiek pie izmeklējumiem. Nepieciešams ieviest arī psiholoģiskā atbalsta programmas. Tāpat vajadzīgs arī sakārtot onkoloģisko pacientu atbalsta sistēmu laukos. Rīgā un vēl dažās lielajās pilsētās ir pieejamas kvalificētu nozares ārstu konsultācijas un kompensējamie medikamenti, savukārt laukos nav specializēta ārsta, un no Dagdas vai Liepājas katrs slimnieks nevar atļauties atbraukt uz konsultāciju. Ir nepieciešams izveidot reģionālos centrus ar apmācītu personālu, kas var sniegt konsultācijas. Esam uzrunājuši Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju, ir iecere sadarboties," stāsta Veseris. "Katru gadu Veselības ministrija rāda, cik skaisti palielinās finansējums onkoloģijas nozarei. Jā, formāli tiek piešķirts vairāk naudas, taču, papētot sīkāk, jāsecina, ka efektivitātes nav.

Vienkārši nomainās kompensējamie medikamenti un palīglīdzekļi stomas pacientiem. Finansējums palielinās, piemēram, par 10–20%, bet arī izvēlētie jaunie medikamenti ir aptuveni par tikpat lielu summu dārgāki,» ievērojis biedrības vadītājs. EuropaColon Latvia biedri ir neapmierināti arī ar lobiju un mazo konkursu atsevišķās nišās. Piemēram, Latvijā kāda firma kompensējamos palīglīdzekļus zarnu vēža slimniekiem piedāvā jau vairāk nekā 10 gadu un ir vienīgā ar šādu produkciju mūsu valstī, līdz ar to nav pat īsti jēgas rīkot konkursu, vērtējot cenas un kvalitāti.

Veseraprāt, naudas tērēšana onkoloģijas nozarē notiek, atbildīgajām institūcijām ne reizi nepaprasot, ko vajag pacientiem.

"Tikko parakstījās 26 Saeimas deputāti, dibinot onkoloģijas slimnieku atbalsta grupu. Protams, ir apsveicami, ka ar savu žestu viņi pauž atbalstu, bet vai tas realizēsies praktiskos darbos? Biedrība piedalās Veselības ministrijas u. c. darba grupās, bet pagaidām grūti pateikt, ko esam spējuši mainīt, jo process no idejas iniciatīvas līdz rezultātam ir ilgs, varbūt īstenosies pēc gadiem pieciem vai pat desmit," skaidro Veseris.

EuropaColon Latvia sniedz arī praktiskas konsultācijas vēža slimniekiem Rīgā, Saules aptiekā, jo tā izplata kompensējamos medikamentus un palīglīdzekļus, – vienlaikus ar nepieciešamo medikamentu iegādi cilvēki var saņemt arī konsultācijas par ārstēšanu, dzīves kvalitātes uzlabošanu un citiem interesējošiem jautājumiem. "Ceram, ka varēsim noorganizēt lielākus pasākumus, lekcijas ar uztura speciālistiem, psihologiem, lai lielākā auditorijā pastāstītu, kā risināt problēmas, sadzīvojot ar vēzi, kā uzlabot dzīves kvalitāti," iecerējis biedrības vadītājs. 

Vēža slimniekiem arī psiholoģiskais atbalsts ir ļoti svarīgs. Patlaban valsts apmaksā vienu psihologa vizīti, bet, kā uzskata U. Veseris, no tā lielas jēgas nav, tikpat labi var ar draugu aprunāties, jo šādas profesionāļu konsultācijas nepieciešamas regulāri un sistemātiski, tikai tad tām būs efekts. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas