Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

papildināta (16:31) - Valdība piešķir 20 000 latu Ziedoņa bēru organizēšanai

Valdība pirmdien atbalstīja 19 920 latu piešķiršanu dzejnieka un publicista Imanta Ziedoņa bēru organizācijas pasākumu izdevumu segšanai.

Finansējums tiks piešķirts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. No piešķirtās summas 12 224 lati tiks novirzīti VSIA Latvijas koncerti Ziedoņa bēru organizācijas pasākumu izdevumu segšanai.

Tautā mīlētais latviešu dzejnieks un publicists Ziedonis mūžībā aizgāja divus mēnešus pirms savas 80 gadu jubilejas 27.februārī. Viņš darbojies arī kā īsās prozas (epifāniju) autors, tulkotājs, scenārists un ir viens no populārākajiem latviešu literāro pasaku autoriem. Būtisks ir arī Ziedoņa kā spilgta atmodas laika politiskā darbinieka ieguldījums Latvijas valsts neatkarības atgūšanā.

Ziedonis ir viena no retajām Latvijas kultūras personībām, kura jau savas dzīves laikā tika iekļauta Latvijas kultūras kanonā, tādējādi apliecinot Ziedoņa izcilo un paliekošo literāro devumu Latvijas kultūrā.

Saskaņā ar Ministru prezidenta rīkojumu ir izveidota bēru organizācijas komisija, kas rūpēsies par bēru ceremonijas organizāciju un norisi. Atvadīšanās no tautā iemīļotā dzejnieka un publicista notiks trešdien, 6.martā, Rīgas Domā. Zemes klēpī viņš tiks guldīts Engures novada Ragaciema kapos.

Laikā no plkst.10 līdz 13 Doma baznīcas durvis būs atvērtas ikvienam, kurš vēlēsies atvadīties no izcilā dzejnieka, bet plkst.13 sāksies viņam veltīts dievkalpojums, ko vadīs mācītājs Juris Rubenis.

Engures novada Lapmežciema pagasta pārvaldes projektu vadītāja Vaiva Ostrovska informēja, ka Ziedonis tiks guldīts Ragaciema kapos, un bēru norisi organizē minētā bēru organizācijas komisija, sadarbībā ar kuru arī Lapmežciema pagasta pārvalde patlaban piedalās bēru organizēšanā. Norises scenārijs vēl nav saskaņots, taču pagasta pārvalde lēš, ka pirms kapiem plānots piestāt arī pie Lapmežciema pamatskolas. Par bēru norisi sabiedrību informēs atsevišķi, skaidroja Ostrovska.

Tukuma novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Šulca informēja, ka 28.februārī - nākošajā dienā pēc dzejnieka aiziešanas - notika piemiņas brīdis Tukuma Ernesta Birznieka-Upīša 1.pamatskolā jeb kādreizējā Tukuma 1.vidusskolā, kuru dzejnieks absolvējis 1952.gadā.

Aprīlī Tukuma 1.pmatskolā būs pasākums Krāsainā nedēļā ar izstādi, veltītu Ziedonim, kas jau tika plānots iepriekš, informēja Šulca. Jau ziņots, ka 1.maijā Tukumā paredzēts atklāt vides objektu - uz mājas sienas uzgleznotu Ziedoņa dzejoli, kas sākotnēji bija iecerēts kā dzejnieka 80 gadu jubilejas pasākums.

No valdības piešķirtā finansējuma sākotnēji 4500 latu bija iecerēti apskaņošanas pakalpojumiem gājiena laikā līdz Brīvības piemineklim un pie Brīvības pieminekļa, 3040 tiks veltīti gaismām un podestiem, elektrības ģeneratoriem Rīgas Doma baznīcā, bet 3000 latu - apbedīšanas pakalpojumiem In Memoriam. Tāpat piešķirtie līdzekļi tiks novirzīti mūziķu nodrošināšanai, Steinway flīģeļa īrei, transportam un skaņošanai, video ekrāna nodrošināšanai Doma laukumā, režisoram Uģim Brikmanim un citiem pakalpojumiem.

Kā uzsvēra kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Līne, sākotnējā iecere bijusi, ka izvadīšanas dienā notiks arī gājiens uz Brīvības pieminekli, taču mūžībā aizgājušā tuvinieki šādu pasākumu nav vēlējušies, tādēļ gājiens līdz Brīvības piemineklim un arī pasākums pie pieminekļa netiks organizēts.

Kā ziņots, 2002.gadā Ziedonim tika piešķirta Ministru kabineta balva par mūža ieguldījumu latviešu kultūrā un izcilu veikumu latviešu literatūrā, bet 2008.gadā viņš saņēma Atzinības krustu. Ziedonis saņēmis starptautiskas atzinības Hansa Kristiana Andersena vārdā nosaukto pasaku meistara diplomu, internacionālo Januša Korčaka medaļu un Goda diplomu par aktīvu darbību bērnu kultūras attīstībā.

Saskaņā ar bibliotēku sniegtajām atskaitēm par literāro darbu izmantojumu bibliotēkās, kuras datus apkopo AKKA/LAA, Ziedonis ir lasītākais starp latviešu dzejniekiem. AKKA/LAA reģistrētas 464 dziesmas ar Ziedoņa vārdiem.

Ziedonis 2012.gadā saņēma arī Autortiesību bezgalības balvu par plašu un ilgstošu Krāsaino pasaku izmantojumu. Grāmata pirmoreiz izdota 1973.gadā, tulkota rumāņu, franču, bulgāru, krievu, vācu, poļu, armēņu, gruzīnu un citās valodās.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) izdevis rīkojumu, ka bēru dienā pie pašvaldības ēkām, tostarp arī tām, ko apsaimnieko Rīgas namu pārvalde, ir jāizkar karogi sēru noformējumā.

(pievienota 7., 8. un 9.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas