Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

papildināta (16:47) - Simtiem cilvēku Rīgas Domā un pie Brīvības pieminekļa atvadījās no diriģentes Ausmas Derkēvicas

Vairāki simti cilvēku piektdien dievkalpojumā Rīgas Domā un piemiņas brīdī pie Brīvības pieminekļa atvadījās no mūžībā aizgājušās kordiriģentes Ausmas Derkēvicas.

Dievkalpojumā no leģendārās mākslinieces atvadīties bija ieradušies daudzi sabiedrībā pazīstami cilvēki – gan politiķi, viņu vidū Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende un bijušais kultūras ministrs Ints Dālderis, gan diriģenti un komponisti, tostarp Pēteris Vasks, Mārtiņš Brauns, Sigvards Kļava, Ivars Cinkuss un citi, novēroja aģentūra BNS.

Derkēvicas savulaik ilgus gadus vadīto kori Dzintars diriģēja Aira Birziņa, bet valsts kori Latvija – Māris Sirmais.

Arī vēlāk piemiņas brīdī pie Brīvības pieminekļa bija pulcējušies simtiem Derkēvicas bijušo koristu, kolēģu un talanta cienītāju. Atvadu vārdus teica dzejnieks Uldis Bērziņš, bet Derkēvicas savulaik vadītie kori uzstājās ar muzikālu veltījumu.

Sirsnīgi un klusināti Jāņa Zirņa vadībā dziedot Pētera Barisona liriski izjusto dziesmu Arvien vēl sirds pie Brīvības pieminekļa atvadām no Ausmas Derkēvicas nodziedāja sieviešu koris Dzintars, kuru diriģente vadīja vairāk nekā 40 gadus. Pēc tam valsts akadēmiskā kora Latvija dziedātāji kopā ar ar visiem klātesošajiem pavadītājiem kopīgi nodziedāja mūsu tautas lūgšanu, Latvijas valsts himnu Dievs, svētī Latviju! profesionālā pūtēju orķestra Rīga pavadījumā Mārtiņa Ozoliņa vadībā.

No Doma laukuma līdz Brīvības piemineklim procesijā gāja kordiriģentes tuvinieki, karavīri nesa vairākus desmitus vainagu un spēlēja pūtēju orķestris.

Derkēvica mira 26.decembrī. Viņa dzimusi 1929.gadā.

Derkēvica bija vispārējo dziesmu svētku virsdiriģente – pirmā un gandrīz 20 gadu vienīgā sieviete, kas vadījusi dziesmu svētku kopkori, Lielās mūzikas balvas laureāte un Triju Zvaigžņu ordeņa komandiere. No 1959. līdz 1999.gadam viņa strādāja par māksliniecisko vadītāju un diriģenti korī Dzintars, savu darbu viņa ieguldījusi arī valsts korī Latvija.

(ziņa papildināta ar foto; pievienota 5.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas