Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

papildināta - (17:12) Jaunās Rīgas brīvostas valdes locekles birojs apstrīdēja Krievu salas termināļa daudzu miljonu konkursu

Viestura Silenieka (ZZS) vietā Rīgas brīvostas valdē ieceltā advokāte Inga Antāne praktizē birojā Triniti, kas pārstāvēja Vācijas uzņēmumu Josef Möbius Bau-Aktiengesellschaft (Möbius) brīvostas pārvaldes rīkotajā daudzu miljonu iepirkuma konkursā par infrastruktūras attīstību Krievu salā.

Kā norādīja I.Antāne, viņa nesaskata interešu konfliktu šajā faktā, jo Vācijas uzņēmums nav bijis viņas klients, un viņai nav nekādas saistības ar šo uzņēmumu. Viņa skaidroja, ka birojā katrs strādājot pie savām lietām un Möbius pakalpojumus sniedzis advokāts Sandis Petrovičs.

Uzņēmums šajā konkursā palika otrajā vietā, lai gan tā piedāvājums bija par 13 miljoniem latu lētāks nekā uzvarējušajai būvniecības magnāta Gunta Rāvja pārstāvētajai pilnsabiedrībai BMGS S.

Möbius piedāvājuma cena šajā iepirkuma konkursā bija aptuveni 76 miljoni latu, bet BMGS S - gandrīz 89 miljoni latu. Möbius iesniedza sūdzību par konkursa rezultātiem, un pērn decembrī Iepirkumu uzraudzības birojs aizliedza ostai slēgt līgumu ar BMGS S, bet šā gada sākumā Rīgas brīvostas pārvalde atkal atzina BMGS S par uzvarētāju.

Internetā publiski pieejamā informācija liecina, ka Antāne strādā juridisko biroju apvienībā Triniti, savukārt Triniti mājaslapā norādīts, ka birojs pārstāv "Möbius" Rīgas brīvostas pārvaldes rīkotajā slēgtajā konkursā "Infrastruktūras attīstība Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no pilsētas centra Rīgā, Latvija". Krievu salas projekta kopējās izmaksas ir plānotas aptuveni 105 miljonu latu apjomā, un Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums varētu būt 52 miljoni latu.

Kā ziņots, Antāne, kuru jaunajam amatam virzījusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), par saviem plusiem uzskata juridisko un stratēģisko izpratni. Viņa norādīja, ka ostu darbība, kravu pārkraušana ir pārvadātāju uzdevums, valde nekrauj, bet pieņem lēmumus. Viņasprāt, svarīgi, lai valdē ir juridiskā un stratēģiskā izpratne, un šādu domāšanu uzskata par vienu no saviem plusiem.

Vaicāta, vai ir iepazinusies ar Rīgas brīvostas darbību un kādas izmaiņas uzskata par nepieciešamām, Antāne vērtēja, ka ir nepieciešamas normatīvā regulējuma izmaiņas, par ko liecinot arī pēdējais skaļākais notikums, proti, Rīgas brīvostas valdes lēmums iznomāt zemi pārvaldniekam Leonīdam Loginovam daļēji piederošam uzņēmumam. Antāne vērtēja, ka, iespējams, ostu darbība nav tik caurskatāma lēmumu pieņemšanā. "Skaidrs, ka varbūt ir juridiski vērtējami jautājumi, lai šādas situācijas vairs neatkārtotos un lai ostas darbotos valsts interesēs," teica jaunieceltā valdes locekle.

Normatīvā regulējuma izmaiņas, viņasprāt, varētu padarīt caurskatāmāku situāciju gan valdei, gan sabiedrībai, kurai radies daudz jautājumu. Antāne vērtēja, ka iespējas atkarīgas no gribas. "Neviens normatīvais regulējums nav mūžīgs," teica jaunieceltā valdes locekle. Viņasprāt, ir pienācis pēdējais laiks pārskatīt atsevišķus kritērijus, kas ir pašreizējā regulējumā, jo nav skaidrs, pēc kādiem kritērijiem valde strādā un izvēlas līgumpartnerus.

Viņa gan uzskata, ka nav viss jānojauc un jābūvē no jauna, jo ir labas lietas, kas prasa precizēšanu un piemērošanu jaunajiem apstākļiem, ekonomiskajām vajadzībām. Runājot par ostu pārvaldības maiņu, viņa pauda viedokli, ka šāda rakstura jautājumi jāskata kompleksi, ņemot vērā arī to, kas ostai jādara, kādas ir funkcijas. Atkarībā no tā jāizraugās pārvaldības modelis, teica Antāne un piebilda, ka tas noteikti prasa padziļinātu juridisku izvērtējumu.

Vaicāta par pārvaldnieka Loginova darbību, Antāne pauda viedokli, ka konkrētais darījums ir ētikas jautājums. "Valde pieņem lēmumu, valde ir tā, kas uzņemas atbildību, valdei ir jāatbild par to, ko izdarījusi, kāpēc ir šāds lēmums," vērtēja VARAM pārstāve brīvostas valdē. "Varbūt iztrūkst juridiskais moments, vērtējums, varbūt kāds neaizdomājās, nepaskatījās."

Par to, vai būtu jānotiek izmaiņām attiecībā uz pārvaldnieku, viņa atbildēja atturīgi. Iespējamās nelikumības, viņasprāt, jāvērtē attiecīgajām iestādēm. Viņas rīcībā patlaban esot vien informācija no plašsaziņas līdzekļiem, tāpēc atturējās vērtēt situāciju, balstoties uz pieņēmumiem.

Savukārt, runājot par līgumu, kuru atbalstījusi valde, Antāne teica, ka šodien plkst.15 Satiksmes ministrijā tiks lemts, kā tālāk rīkoties. Esot jautājums, vai slēgt līgumu. Viņa pati nevēlējās sniegt vērtējumu, norādot, ka vēl nav iepazinusies ar visu informāciju. Tas būtu "kā ar dakšām mākoņos" durt, piebilda Antāne.

Kā ziņots, otrdien valdība bez diskusijām un jautājumiem atbalstīja līdzšinējā VARAM pārstāvja, Zaļo un zemnieku savienības pārstāvja Viestura Silenieka atbrīvošanu no Rīgas brīvostas valdes locekļa amata un Antānes iecelšanu tajā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP) ierosinājumu veikt izmaiņas pamatoja ar valdes pieņemto lēmumu par zemes iznomāšanu, norādot, ka tas bija pēdējais piliens.

(Pievienota 2.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas