Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

papildināta (17:16) Manabalss nespējot juridiski pamatot atteikumu parakstu vākšanai par Bērziņa demisijas rosināšanu

Akcijas Cērtam Bērziņu organizētāji pirmdien saņēmuši saņēmuši vēstuli no oficiālā platformas Manabalss e-pasta konta, kurā tiem atkāroti pavēstīts par aizliegumu tālāk virzīt prasību par Valsts prezidenta Andra Bērziņa demisiju. Iniciatīva neesot izpildījusi vairākus kvalitātes kritērijus, taču akcijas organizatori uzskata, ka šāda vērtējuma pamatā nav nekādu juridisku argumentu.

Manabalss pārstāvji norādījuši, ka prezidenta demisijas rosinātāji iniciatīvā nav piedāvājuši konkrētu problēmas risinājumu, tāpat iniciatīvas saturs neatbilst Kārtības ruļļa 131.3 panta 2.punkta prasībām. "Iniciatīva nedrīkst ietvert tādu prasījumu, kurš ir acīmredzami nepieņemams demokrātiskā sabiedrībā vai klaji aizskarošs, iniciatīva nedrīkst pārkāpt vērtības, kas respektē cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības, tostarp minoritāšu tiesības," lasāms akcijas mājas lapā.

Tāpat Manabalss no 1.decembra ieviesīs jaunu kvalitātes kritēriju iniciatīvām, proti, nevarēs aicināt vērsties pret cilvēkiem, pret notikumiem vai pret idejām. Tiesa gan Cērtam Bērziņu pārstāvis Didzis Melbiksis portālam Diena.lv uzsvēra, ka jauno kritēriju šajā gadījumā nemaz nav iespējams izpildīt.

"Piemēram, priekšlikums uztaisīt tādu likumprojektu, kas novērstu tādu cilvēku kā Bērziņš ievēlēšanu - kā tas likumprojekts varētu izskatīties, es galīgi neredzu. Vai aizliedzam pensionāriem, vai aizliedzam cilvēkiem ar uzvārdu Bērziņš? Tas ir pilnīgi neīstenojams plāns tādā veidā, kā viņi to ir uzstādījuši," pauž D.Melbiksis.

Akcijas organizatori ir arī pauduši, ka pašreizējas Manabalss vērtējums nav juridisks atzinums, jo nav piedāvāti absolūti nekādi juridiski argumenti, kas būtu šī vērtējuma pamatā. "Kaut kā nekur nav paskaidrots, kādā veidā šie principi nav ievēroti. Nav piedāvāts problēmas risinājums? Tiešām? Un vai iniciatīva grauj demokrātiskas vērtības vai aizskar kādu minoritāšu tiesības?"

Bērziņa cirtēji neplāno kašķēties ar Manabalss pārstāvjiem, jo platforma ir privāts pasākums un "viņi pēc būtības var darī jebko, ko viņi grib." Šobrīd tiek apsvērta iespēja parakstu vākšanu uzsākt citā interneta vietnē, bet par to organizatori vēl nav vienojušies, pastāstīja D.Melbiksis.

Savukārt Manabalss pārstāvis Kristofs Blauss Dienai.lv uzsvēra, ka jaunais kritērijs pieņemts, lai nepārvērstu platformu par vietu, kur katrs, kam kaut kas nepatīk, tur mestu visu pēc kārtas iekšā. Ar šo kritēriju, kā norāda K.Blauss, būs mazāk populisma un vairāk kvalitātes.

"Runājot par to pašu prezidenta demisijas jautājumu, var nākt klajā ar iniciatīvu, ka prezidentam tiek noteikti augstāki standarti, var nākt klajā ar iniciatīvu, ka tiek pārbaudīta prezidenta atbilstība noteiktajiem standartiem, var nākt klajā ar iniciatīvu, kas maina prezidenta iecelšanas kārtību," uzsver K.Blauss. Viņaprāt, jebkuru jautājumu iespējams atrisināt, ievērojot šo kritēriju.

"Iniciatīvām no pirmās dienas ir noteiktas kvalitātes kritēriji, kuri ir jāievēro. Viņi visu laiku ir bijuši trīs. Pēc tam pieņēma Saeimas Kārtības ruļļa grozījumus un mēs iecēlām arī ceturto. Un tagad mēs esam iecēluši arī piekto kritēriju, kas pasaka to, ka iniciatīvas nedrīkst būt pret cilvēkiem, pret notikumiem vai pret idejām. Ja iniciatīva ir pret cilvēku, proti, pret Andri Bērziņu, viņa vienkārši neatbilst mūsu pieņemtajiem kritērijiem," sacīja Manabalss pārstāvis.

Jau vēstīts, ka portāls Manabalss apturējis iniciatīvu, kurā iecerēts vākt parakstus par Valsts prezidenta Andra Bērziņa demisijas pieprasīšanu. Manabalss pārstāvis autoriem skaidroja, ka iesniegtā iniciatīva ir petīcija, kas pieprasa kāda demisiju. "Kad radījām manabalss.lv, speciāli izlēmām šādas iniciatīvas nelaist tālāk, jo tās palīdzēs tikai destabilizēt valsti. Piemēram, ja palaidīsim tālāk Bērziņu, krievi sekos ar Dombrovska demisijas pieprasīšanu utt. Tāpēc diemžēl iniciatīva tālāk netiks laista."

Tāpat ziņots, ka portālā 13.novembrī tika iesniegta iniciatīva, lai pieprasītu A. Bērziņa demisiju. Par iniciatīvu divu dienu laikā parakstījās pirmie 100 cilvēki, un tā tika nodota Manabalss juristiem izvērtēšanai, lai lemtu, vai ierosinājums nav pretrunā ar valsts likumdošanu.

Iniciatīvas mērķis bija panākt pašreizējā Valsts prezidenta demisiju un pēc tam ievēlēt par prezidentu "šī amata cienīgu cilvēku". Iniciatīva bija viens no kampaņas Cērtam Bērziņu aktivitātēm. Idejas autori uzskata, ka Bērziņam ir vai nu pašam jāatkāpjas no prezidenta amata, vai arī Saeimai viņš ir jāatstādina, kā to paredz Satversme.

(ziņa papildināta ar 7.-9. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas