Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

papildināta (17:40) - SVF atzinīgi novērtē Latvijas parāda pirmstermiņa atmaksu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) atzinīgi novērtējis Latvijas lēmumu pirms termiņa šogad atmaksāt starptautiskajā aizdevumu programmā saņemto aizņēmumu no fonda.

"Es apsveicu Latvijas lēmumu pirms laika segt savas parādsaistības ar fondu. Krīzes pārvarēšana ir notikusi, pateicoties Latvijas tautas un tās likumdevēju nelokāmajiem centieniem," teikts SVF vadītājas Kristīnes Lagardas paziņojumā.

SVF vadītāja piezīmē, ka cer "nākotnē turpināt ciešas un konstruktīvas attiecības". 

Jau ziņots, ka Latvija vienojusies ar SVF par pilnīgu starptautiskās aizdevumu programmas ietvaros saņemtā aizņēmuma no SVF pirmstermiņa atmaksu šogad. Atlikusī aizņēmuma pamatsumma ir SDR 603,038 miljoni jeb 503,54 miljoni latu (valūtas kurss 10.12.2012 XDR/ LVL = 0,835). 

„Sekmīgi emitējot valsts obligācijas starptautiskajos finanšu tirgos ar vēsturiski zemāko vērtspapīru procentu likmi kopš Latvija veic publiskus aizņēmumus, varam spert nākamo soli un pirms termiņa atmaksāt SVF visu aizdevumu. Tas ir nozīmīgs notikums gan Latvijas ekonomikā kopumā, gan ārvalstu investoriem, jo ar to mēs apliecinām spēju sakārtot savas publiskās finanses. Šā darījuma rezultātā mēs ietaupām vairākus miljonus latu, kas netiks izlietoti procentu maksājumos, bet tos būs iespējams ieguldīt mūsu valsts izaugsmē,” pauž finanšu ministrs Andris Vilks.

SVF aizņēmuma pirmstermiņa atmaksa tiks veikta, izmantojot 5. decembra obligāciju emisijā iegūtos resursus. Kā zināms, 5. decembrī Latvija sekmīgi emitēja septiņu gadu obligācijas 1,25 miljardu ASV dolāru (678,8 miljonu latu) apmērā ar fiksēto procentu (kupona) likmi 2,750% gadā (ienesīgums 2,889%), kas ir vēsturiski zemākā vērtspapīru procentu likme kopš Latvija veic publiskus aizņēmumus starptautiskajos finanšu tirgos.

Starptautiskās aizņēmuma programmas ietvaros Latvija no SVF veica aizņēmumu SDR 982,24 miljonu (820,2 miljonu latu) apmērā. 

Saskaņā ar aizņēmuma atmaksas grafiku Latvija aizņēmuma pamatsummu sāka atmaksāt 2012. gada martā, bet 14. septembrī jau veica daļu aizņēmuma pirmstermiņa atmaksu SDR 178,5 miljonu apmērā (149 miljonu latu).
Līdz ar maksājuma veikšanu Latvija būs pilnībā atmaksājusi starptautiskās aizņēmuma programmas ietvarā veikto aizņēmumu no SVF.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas