Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

papildināta (17:42) - Tiesa Lemberga lietā pēc pusotru stundu ilgas stīvēšanās nolemj pratināt Šveices advokātu Meroni

Rīgas apgabaltiesa otrdien pēc pusotru stundu ilgas sēdes noraidīja advokātu un Ventspils mēra Aivara Lemberga lūgumus otrdien nepratināt vienu no Lemberga lietas galvenajiem lieciniekiem Šveices advokātu Rūdolfu Meroni.

Pēcpusdienā gan, apmierinot prokuroru lūgumu, tiesa nolēma pratināt Meroni slēgtā tiesas sēdē.

Līdzapsūdzētā Anrija Lemberga advokāts Aldis Alliks lūdza tiesu nepieļaut Meroni nopratināšanu un atzīt par nepieļaujamiem pierādījumus no Meroni iegūtās liecības un dokumentus.

Ventspils mērs argumentēja, ka ar Meroni viņam ir bijušas tikai advokāta un klienta attiecības un tās juridiski joprojām nav pārtrauktas. Ņemot vērā iepriekš minēto, Meroni liecinot varot pārkāpt likumu, kas paredz klienta un advokāta savulaik apspriestās informācijas neatklāšanu. "Tāpēc es lūdzu tiesai nepratināt manu advokātu," uzsvēra Lembergs.

Arī Lemberga dēls Anrijs tiesai atgādināja, ka viņam Meroni bijis tikai advokāts.

Tāpat Ventspils mērs uzsvēra, ka uz tiesas sēdi nav ieradies viņa ārzemju aizstāvis kāds Šveices advokāts, tāpēc viņš nevarot realizēt savu aizstāvību. Turklāt par Meroni pratināšanu tiesa paziņojusi tikai pirmdien.

Pats Meroni advokātu un Lembergu argumentus uztvēra ar smaidu. Viņš atzina, ka Lembergu ģimenei sniedzis finanšu starpnieka pakalpojumus, bet bijuši arī juridiskie pakalpojumi.

Tiesa Allika un Ventspils mēra lūgumus noraidīja, un Meroni pratināšana bija paredzēta otrdienas pēcpusdienā, taču pēc pārtraukuma prokuroru grupas pārstāvis Juris Juriss lūdza tiesu Meroni pratināt slēgtās tiesas sēdēs, jo pratināšanā var skart komercnoslēpumu un profesionālo noslēpumu.

Apsūdzēto aizstāvji un Aivars Lembergs šādam prokuroru lūgumam iebilda. Lembergs paziņoja, ka prokuratūras veiktās izmeklēšanas materiāli, tostarp liecības, jau sen ir publiskoti, tāpēc tiesas sēdes varot kaut vai translēt, turklāt slēgta sēde vēl jo vairāk metīšot ēnu uz šo procesu.

Lembergam nav ko slēpt, un Meroni, pēc Ventspils mēra teiktā, vēl jo vairāk nav ko slēpt.

"Ja viņa [Meroni] mēle ir ienaidnieks, lai viņš savu mēli pievalda," uzsvēra Lembergs.

Tiesa pēc pāris minūšu apspriešanās nolēma Meroni pratināt aiz slēgtām durvīm, jo jāaizsargā profesionālais un komercnoslēpums.

Nākamās tiesas sēdes ar Meroni pratināšanu paredzētas 9., 20., 21. un 23.februārī, aģentūra BNS noskaidroja tiesā.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa 2008.gadā apvienoja abus tiesai nodotos kriminālprocesus, kuros apsūdzēts Lembergs. Kopumā apvienotajā lietā ir 147 sējumi.

Ventspils mērs pēdējā tiesai nodotajā kriminālprocesā apsūdzēts pēc vairākiem toreizējā Kriminālkodeksa pantiem – par pilnvaru realizāciju interešu konflikta situācijā, esot valsts amatpersonas statusā, kukuļņemšanu, kā arī dokumenta viltošanu vai izmantošanu.

Viņš arī apsūdzēts pēc Krimināllikuma panta par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Pirmajā tiesai nodotajā kriminālprocesā prokuratūra Lembergu apsūdzējusi par to, ka viņš kā amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, personiski vairākkārt pieņēmis kukuļus 239 670 latu apmērā, kas saistīti ar kukuļa izspiešanu par darbību izdarīšanu un neizdarīšanu kukuļdevēja interesēs, ko viņš varēja izdarīt, izmantojot savu dienesta stāvokli.

Viņš apsūdzēts arī par to, ka personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī organizētā grupā 4 916 900 latu apmērā izdarīja noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, pārkāpjot likumā noteiktās prasības, un, apzinoties šo līdzekļu un mantas iegūšanas noziedzīgumu, izstrādāja nepatiesu dokumentu un to izsniedza, kā arī veicināja un piedalījās mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli ar likumu aizliegti, izdarot to mantkārīgā nolūkā un personīgās ieinteresētības dēļ.

Lembergs apsūdzēts arī par to, ka izdarīja tīšas darbības, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, radot ar šīm darbībām būtisku kaitējumu valsts varai un pārvaldes kārtībai un ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, izdarot to mantkārīgā nolūkā, realizēja pilnvaras interešu konflikta situācijā, radot būtisku kaitējumu valsts un sabiedrības interesēm, izdarīja tīšu likumā noteikto pilnvaru īstenošanu interešu konflikta situācijā, nodarot būtisku kaitējumu valsts un sabiedriskajām interesēm, kā arī apzināti norādīja nepatiesas ziņas likumā noteiktajās deklarācijās.

Bez Ventspils mēra apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs un uzņēmējs Ansis Sormulis.

(ziņa papildināta ar jaunāko informāciju)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas