Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

papildināts (10:08) - Dombrovskis: Faktiski esam iztērējuši arī 2015.gada budžetu

Līdz ar politiķu aktīvo rosību un prasījumiem nākamā gada budžetā fiskālā telpa ir izsmelta diviem gadiem uz priekšu, tā otrdienas rītā intervijā Latvijas Radio paziņoja premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Viņš atzina, ka "pirmsvēlēšanu gaisotnē" politiķi ar budžeta rosinājumiem bijuši sevišķi rosīgi, tomēr arī uzsvēra, ka nākamā gada budžets plānots veidots tā, lai ekonomiskās izaugsmes augļus sajustu pēc iespējas plašāks iedzīvotāju loks. 

"Mēs ar saviem lēmumiem faktiski esam iztērējuši arī 2015.gada budžetu, kas nozīmē, ka jaunas iniciatīvas un priekšlikumi budžeta sadalē nebūs iespējami," teica Dombrovskis.

Ņemot vērā pašreizējās ieņēmumu un izdevumu proporciju prognozes, kā arī uz 2014.gadu plānotās izmaiņas nodokļu un pabalstu jautājumos, līdzekļu atlikums jaunām iniciatīvām nebūs un skaidrs, ka 2015.gada budžetā "jaunas inicatīvas nebūs iespējamas", atzina Ministru prezidents.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" izteica cerību, ka Saeimas deputāti un koalīcijas partneri būs konstruktīvi un nekavēs budžeta apstiprināšanu.

"Ministriem un ministrijām budžeta vasara bija gara un karsta un deputātiem to vajadzētu respektēt. Budžets ir labs un sabalansēts un to vajadzētu akceptēt pēc iespējas ātrāk," teica Vilks, kurš arī uzsvēra, ka budžeta pieņemšana ir būtiska Latvijas kredītreitinga paaugstināšanai. 

Jau vēstīts, ka otrdien valdība spriedīs par nākamā gada budžeta projektu un pēc tam finanšu ministrs tradicionāli budžeta portfeli iesniegs Saeimā

LETA ziņo, ka nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 7 004 260 643 eiro (4 922 594 380 lati), bet izdevumi - 7 142 704 902 eiro (5 019 893 005 lati). Salīdzinājumā ar šā gada valsts budžeta plānu nākamgad paredzēti par 341,9 miljoniem eiro (240,29 miljoniem latu) lielāki ieņēmumi un par 288,9 miljoniem eiro (203,09 miljoniem latu) lielāki izdevumi.

Nākamā gada valsts budžeta projekts sagatavots, prognozējot, ka 2014.gadā iekšzemes kopprodukts (IK) faktiskajās cenās būs 24,764 miljardi eiro (17,403 miljardi latu). Valsts budžeta finansiālā bilance 2014.gadā plānotā mīnus 0,6 no IKP. Vispārējās valdības budžeta deficīta mērķis nominālajā izteiksmē atbilstoši Eiropas nacionālo un reģionālo kontu sistēmas ES metodoloģijai 2014.gadā paredzēts 0,9% no IKP.

Latvija nākamgad pievienosies eirozonai, tāpēc 2014.gada budžets ir sagatavots eiro valūtā.

(Pievienotas pēdējās trīs rindkopas.) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas