Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

papildināts (14:24) - Latvijā divus mēnešus mācīsies vadīt ASV bezpilota lidmašīnas; NATO kuģi piestāj Ventspilī

Latvijā šonedēļ ieradies Mičiganas armijas Nacionālās gvardes 126. kavalērijas pulka bezpilota lidaparātu karavīru vads, kas kapteiņa Ādama Vērta vadībā kopā ar Latvijas bruņoto spēku karavīriem divus mēnešus trenēsies veikt bezpilota lidmašīnu lidojumus, vēsta portāls Sargs.lv.

"Mičiganas Nacionālās gvardes uzdevums nebūtu izpildāms ne tikai bez mūsu karavīru, bet arī viņu ģimeņu un saprotošo darba devēju atbalsta," uzsver ģenerālmajors Gregorijs Vadnais.

Tāpat Sargs.lv vēsta, ka tuvāko mēnešu laikā apmēram 200 ASV Speciālo operāciju spēku karavīri piedalīsies dažādās militārajās mācībās Baltijā, tādā veidā palielinot ASV klātbūtni šajā reģionā. Pentagona preses virsnieks, armijas pulkvedis Stīvs Varens paziņojis, ka apmēram 40 karavīru šonedēļ jau piedalās mācībās Pavasara vētra Igaunijā, savukārt  no 12.līdz 30.maijam 140 karavīri piedalīsies Latvijā un Lietuvā notiekošajās mācībās Liesmojošais zobens.

Tāpat Sargs.lv ziņo, ka ASV 173.kājnieku brigādes karavīri piedalīsies Latvijas bruņoto spēku apvienotajās mācībās Namejs, kas plānotas 19. līdz 27.maijam. Mācības būs apjomīgākās bruņoto spēku apvienotās mācības pēdējo gadu laikā, kurās piedalīsies vairāk nekā 2200 Latvijas karavīru un zemessargu.

Tuvāko divu mēnešu laikā Baltijas valstīs un divās Austrumeiropas valstīs speciālo operāciju spēku vienības piedalīsies arī citās mazāka apmēra mācībās, kuru laikā iepazīs reģiona valodas un kultūras īpatnības, kā arī uzlabos taktiskās iemaņas kopā ar NATO sabiedrotajiem. Kopumā šajā apmācībā būs iesaistītas astoņas valstis - Lietuva, Latvija, Igaunija, Polija, Somija, Norvēģija, Zviedrija un ASV.

Savukārt Ventspilī piektdien iepriekš plānotā vizītē ieradušies deviņi NATO 1. Pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) kuģi, portāls Diena.lv uzzināja Aizsardzības ministrijā. Grupa, kurai pavisam nesen pievienojās arī Latvijas Jūras spēku flotiles kuģis Viesturs, tika nosūtīta uz Baltijas jūru, lai uzlabotu jūras drošību un palielinātu NATO reaģēšanas spējas reģionā.

Ventspils ir trešā Baltijas osta, kurā piestāj šīs grupas kuģi. 22.aprīlī NATO kuģi atstāja Ķīles ostu Vācijā, un līdz šim viesojušies Polijas pilsētā Svinojše un Lietuvas pilsētā Klaipēdā. SNMCMG1 vada jūras kapteinis Eiriks Oterbu no Norvēģijas Jūras spēkiem, tās sastāvā ir Norvēģijas atbalsta kuģis Valkyrien,  Nīderlandes mīnu meklētājs Makkum, Beļģijas mīnu meklētājs Bellis, Norvēģijas mīnu meklētājs Otra, Igaunijas mīnu meklētājs Admiral Cowan, kā arī nesen grupai pievienojušies Francijas mīnu meklētāji Cassiopee un L’Aigle, Latvijas mīnu meklētājs Viesturs un Lietuvas mīnu meklētājs Skalvis.

"Ieguldījuma palielināšana pretmīnu grupā līdz deviņiem kuģiem no septiņām NATO valstīm liecina par Alianses  apņemšanos nodrošināt spēcīgu un spējīgu klātbūtni Baltijas jūrā, lai atbalstītu NATO aizsardzības pasākumus," norādīja NATO Apvienotās Jūras spēku pavēlniecības komandiera vietnieks, viceadmirālis Kristians Kanova.

Ostas vizītes laikā SNMCMG1 tiksies ar Latvijas Jūras spēku flotiles pārstāvjiem un citiem dalībniekiem, kas piedalās Latvijas vadīto vēsturisko mīnu iznīcināšanas mācību Open Spirit 2014 aktīvās fāzes sagatavošanas sanāksmē.

(Pievienotas pēdējās četras rindkopas.) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas