Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināts (14:31) - Valdība noraida ieceri par pazeminātu PVN pārtikai

Arī Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāve Inese Olafsone otrdien valdības sēdē atzina, ka valsts finansiālā situācija neatļauj samazināt PVN pārtikai, taču pie šī jautājuma varētu atgriezties pēc iespējas drīz. Savukārt Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) vadītāja Ināra Šure bija kritiskāka, Finanšu ministrijas vēstījumu vērtējot kā subjektīvu. Pēc viņas domām, nav ņemti vērā pētījumu dati par ēnu ekonomikas mazinašānos pārtikas nozarē.
Ministru kabinets otrdien noraidīja ieceri par samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi pārtikai.

Finanšu ministrija (FM) skaidrojusi, ka, izvērtējot iespēju samazināt PVN likmi pārtikas produktiem no standarta likmes 21% uz samazināto likmi 12%, fiskālā ietekme uz valsts budžeta ieņēmumiem 2015.gadā būtu negatīva - tie samazinātos par 194,8 miljoniem eiro. Lielāko fiskālo ietekmi uz valsts budžeta ieņēmumiem veido PVN ieņēmumi no gaļas, piena, siera un olu, kā arī dārzeņu, maizes un graudaugu izstrādājumu realizācijas - budžeta ieņēmumi samazinātos par 142,5 miljoniem eiro.

Uzsvērts, ka samazinātā PVN likme nav efektīvākais veids sociālo jautājumu risināšanai. Jābūt skaidram un mērķtiecīgam virzienam, kā izmantota valsts budžetā neiegūtā PVN summa. Līdzšinējā pieredze liecina, ka samazināts PVN pārtikas precēm praktiski neietekmētu pārtikas preču cenu un līdz ar to nedotu vēlamo efektu iedzīvotāju maksātspējas uzlabošanā. Turklāt līdz ar tikai vienas pārtikas grupas produktu piegādēm samazinātu PVN likmi, to administrēšana radītu papildu slogu gan valsts iestādēm, gan uzņēmējiem.

LPUF arī uzskata, ka, nesamazinot PVN pārtikai, izdevīgāk būs produkciju importēt, jo ar pašreizējām nodokļu likmēm nauda netiek "iesaldēta" PVN veidā, proti, zaudējumi, pērkot vietējo produkciju, ir aptuveni 0,5% no pirkuma summas, pieņemot ka priekšnodokļa atmaksa notiek ar mēneša nobīdi un naudas cena ir 6% gadā.

Ļoti būtisks ieguvums, samazinot PVN likmi pārtikai, būtu ēnu ekonomikas īpatsvara samazināšanās. Aprēķini rāda, ka tā samazinātos par 8%. Tas arī būtu nozīmīgs instruments, lai samazināt ēnu ekonomikas izraisīto cenu kropļošanu.

Pievienotas pēdējās divas rindkopas ar LPUF viedokli 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas