Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

papildināts (15:33) - Valdība, RD un Maxima Latvija Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem piešķirs pabalstus

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja, ka Zolitūdes traģēdijā bojā gājušo tuviniekiem tiks izmaksāta 10 000 latu kompensācija, bet cietušajiem - 5000 latu kompensācija.

Savukārt bojāgājušo ugunsdzēsēju tuviniekiem tiks izmaksāti 50 000 lati, bet cietušajiem ugunsdzēsējiem -  līdz 5000 latiem.

Šādu kompensāciju apjomu paredz spēkā esošie noteikumi. Par precīzām nepieciešamajām finansēm valdības lems nākamnedēļ, 3.decembrī. Tāpat valdība atbalstīja budžeta līdzekļu pārdali, par labu līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem novirzot 15 miljonus latus no Vides aizsardzības reģionālās attīstības ministrijas budžeta apakšprogrammas "Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta projekti". Šāds lēmums bija nepieciešams, lai nodrošinātu līdzekļu piešķiršanu neparedzētiem izdevumiem saistībā ar Zolitūdes traģēdiju.

Otrdien valdība uzklausīja vairākus ziņojumus un pieņēma vairākus lēmumus, kas saistīti ar 21.novembra traģēdiju Zolitūdē, kurā dzīvību, sabrūkot veikala Maxima jumtam, zaudēja 54 un cieta vairāki desmiti cilvēku.

Savukārt Rīgas domes ārkārtas sēdē otrdien nolemts piešķirt vienreizējus pabalstus Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem - vienreizējs pabalsts līdz 1000 latu tiks piešķirts apbedīšanas izdevumu segšanai (izņemot bēru mielasta izdevumus) personai, kura uzņēmusies bojāgājušā apbedīšanu, pabalsts 10 000 latu apjomā (pēc nodokļu nomaksas) – bojāgājušo radiniekiem un vientuļu palikušo bērnu aizgādņiem, 5000 latu apjomā (pēc nodokļu nomaksas) – cietušajai personai, kurai traģēdijas rezultātā radušies smagi veselības traucējumi, un kurai ir piešķirta I vai II invaliditātes grupa.

Lai saņemtu apbedīšanas pabalstu, Rīgas Sociālajā dienestā sešu mēnešu laikā pēc bojāgājušā apbedīšanas jāiesniedz iesniegumu par apbedīšanas izdevumu segšanu, norādot vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarētās dzīvesvietas adresi, kontu kredītiestādē, uz kuru pārskaitāma apbedīšanas izdevumu summa, bojā gājušās personas vārdu, uzvārdu un miršanas datumu; bojāgājušā miršanas apliecības kopiju, uzrādot oriģinālu; apbedīšanas izdevumus apliecinošus attaisnojuma dokumentus (čekus, kvītis,  rēķinus).

Lai saņemtu bojāgājušā radinieka vai bērna aizgādņa pabalstu, Rīgas Sociālajā dienestā viena gada laikā iesniedz iesniegumu par pabalsta vai tā proporcionālās daļas piešķiršanu, norādot pabalsta saņēmēja vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarētās dzīvesvietas adresi un kontu kredītiestādē, bojāgājušā vārdu, uzvārdu un miršanas datumu; bojāgājušā miršanas apliecības kopiju, uzrādot oriģinālu. Savukārt, lai saņemtu cietušā pabalstu, pabalsta pieprasītājs vai pabalsta pieprasītāja pilnvarotā persona Rīgas Sociālajā dienestā iesniedz iesniegumu, kurā norāda pabalsta saņēmēja vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarētās dzīvesvietas adresi, kontu kredītiestādē, uz kuru pārskaitāma pabalsta summa; Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas lēmuma, kas izdots ne vēlāk kā viena gada laikā līdz iesniegšanai Rīgas Sociālajā dienestā, kopiju, uzrādot oriģinālu.

Pabalsti tiks izmaksāti viena mēneša laikā pēc dokumentu iesniegšanas. 

Maxima Latvija Komunikācijas vadītājs Jānis Beseris portālu Diena.lv informēja, ka Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo bērniem ik mēnesi izmaksās pabalstu, kas nākamo gandrīz 18 gadu laikā kopumā būs vairāk nekā 1 086 000 latu. Pēc Rīgas Domes Labklājības departamenta sniegtās informācijas, traģēdijā vecākus zaudējuši 23 bērni vecumā no trīs mēnešiem līdz 16 gadiem.

"Izprotot tās vajadzības, kādas šiem bērniem radīsies ne vien tuvākajā laikā, bet vēl daudzu gadu garumā, Maxima Latvija pieņēma lēmumu atbalstīt viņus līdz pilngadības sasniegšanai. Visiem bērniem, kuru vecāki gājuši bojā Priedaines ielā notikušajā traģēdijā, līdz pilngadības sasniegšanai katru mēnesi tiks sniegts atbalsts vidējās mēnešalgas apmērā. Patlaban Latvijā tie ir 500 latu. Šāda summa ik mēnesi tiks pārskaitīta katram bērnam, bet tiem bērniem, kuri zaudējuši abus vecākus, pabalsta apmērs būs 1 000 latu mēnesī. Nodokļus par šo pabalstu nomaksās Maxima Latvija," paziņojumā presei norāda Maxima Latvija valdes loceklis Gintars Jasinsks. 

Tāpat bojāgājušo ģimenēm Maxima Latvija izmaksās vienreizējo pabalstu kopumā teju 150 000 latu apmērā. Savukārt cietušajiem tiks apmaksāti ārstēšanās un rehabilitācijas izdevumi.

Lai pieteiktos finansiālā pabalsta iegūšanai, uzzinātu detalizētu informāciju par dokumentiem, kuri nepieciešami, kā arī atstātu savu kontaktinformāciju, lūdzam sazināties ar uzņēmumu, zvanot pa tālruņa numuru 80002020 no 08.00 līdz 20.00 vai rakstot uz [email protected]. Uzņēmuma pārstāvji ar cietušajiem sazināsies 24 stundu laikā.

Papildināts ar Maxima Latvija informāciju pēdējās četrās rindkopās

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas