Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināts (15:49) - Volkswagen tirgotāji gadiem ilgi saskaņojuši iepirkumus; sods - 7,6 miljoni eiro

Konkurences padome (KP) par aizliegtu vienošanos sēriju laikā vismaz no 2007. līdz 2012.gadam sodījusi vairākus Volkswagen oficiālos dīlerus un importētājus, par ko viņiem piemērots 7,6 miljonus eiro liels naudas sods, otrdien žurnālistiem pastāstīja KP vadītāja Skaidrīte Ābrama.Sešiem uzņēmumiem - SIA SD Autocentrs, SIA Ripo Autocentrs, SIA Møller Auto Krasta, SIA Møller Auto Ventspils, SIA Møller Auto Latvia un Volkswagen importētājam Baltijas valstīs SE Møller Baltic Import - par dalību pārkāpumā KP piemēroja naudas sodu kopumā 7 635 183 eiro apmērā.

Savukārt viens uzņēmums iecietības programmas ietvaros pilnībā atbrīvots no soda, jo tā sniegtā informācija ļāva KP atklāt pārkāpumu.

KP konstatēja, ka uzņēmumi savstarpēji sarunājuši nekonkurēt iepirkumos - ļāvuši uzvarēt iepriekš izvēlētam pretendentam, kamēr pārējie iesnieguši saskaņotus un klientam neizdevīgākus piedāvājumus vai arī pārtraukuši dalību konkrētā iepirkumā.

Møller Baltic Import piemērots 5,05 miljonu eiro naudas sods, Møller Auto Latvia - 1,21 miljoni eiro, Møller Auto Krasta - 965 197 eiro, Møller Auto Ventspils - 205 104 eiro, SD Autocentrs - 124 915 eiro, Ripo Autocentrs - 72 684 eiro. Savukārt tirgotājam SD Autocentrs sods samazināts par 10%, jo uzņēmums atzinis savu dalību pārkāpumā, piekritis KP argumentiem un apņēmās tos nepārsūdzēt tiesā.

Karteļa upuru vidū ir plašs pasūtītāju spektrs - privāti uzņēmumi, valsts un pašvaldības iestādes, tostarp iekšlietu struktūras, skolas (skolēnu autobusu iepirkumos), pansionāti un citas iestādes.

Iesniedzējs, kurš ziņojis Konkurences padomei par karteli, iecietības programmas ietvaros pilnībā atbrīvots no soda. Tā ir otrā reize Latvijā, kad KP praksē kāds pārkāpums konstatēts ziņotāja dēļ, pastāstīja Ābrama. Arī daudzviet Rietumeiropā un pat Eiropas Komisijas līmenī vairums slēptu un grūti atklājamu konkurences tiesību pārkāpumu tiek konstatēti tieši pēc iecietības programmu ziņojumiem.

KP gan neesot zināms, vai konkrētie tirgotāji vienojušies par iepirkumiem arī pēc 2012.gada. Tomēr Ābrama ir pārliecināta, ka pēc pārkāpuma konstatēšanas minētie tirgotāji diez vai būtu turpinājuši aizliegto praksi.

Šo karteli, visticamāk, izdevies atklāt 2012.gadā sāktā Møller Baltic Import un Volkswagen tirgotāja Auto Īle un Herbst tiesvedības procesa laikā, vēsta aģentūra LETA.

KP vadītāja žurnālistiem neatklāja, kas sniedzis informāciju par karteļa vienošanām. Padomes rīcībā esošā informācija norādīja uz vairākiem iespējamiem Konkurences likuma pārkāpumiem jaunu Volkswagen markas automašīnu izplatīšanas tīklā, tostarp attiecībā uz aizliegtām vienošanām publiskajos vai privātajos iepirkumos. KP konstatējusi, ka tirgotāji pārkāpuši Konkurences likumu laika posmā no 2007.gada 19.septembra līdz 2012.gada 26.martam.

Tieši 2012.gada 26.martā pēc Møller Baltic Import līguma uzteikuma Auto īle un Herbst pārtrauca tirgot Volkswagen vieglās automašīnas un starp abiem uzņēmumiem sākās tiesvedība. Auto Īle un Herbst īpašnieks Māris Īle aģentūrai LETA ne noliedza, ne apstiprināja, ka viņa uzņēmums būtu ziņojis par citu uzņēmumu pārkāpumiem. Īle atzina, ka tiesvedības laikā starp Møller Baltic Import un Auto Īle un Herbst viņa uzņēmums norādījis uz vairākiem pārkāpumiem Møller Baltic Import darbībā, bet neprecizēja, kādiem.

"KP ņēma vērā Auto Īle un Herbst teikto par pārkāpumiem un sāka pētīt. Šīs lietas izpētē KP pārbaudīja arī Auto Īle un Herbst," apliecināja Īle, bet no plašākiem komentāriem atturējās.

Arī Auto Īle un Herbst juriste Ieva Azanda atteicās sniegt plašākus komentārus par KP lēmumu sodīt Volkswagen tirgotāju karteli, bet viņa piebilda, ka šim KP lēmumam nav tiešas saistības ar Møller Baltic Import un Auto Īle un Herbst tiesvedību. "KP lēmums ir Møller Baltic Import darbības vērtējuma rezultāts," piebilda Azanda.

Møller grupas uzņēmumi jau paziņojuši, ka KP lēmumu pārsūdzēs tiesā. Uzņēmumu izplatītajā paziņojumā pausts, ka tie darbojušies klientu interesēs. Uzņēmumi nav kavējuši vai ierobežojuši konkurenci, un Volkswagen pircējiem ar to darbībām nav nodarīts nekāda veida kaitējums, tāpēc KP lēmumā aprakstītā vairākus gadus senā situācija nav klasificējama kā konkurences tiesību pārkāpums.

"KP vērtētajā situācijā nevienam Møller grupas uzņēmumu klientam nav nodarīts kaitējums un nav skartas to intereses. Vienīgais iemesls, kas bijis par pamatu lietas izskatīšanai, ir saistīts ar iekšējo Volkswagen zīmola konkurētspējas stiprināšanu – atsevišķi Volkswagen dīleri savā darbībā fokusējās uz konkurenci ar citu zīmolu izplatītājiem, nevis savā starpā. Turklāt jāpiebilst, ka KP lēmums attiecas uz Volkswagen importētāja un dīleru rīcību no 2007. līdz 2011. gadam. Tāpēc jāuzsver, ka kopš šī laika Volkswagen izplatītāju vidū notikušas būtiskas izmaiņas," pausts uzņēmumu vēstījumā.

Kā liecina neatkarīga eksperta, ekonomista un Baltijas Starptautiskā ekonomikas politikas studiju centra (BICEPS) izpilddirektora Alfa Vanaga atzinums, šajā situācijā netika ierobežota cenu konkurence, jo Volkswagen dīleri nav vienojušies par cenām. Tāpat netika ierobežots pircējam pieejamais dažādu auto zīmolu produktu piedāvājums, turklāt to savstarpējā konkurence attiecībā gan uz cenām, gan uz kvalitātes faktoriem vienmēr bijusi sīva.

Pētnieks uzsver, ka nav tikusi kavēta arī citu potenciālu dalībnieku ienākšana tirgū. Turklāt, izvērtējot situāciju, eksperts aprēķinājis, ka uzņēmumu rīcība bijusi labvēlīga patērētāju interesēm, un šajā situācijā, saņemot cenas un kvalitātes ziņā visizdevīgāko piedāvājumu, klienti ir tikai ieguvēji.

"Neatkarīgi no šī lēmuma Møller grupas uzņēmumi Latvijā un AS MøllerGruppen, kuras sastāvā šie uzņēmumi ietilpst, vienmēr ļoti nopietni ir izturējušies pret konkrēto gadījumu un likumdošanas normu, tai skaitā konkurences tiesību ievērošanu kopumā. Uzņēmumi ir pastāvīgi sadarbojušies ar Latvijas tiesībsargājošajām institūcijām un līdzdarbojušies lietas apstākļu noskaidrošanā. Likuma normu pārkāpšana mūsu uzņēmumiem ir pilnīgi nepieņemama," uzsvēris Møller grupas uzņēmumu Latvijā pārstāvis Gundars Ruža.

"Møller grupas uzņēmumi Latvijā un AS MøllerGruppen ir bijusi aktīvā dialogā ar Latvijas Konkurences padomi. Kad šis gadījums nonāca mūsu redzeslokā, pārskatījām un pilnveidojām visas atbilstošās procedūras. Esam veikuši papildus apmācības, lai novērstu jebkuras šaubas par mūsu darbinieku rīcību," viņš turpinājis.

Papildināts ar 8. līdz 12.rindkopām

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas